Premierul Viorica Dăncilă susține că limita de deficit bugetar de 3% din PIB va fi respectată. "Am văzut cum, imediat după publicarea execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să îi liniştesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu tratatul Uniunii Europene", a declarat Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de joi. Reamintim că deficitul bugetar s-a dublat într-o lună, de la 0,88% în mai, la 1,61% în iunie.

Premierul Viorica DancilaFoto: gov.ro

Primele șase luni s-au încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei. În termeni nominali, suma este de două ori mai mare decât cea de la finalul lunii iunie 2017. Veniturile bugetului general consolidat, de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 147,01 miliarde lei, cu 19% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal au fost cu 24,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale.