Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, readuce in discutie riscurile care apar in cazul cresterilor salariale care nu pot fi sustinute economic. Intr-un interviu pentru televiziunea publica, preluat de Rador, el a explicat ca mecanismele economiei de piata regleaza orice dezechilibru produs printr-o crestere mai mare de salarii decat poate permite productivitatea muncii. "Cred ca moneda romaneasca a fost afectata de un clar sentiment schimbat in rau, o perceptie, cum spunem noi, a investitorilor internationali legat de situatia din Romania", a mai spus seful BNR.

Mugur Isarescu a comentat si riscurile care apar in cazul cresterilor salariale care nu pot fi sustinute economic. "In Romania, ca peste tot in lume, salariile trebuie corelate cu productivitatea. Exista o mare nevoie sociala de cresteri masive de salarii, dar in momentul in care in mod sistematic, doi ani la rand, salariile din Romania, ca nivel general, cresc cu mult peste cresterea productivitatii muncii, trebuie sa ne asteptam sa apara o corectie. Mai mult decat atat, nu pot sa creasca salariile atat in lei, cat si in valuta, prin aprecierea cursului. Sunt incompatibile. Si atunci, mai devreme sau mai tarziu, mecanismele economice de piata, in cazul nostru, vin si aduc echilibrul".

Guvernatorul BNR a adaugat ca "un salariu minim in Romania probabil ca nu este suficient, chiar daca ar ajunge la 1.000 de lei, 1.500 sau 2.000 de lei. Dar daca s-ar intampla acest lucru, piata, extrem de rapid - uitati cat de rapid a actionat de data asta - extrem de rapid va face ca cei 2.000 de lei sa valoreze tot 500 de lei".

Guvernatorul BNR isi mentine increderea in moneda nationala

Mugur Isarescu a declarat ca isi mentine increderea in moneda nationala, care, in opinia sa, este in proces de revenire dupa deprecierea puternica din ultimele luni.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Nationale a afirmat ca efectuarea in acest an de cheltuieli bugetare peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, ar fi un act total iresponsabil. Isarescu a precizat ca guvernul trebuie sa adopte un set de politici pentru a restabili increderea investitorilor in economia romaneasca.

In opinia lui Mugur Isarescu, este nevoie de o politica monetara stricta, de reforme structurale accentuate si o politica fiscala prudenta.

"Noi ne batem cu sabii de otel, ca sa spunem asa, pentru atingerea tintei de inflatie, si veti vedea ca vom lua in continuare masuri", a mai spus Isarescu referitor la inflatie.