”Și eu mi-am dat demisia în 2015 și am plecat la muncă în UK, însă eu încă apar ca rezident în România, ne scrie un altul.
Pe măsură ce țara pierde populație (spor natural negativ +migratie externă), ea devine mai puțin capabilă să-și crească producția, devenind în același timp mai puțin atractivă pentru investitori.
- Avem o mulțime de proiecte dar nu mai avem cu cine să le aplicăm (antreprenor român)
"Patru milioane de români sunt plecați afară. Ceva pare foarte greșit în această țara din moment ce am ajuns pe locul al doilea după Siria din acest punct de vedere. Poate suntem și noi de vina că nu ne-am aliniat mai repede tuturor lucrurilor care se petrec în Europa. Trăim o dramă a businessurilor noastre. Noi la firmă avem o mulțime de proiecte dar nu mai avem cu cine să le aplicăm. Avem o gravă problemă a lipsei forței de muncă mai ales în partea de Vest- Cluj, Timișoara, Arad, Oradea- unde serviciile noastre nu ating calitatea celor pe care ni le dorim și și-o doresc și clienții noștri din această cauză", a explicat fondatorul FAN Courier, Felix Pătrășcanu, la o conferința de presă. Mai multe amănunte, aici.
"Inițial, am crezut că principală vina o are sistemul de educație, care nu reușește să coreleze oferta de locuri de muncă cu cererea. Că nu există o prognoză a pieței muncii care să “unească” educația cu schimbările structurale din piața muncii. “E riscant!,”, spune unul dintre foarte experți idependenti din piața muncii, Cătălin Ghinararu.
“Suntem totuși într-o economie capitalistă în care nu poți planifica totul. Poți face niște tendințe, dar și acestea pot fi afectate de șocuri exogene aleatoare, cum a fost depresiunea din 2007-2010. Irlanda a fost printre cei care a investit inclusiv bani europeni în calificarea muncitorilor în construcții. Au investit enorm de mulți bani! Și, ce s-a întâmplat? A venit criza si timp de câțiva ani întregul sector a fost în depresiune!”
- Numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicita studii superioare nu crește atât de mult
Problema esențială la noi, crede Cătălin Ghinararu, este că numărul de locuri de muncă generate de economie, mai ales cele bine plătite și cu perspective de carieră sunt reduse. “In proiecțiile de la CEDEFOP apare o chestie interesantă: numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare nu crește atât de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic între ceea ce oferă economia reală și ceea ce vin să ofere generațiile care intră pe piața muncii și care au calificări tot mai înalte”, explică cercetătorul român.
E o problemă și a structurii economiei românești, care nu e de natură să absoarbă un număr foarte mare de absolvenți de studii superioare. “Noi am dezvoltat foarte mult învățământul terțiar academic, nu cel terțiar vocațional. Va apărea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presa la rândul lor către cei cu calificări scăzute. E o problemă de structură a economiei”, arată Ghinararu. Sau, altfel spus, dacă noi nu cerem decât cameriste și muncitori la mistrie, cu asta va trebui să ne descurcăm...
sa continui? economisti, psihologi, juristi... pe astia ii vad angajati doar la stat, ca doar n-o lasa familia biata odrasla, dupa patru ani de studii grele, sa mearga la patron, la vandut haine pe salariul minim.
90% din locurile de munca disponibile sunt niste lagare de exploatare cu acte in regula !
Daca nu ma crezi urmareste un an anunturile de angajare si o sa ai o mare supriza, adica in mare parte aceleasi firme dau anunturi odata la cateva saptamani sau luni, altele au anunturi in ziare pe tot parcursul anului desi nu au nici 100 de angajati ! Oamenii vin, se angajeaza si in cateva luni pleaca fortat pentru ca nu se poate face fata, poate un 10% din angajatii mai vechi se descurca dar in rest ...
Nu ! Aproape oriunde mergi ti se impune munca in ritm infernal, de pretentii nu mai vorbesc ! Ajungi acasa dupa o zi de "munca", faci un dus apoi mananci ceva usor ca esti rupt de obosit si te culci . Te trezesti seara, eventual mai mananci ceva usor si in cel mult o ora te pui iarasi la culcare pentru a putea face fata a doua zi la "munca" .
Dupa o saptamana de "munca" am observat din intimplare ca pe camera telefonului mi-a aparat o mica zgarietura si mi-am facut o poza pentru a vedea daca zgarietura se va vedea in poza . I-am aratat poza celui mai bun prieten si m-a intrebat cine este omul acela din poza !
Incerc inca sa imi gasesc un loc de munca decent, sansele sunt foarte mici, sub 10% dar incerc in continuare, nu renunt .
Pana nu scapam de politrucii astia de doi bani nu avem nici o sansa la o viata normala .