Turcia a anunțat, luni, o serie de măsuri care să prevină prăbușirea și mai abruptă a lirei, care a pierdut în acest an peste 40% din valoarea sa, scrie agenția de presă Romandie, care citează AFP. Banca centrală a Turciei a declarat că va oferi tuturor băncilor lichiditățile nevoia, precizând că va lua "toate măsurile necesare" pentru a asigura stabilitatea financiară a țării. Banca centrală a Turciei a pus la dispoziția băncilor ( printr-o operațiune de reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii) aproximativ 10 miliarde de lire sterline, 6 miliarde de euro și echivalentul a 3 miliarde de dolari în aur. Președintele Erdogan a pus criza monedei naționale pe seama unui „complot politic“ orchestrat de SUA, Erdogan afirmând că Ankara va căuta „noi piețe și aliați“. Măsurile anunțate de Banca Națională turcă nu par însă să calmeze piețele.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Ne confruntăm din nou cu o conspirație politică și, cu ajutorul lui Allah, vom depăși acest lucru", a declarat duminică șeful statului turc.

Erdogan nu a părut prea preocupat de decizia președintelui Donald Trump, care anunțase vineri, printr-un tweet, că va dubla tarifele pentru oțelul și aluminiu turc.

Dacă Washingtonul este dispus să sacrifice relațiile cu Ankara, Turcia va reacționa „prin mutarea pe noi piețe, încheierea de noi parteneriate și găsirea de noi aliați în detrimentul celui care a lansat un război economic împotriva întregii lumi“ a amenințat Erdogan.

Statele Unite dețin o bază importantă în Incirlik (în sudul țării) folosită în prezent ca centru de operațiuni împotriva grupului jihadist Stat Islamic (IS).

Turcia acuză de asemenea Statele Unite de sprijinul acordat kurzilor din Siria și solicită administrației americane extrădarea lui Fethullah Gulen, pastor turc stabilit de aproape 20 de ani pe teritoriul american, acesta fiind suspectat de Ankara a fi arhitectul loviturii de stat nereușite din iulie 2016.

Piețele solicită băncii centrale să majoreze dobânda cheie pentru a controla inflația galopantă, care a atins aproape 16% în luna iulie.