Sunt peste 61.400 de joburi neocupate în economie. Declinul demografic face ca tot mai puțini tineri să intre pe piața muncii. Anul trecut România avea cu peste 34.000 de tineri de 20-24 ani mai puțini decât în 2010

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 20 august 2018, 9:36 Economie | Finanţe & Bănci


Economia dispune de peste 61.000 de locuri de munca vacante
Foto: sxc.hu
Situația precară de pe piața muncii continuă să își arate colții- din cauza șomajului scăzut și a migrației externe, angajatorii găsesc tot mai greu oameni calificați, iar atunci când dau de ei, se trezesc în fața unor solicitări salariale dificil de satisfăcut. Îi poți înțelege- câtă vreme Guvernul mărește salariile  bugetarilor cu 15%, de ce ar cere un candidat bani mai puțini? Oamenii de afaceri spun că numărul tot mai mare de locuri de muncă rămase ne-ocupate a devenit tot mai greu de completat, candidații scăzând de la un trimestru la altul. Luni, Statistica a transmis numărul acestor locuri de muncă vacante din economie: circa 61.400, mai multe cu 3.000 față de primele 3 luni ale acestui an. Numărul șomerilor este de circa 400.000, dar trebuie ținut cont de faptul că declinul demografic al României face ca tot mai puțini tineri să intre pe piața muncii. Pentru a face o simplă comparație, anul trecut aveam cu peste 34.000 de tineri în grupa de vârstă 20-24 de ani decât în 2010.

Ce mai arată datele INS publicate luni:
 • În trimestrul II 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), în administraţia publică (2,59%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,05%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (17,5 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,46%.
 • Sectorul bugetar  a însumat circa 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7,1 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6,9 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,7 mii locuri vacante în învăţământ.
 • La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,14%, respectiv 0,07 mii locuri vacante).
Care e problema cu tinerii? Din păcate, nu e doar o problemă, ci mai multe...

Dintre cei aproape 5 milioane de tineri (mai puțini oricum decât totalul pensionarilor) din grupa de vârstă 15-34 ani, peste jumătate au studii medii (în principal liceul). Cei mai mulţi consideră că nivelul de instruire absolvit este suficient, acesta fiind principalul motiv pentru care nu şi-au continuat studiile. Numărul celor care lucrau era de 2,5 milioane persoane, adică jumătate. Din cealaltă jumătate de tineri care nu aveau job,  278.000 erau șomeri iar peste două milioane erau persoane inactive! (mai excat  2,091 mii persoane inactive)

Aproape trei sferturi (74,6%) dintre tinerii ocupaţi erau salariaţi, în marea lor majoritate cu regim de lucru permanent; 50,4% lucrau în sectorul serviciilor, 28,5% în industrie şi construcţii şi 21,1% în sectorul agricol. Cele mai de succes metode de găsire a unui loc de muncă sunt contactarea directă a angajatorului (49,3% dintre tinerii care lucrau găsindu-şi locul de muncă actual prin această metodă) şi apelul la rude, cunoştinţe sau prieteni (metodă prin care 28,8% dintre tineri şi-au găsit locul de muncă).

Mobilitatea forţei de muncă este extrem de scăzută, doar 3,8% dintre tinerii ocupaţi îşi schimbaseră reşedinţa pentru a obţine locul de muncă pe care îl aveau. La întrebarea dacă ar accepta un loc de muncă în condiţiile în care durata deplasării între acesta şi adresa de reşedinţă ar fi mai mare de o oră, 64% dintre tinerii neocupaţi, necuprinşi în educaţie au furnizat un răspuns negativ. Sursa.

Domnul Ionescu....
 Domnul Ionescu a rămas șomer. Își caută acum un loc de muncă, dar foarte greu își găsește, deși Statistica tocmai a transmis că avem 61.400 de locuri de muncă vacante. "Patronii nu mai plătesc dom`ne cum plăteau odată", le povestește el tuturor celor care îl întreabă de ce nu se angajează. Deși domnul Ionescu are studii superioare, salariul care i se oferă este cel minim pe cartea de muncă. "Inaceptabil! De aia am făcut eu facultate?", spune ferm, Ionescu. Ceea ce nu știe domnul Ionescu este că de câte ori Guvernul anunța creșteri ale salariului minim, în sectorul privat angajatorii își cheamă contabilii și întreabă unde e loc de tăieri: din personal sau din salarii?Citeste mai multe despre   
3319 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Ma mir foarte mult! (Luni, 20 august 2018, 9:59)

  complet_ret [utilizator]

  Mi se pare extrem de straniu ca sunt NUMAI "61.400 de joburi neocupate în economie."

