Capitala reprezintă principalul pol economic al României. Majoritatea multinaționalelor au sediul în București, iar multe dintre acestea și-au adus angajații proprii în posturile de conducere. Conform unui raport recent al companiei Mercer, Bucureștiul se află pe locul 176, la nivel mondial, din 209, în topul celor mai scumpe orașe mari, de unde rezultă că pentru cei străini este foarte accesibilă capitala României.

BucurestiFoto: Hotnews
  • Rapoartele internaționale situează Bucureștiul în zona celor mai ieftine orașe mari din lume pentru expați
  • Datele extrase din diferite baze de date sugerează că un român care locuiște la oraș ar avea nevoie de circa 2.000 lei pe lună, fără rate sau chirie, pentru a trăi decent
  • La 100 de lei cheltuiți de un român, 71 de lei se duc pe consum

Înaintea capitalei noastre se află Sofia, din Bulgaria, și San Salvador din El Salvador. După București urmează Johhanesburg, în Africa de Sud și Santo Domingo din Republica Dominicană.

Practic, compania a făcut raportul la un coș de consum în care intră prețul unui bilet la cinema, costul unei perechi de blugi (un anumit brand), a unei cești de cafea, a unui hamburger, un litru de benzină și altele. Documentul nu oferă mai multe date despre România, concentrându-se pe topul celor mai scumpe și cele mai ieftine orașe pentru expați.

Primul loc, în topul celor mai scumpe orașe, este ocupat de Hong Kong, urmat de Tokyo, Zurich, Singapore și Seul. Cele mai ieftine destinații sunt Tashkent din Uzbekistan, Tunis din Tunisia, Bishkek din Kyrgzstan, Banjul din Gambia și Karachi din Pakistan.

Un alt raport, pe tot pe 2018, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), situează Bucureștiul pe locul 124 din punct de vedere al celor mai ieftine orașe din lume, din circa 130 analizate. Practic, se află în top 10 cele mai ieftine, menținându-și poziția în ultimul an. Prețul unui kilogram de pâine, conform studiului, la București este de 2,05 dolari, al unei sticle de vin – 4,98 dolari, a unui pachet de țigări – 4,31 dolari, iar a unui litru de combustibil – 1,28 dolari.

Prin comparație, în cel mai scump oraș, Singapore, pâinea costă 3,71 dolari, sticla de vin – 23,68 dolari, țigările – 9,66 dolari, iar un litru de petrol – 1,56 dolari.

Comparând Bucureștiul cu un alt oraș, dar din Europa, Parisul, care se află pe locul doi în topul EIU, parizienii dau pe pâine – 6,33 dolari, 11,9 dolari pentru o sticlă de vin, 9,29 dolari pentru un pachet de țigări și 1,77 dolari pentru un litru de combustibil.

De câți bani este nevoie pentru un trai decent

Ideea de trai decent variază de la persoană la persoană. Dacă pentru cineva 2000 lei de consum sunt de ajuns, pentru altele poate că 5.000 de lei reprezintă suma optimă.

Analizând datele mai multor studii și diferite baze de date online cu privire la prețuri și consum, o persoană ar avea nevoie, pentru un trai decent într-unul dintre marile orașe din țară, de circa 2.000 de lei pe lună, aici nefiind incluse cheltuielile privind ratele sau chiriile.

Suma include, pe lângă banii dați în supermarketuri pentru mâncare, activitățile de recreere precum cinema, o carte, o piesă de teatru sau o mică excursie de o zi undeva în țară, precum și haine (majoritatea studiilor au luat în calcul o pereche de blugi de la o firmă cunoscută cu preț mediu de 150-250 lei) sau o masă în oraș. Bineînțeles, nu trebuie să se întâmple toate aceste lucruri într-o singură lună, fiind poate cazuri în care se strang bani timp de câteva luni pentru un city-break în afara țării.

Vă invităm să ne spuneți de câți bani credeți că aveti nevoie pentru un trai decent

Ce spun datele INS despre consumul populației

Cheltuielile totale ale gospodăriilor au fost, în anul 2017, în medie, de 2874,1 lei lunar pe

gospodărie şi de 1093,9 lei pe persoană şi au reprezentat 84,7% din veniturile totale, în scădere

cu un punct procentual faţă de anul 2016.

Principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor, respectiv consumul, reprezintă 71% din cheltuielile totale, în medie.

Conform INS, acestea au reprezentat 2.039 lei lunar pe o gospodărie, iar cele băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor 1.841,4 lei lunar (64,1% din cheltuielile totale).

Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 197,6 lei pe gospodărie şi a reprezentat 9,8% din cheltuielile totale.