Comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut ușor în iunie (față de mai 2018) cu 0,3% , arată datele furnizate luni de Institutul Național de Statistică, în vreme ce serviciile de piaţă prestate populaţiei faţă de luna precedentă s-au majorat cu 3,1%. Cumulat pe primele 6 luni afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 9,0%, iar volumul serviciilor de piaţă prestate populaţiei au urcat cu 5,1%. INS colectează datele de la circa 1600 operatori economici cu activitate principală de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor şi servicii de piaţă prestate populaţiei (hoteluri şi restaurante, activităţi ale agenţiilor turistice şi a tur-operatorilor; activităţi de asistenţă turistică, jocuri de noroc, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spălarea, curăţarea articolelor textile şi a produselor din blană, activităţi de pompe funebre, întreţinere corporală şi alte servicii pentru persoane fizice).

HotNews.roFoto: Hotnews

  • Cifra de afaceri (excluzând TVA) reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta, mai puțin rabaturile, remizele și alte reduceri acordate clienților. Subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE sunt incluse în cifra de afaceri. Cifra de afaceri nu include accizele și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe. 
  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor include toate activităţile (cu excepţia fabricării şi închirierii) privind autovehiculele şi motocicletele, inclusiv camioane, cum ar fi vânzarea cu ridicata şi cu amănuntul a vehiculelor noi şi second hand, repararea şi întreţinerea vehiculelor şi vânzarea cu ridicata şi cu amănuntul a pieselor şi accesoriilor pentru autovehicule şi motociclete.
  • Sunt incluse, de asemenea, activităţi ale agenţilor comisionari implicaţi în vânzarea cu ridicata sau cu amănuntul a vehiculelor, vânzarea cu ridicata a autoturismelor la licitaţie sau prin internet. Această diviziune include, de asemenea, activităţi ca spălarea, lustruirea vehiculelor etc. Această diviziune exclude vânzarea cu amănuntul a carburanţilor şi a produselor de răcire sau lubrifiere sau activităţi de închiriere a autovehiculelor sau motocicletelor.
  •  Serviciile de piaţă prestate populaţiei sunt acele activităţi care fac obiectul vânzării şi cumpărării pe piaţă - având ca principal beneficiar populaţia - şi sunt produse de societăţi ale căror venituri provin în proporţie de cel puţin 50% din vânzarea producţiei proprii, indiferent de denumirea preţurilor practicate  (tarif, taxă, preţ de vânzare).
  • În ancheta lunară privind serviciile de piaţă prestate în principal pentru populaţie sunt cuprinse activităţile: hoteluri şi restaurante, activităţi ale agenţiilor turistice şi a turoperatorilor; activităţi de asistenţă turistică, jocuri de noroc şi alte activităţi recreative, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spălarea, curăţarea articolelor textile şi a produselor din blană, activităţi de pompe funebre, întreţinere corporală şi alte servicii pentru persoane fizice

Perioada 1.I-30.VI.2018 comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017

În perioada 1.I-30.VI.2018 comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 9,0%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+22,4%), comerţul cu autovehicule (+17,4%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,7%). Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-9,6%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-30.VI.2018 a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,1% mai mare comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+5,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+5,3%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+3,8%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+3,6%) şi de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2,2%).