  Asta nu are nimci de-a face cu declinul natalitatii, ci cu oferta exceptionala a pedesereului, care face neatractiva gasirea unu job, mersul la lucru in gneral, este infinit mai avabtajos sa STAI si sa primesti pomana de la Stat!
  Singura conditie este sa votezi pedesereul, o data la patru ani, si din cand in cand sa mai vii la un miting sa iti arati sustinerea fata de Guvern ...
 • -2 (10 voturi)    
  Se reduce populatia. (Luni, 20 august 2018, 10:01)

  Lok [utilizator]

  Este normal sa scada toate peste tot. Nu e o drama. Dar avem stiri alarmiste ce identifica probleme intr-un declin natrual.
  • +2 (6 voturi)    
   ..suntem tot mai puțini... (Luni, 20 august 2018, 11:41)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Cam 4-5 milioane de cetățeni tineri, din România au migrat, păi dacă le vine să facă copii, unde îi vor face, crește, și unde vor rămîne copii și părinții lor? ACOLO că aici în România vor fi tratați drept ,,pulifrici" scuze dar o tot citez pe bugetara din Vaslui care a scris că e polițistă, de bugetarii din administrația publică, de politicieni.
 • +22 (26 voturi)    
  Minciuni, minciuni .... minciuni. (Luni, 20 august 2018, 10:45)

  Amad [utilizator]

  1. Nu cred în cele 61.000 de locuri de muncă ale INS (Dăncilă). Sunt doar pe hartie, majoritatea fiind slab calificate. Știu job-uri, pe sit-uri de profil, încă de acum 5 ani. Nu pot să cred că acea firmă încă mai caută poziții de Manager logistică sau Manager Operational.
  2. Toți plâng că e criză de personal calificat dar când îl găsesc, singura ofertă este minim pe economie + ceva în plus la negru. Evident sunt și excepții, dar sunt doar excepții.
  3. Majoritatea angajatorilor vor angajați ieftini, nu cu rezultate.
  4. Dacă ai peste 40+ poți să fii super calificat, super dornic să-ți schimbi zona în orice altă locație, nimeni nu-ți va citi CV-ul. Mobilitatea este, din contă, o piatră de moară. Mulți angajatori vor doar personal cu familie pt. avea garanția că va fi sclavul lui pe viață.
  5. În firmele private mari dacă nu-l cunoști pe cel de la RU nu prea ai șanse. Șpaga, cunoștințele sunt prezente și aici.
  6. Majoritatea job-urile oferite sunt: agent vânzări, casier, șofer, manipulant. Aceste 4 job-uri le veți găsi în schimb sub toate denumirile pompoase, de ex: referent logistică, picker, responsabil depozit, operator logistică, lucrător depozit ... cu alte cuvinte manipulant depozit.
  7. Majoritatea angajatorilor te vor considera slab calificat doar fiindcă nu știi/vrei să faci traba cum cred ei că „e bine/corect”.
  Ex. nu eși șofer dacă nu știi să mânărești tahograful, să mergi cu 90 km/h prin localitate
  Ex: nu ești un bun contabil dacă vrei să șii contabilitatea corect.

  Majoritatea patronilor români au impresia că știu ei TOT. Ei știu mai multă contabilitate decăt un economist, știu mai multă inginerie decăt un inginer cu experiență, știu TOT. Au defapt nevoie de niște omuleți care sa-i degreveze de niște treburi (mânăreli).

