​Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC:

  • Copilul plânge. De stres, oboseală și tensiune. Părinții trag de tine. Tot mai au ceva de spus despre decizia ta, deși ai discutat în detaliu motivele plecării. De fapt, toți au ceva de spus. De la vecinul care își spală mașina în parcare, la taximetristul care te întreabă unde pleci. Toți te sfătuiesc, neîntrebați, ce să faci, cum să-ți drămuiești banii, cum să te orientezi când ajungi acolo, pe tonul că oricum știu exact prin ce treci și ce e în sufletul tău. Până la urmă, au fost și ei „acolo”. Sau au și ei pe cineva „acolo”. Prietenii te încurajează. Dar totuși „te duci acolo să fii sclavul altora?”, îi mai auzi cum îi ia gura pe dinainte. Nu e nimeni acasă.
  • Timp de vreo șapte ani, Ana a așteptat ceva, o schimbare venită din afară care să o scoată din rutină. Se trezea în fiecare zi la 5.45, petrecea o oră la volan în drum spre birou, 10 ore la muncă, apoi încă o oră în trafic. Aştepta weekendul ca să se odihnească. Schimbarea a venit în urmă cu doi ani și jumătate, odată cu prima ei călătorie în insula indoneziană Bali, care a făcut-o apoi să se întrebe zilnic ce o ținea în loc. Răspunsul l-a aflat, la scurt timp, singură: "Eu. Eu mă ţin în loc, nimeni şi nimic altceva". Ana Dragalina, bucureșteanca mutată în Bali: "Câți români mulțumesc dimineața pentru toate darurile?"
  • România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, iar efectele sunt dramatice: zeci de mii de porci sacrificați, afaceri ruinate, țărani furioși că statul le ia animalele din bătătură. Molima e în expansiune, iar instituțiile statului nu sunt doar depășite, ci și captive într-un păienjeniș de relații și grupuri de interese: Geronimo Brănescu, șeful instituției care ar trebui să oprească epidemia (ANSVSA), e prieten și fost partener de afaceri cu omul care face profit din răspândirea acesteia. Frăția pestei porcine.
  • Peste 30.000 de tineri români sunt plecați la studii în Occident. E generația copiilor născuți și crescuți în democrație, o generație pretențioasă care nu mai are răbdare să aștepte reformarea unei țări rămase pe loc în timp ce ei s-au făcut mari. O generație care vede școala și viața altfel decât cei din generația părinților și a profesorilor lor. Nu mai merge cu ciocolățica și cu parfumelul strecurat discret pe masa secretarei sau a directoarei școlii. Nu mai merge cu sistemul de atenții și recompense modelat în comunism și pietrificat în jungla anilor ’90. Cei patru ani de afară. Cum se vede România prin ochii tinerilor care studiază în Occident.

ECONOMIC:

ÎN LUME:

  • Piloții Ryanair intră în grevă. Câteva sute de piloți ai companiei, din Germania, Irlanda, Suedia, Belgia și Olanda sunt așteptați să intre în grevă sâmbătă, solicitând condiții mai bune de salarizare și de muncă. Compania aeriană low-cost ar putea anula circa unauldin șase zboruri, reprezentanții Ryanair declarând că nu își vor schimba modelul de afaceri.
  • IKEA intră în India. Lanțul de mobilier suedez intră pe piața indiană, deschizând primul magazin din Hyderabad, unde va aștepta anual 7 milioane de vizitatori.

ȘTIINȚĂ, DESCOPERIRI:

BONUS: