Circa 85% dintre analiștii financiar-bancari, membri ai Chartered Financial Analyst (CFA) România, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), potrivit unui comunicat transmis vineri de CFA. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru ianuarie 2019 este de 4,7224 lei/euro în timp ce pentru iulie 2019 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688 lei/euro. În ceea ce privește inflația, rata anticipată a inflației pentru iulie 2019 (față de iulie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,66%. De asemenea, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată pentru iulie 2019 este 4,16%, mai precizează comunicatul.

Adrian Codirlasu, vicepresedintele AAFBRFoto: LinkedIn

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, și respectiv 87% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată pentru iulie 2019 este 4,16%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 5,28%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

În cadrul acestui exercitiu, peste 76% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de tara, iar valoarea medie anticipata a acesteia este de 119 bps (crestere cu aproximativ 25 bps fata de valoarea actuala).

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

- Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

- Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele peste 148 societati membre ale CFA Institute.