Inspectorii Fiscului se concentrează, în ultima perioadă pe controale în câteva industrii de la care pot scoate sume consistente. EY a identificat trendul inspecțiilor, iar acestea se concentrează pe retail, servicii financiare, energie, societăți de stat și, mai nou, pe imobiliare.

ANAFFoto: DGAF

„Nu aș spune că sunt mai duri (inspectorii ANAF). Aș spune că sunt niște probleme pe care s-au obișnuit să le identifice în cadrul unui control și merg cu ele în continuare. Zilele trecute am văzut un caz al unui control care acoperea o perioadă, în controlul precedent se identificareseră niște probleme de către Fisc și se calculaseră niște obligații suplimentare. Acum era un control care acoperea perioada imediat următoare și exact aceleași probleme, sume de asemenea mari, le vedem în RIF-ul (Raportul de inspecție fiscală n.r.) încheiat. Le-au căutat, știau că alea sunt, știau că erau cu specific pe industria respectivă”, a declarat Andra Cașu, Tax Associate Partner, EY România, într-o conferință de specialitate.

  • Observăm un trend cu focus pe niște industrii. Așa cum anul trecut a fost trendul pe banking, anul acesta sunt pe retail, servicii financiare (banking și asigurări în principal), energie (energie electrică, petrol și gaze), societăți de stat. A început și pe domeniul imobiliar, mai nou. Sunt mai multe industrii care este clar că sunt căutate și se vrea a fi controlate.

„În momentul în care a fost discuția despre amnistia fiscală m-am întrebat de ce ne ducem cu ideea de amnistie fiscală în cazul societăților de stat, când în paralel ne ducem cu inspecția fiscală spre societățile de stat. Spunem pe deoparte că ele nu sunt profitabile, zicem că sunt obligații fiscale neachitate de ceva vreme, deci este ceva contradictoriu. Asta e, este distracția zilei”, a spus Cașu.

Ea a precizat că se așteaptă la un focus pe controalele privind impozitul pe veniturile nerezidenților.

În acest sens, ea spune că a apărut un act normativ care reglementează procedura de recuperare a sumelor plătite suplimentar în privința impozitelor pe veniturile nerezidenților.

„În Codul de procedură fiscală nu există niște prevederi care să-mi spună clar ce înseamnă o analiză de risc a Fiscului și pe bază de ce mi se calculează gradul de risc care să-mi atragă sau nu o inspecție fiscală. În domeniul inspecțiilor fiscale este vorba de o lacună foarte simplă legislativă care s-ar putea rezolva foarte ușor, dar care date fiind aceste multe probleme care sunt în curs de desfășurare, modificări la Cod, implementarea unor reglementări internaționale care, din păcate, nu se fac la cel mai bun standard și în timpul optim, iată că afectează alte lucruri care pragmatic și foarte simplu s-ar putea rezolva”, a precizat oficialul EY România.