  Toate cele scrise mai sus sunt din experiența personală nu din auzite.
  • -2 (12 voturi)    
   cum le stii tu pe toate... (Luni, 20 august 2018, 11:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Din ce soui tu acolo observ ca patronii sunt niste oameni haini care se lafaie in lux si nu vor sa dea un ban angajatului sarac. Ori realitatea e total diferita cind o privesti din partea cealalta.... Nu stiu ce experiente ai trait tu, dar nu toti patronii ofera minimul pe economie. Stiu firme de constructii care-si platesc inginerii pe cartea de munca cu minim 1000 de euro. Nu mai vorbesc de IT sau outsorcing, de automotive sau chiar diverse fabrici si fabricute.

   E adevarat ca sunt si angajatori precum cei descrisi de tine, dar in mod cert nu-s toti la fel.
   • +3 (9 voturi)    
    Am zis că sunt și excepții !!! (Luni, 20 august 2018, 11:55)

    Amad [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Eu vorbesc de majoritate, nu de minoritate. Am lucrat într-o multinațională mai bine de 10 ani, dar și in firme mici.

    Știu și eu firme de producție, cu 40 angajați, ce plătesc 2000 EUR net pt. un inginer mecanic. Doar că acestea sunt excepțiile de care vorbesc.

    Am dor o întrebare: De ce preferă 25% din români să muncească printre străini?
    Personal, la 40+, sunt decis să nu mor în această țară. Deja lucrez la asta. Toți banii mei îi voi cheltui într-o altă țară.

    PS.
    Mi-am spus părerea despre un angajator pe un site de profil. Am dat 2 stele din 5. Angajatorul a turbat. Vrea să deschidă proces civil pt. că site-ul respectiv nu vrea să șteargă evaluarea. Acesta este 80% din mediul privat. Pumnul în gură, ești la dispoziția lui cele 8-10 ore pt. absolut orice. Dacă nu vrei, este mai răiu decât dacă nu poți. Ești un mic revoluționar ce trebuie stârpit imediat fiindcă le poți deschide ochii altora.
    • 0 (6 voturi)    
     si cum stii care-s exceptii? (Luni, 20 august 2018, 13:45)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amad

     Ai lucrat la toate firmele private si le-ai numarat pe cele care platesc bine versus cele care platesc minimul pe economie?

     De unde stii tu ca majoritatea isi bat joc de angajati?

     e ce prefera 25% din romani sa lucreze afara? Pai... depinde de calificare. In mod cert un necalificat harnic si serios va reusi sa stringa mult mai multi bani muncind afara. Pe cind unul cu studii superioare pe bune s-ar putea sa ramana cu mai multi bani la final de luna muncind in Romania, dar sa se gindeasca la educatia copiilor, la ce servicii ii returneaza statul de banii platiti ca si contributie, la faptul ca aici din taxele lui unii fura 80% si cu restul de 20% mituiesc poporul psd sa-i voteze si tura viitoare, etc. Eu, din IT stiu o gramada de oameni hotariti sa emigreze desi nu ar pleca in vest la bani mai multi.

     Si ca o coincidenta, si eu sunt 40+ si cam la fel de decis s-o tai de-aici... Dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunc cu noroi in angajatorul roman in general.
     • +1 (3 voturi)    
      Succes ! (Luni, 20 august 2018, 15:03)

      Amad [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Angajatul român nu este calificat din două motive:
      1. Nu a avut unde să se califice, majoritatea business-urilor în ultimii 20 ani fiind neproductive în adevăratul sens al cuvântului. (comerț, intermedieri, etc)
      2. Nu a fost motivat de piața muncii de acum 20 ani.

      Nu arunc cu noroi în general dar dar dacă situația ar fi roz nu am comenta acum pe acest subiect. La urma urmei, la sfărșit rămân cei 25% din români care lucrează afară și angajatorii care plâng că nu găsesc angajati dispuși să muncească doar pt.a supraviețui.

      Economia de piață funcționează în ambele tabere, angajator sau angajat.

      Cât despre corupție, partide politice, taxe furate ... totul este un întreg. PSD-ul este pe val datorită faptului că ne place să plângem, dar dacă avem de ales între un job în mediul privat, plătit normal, și unul la stat, majoritatea vor alege job-ul la stat, chair dacă vor deveni simple legume dpdv profesional.

      Am avut cel mai distructiv regim comunist din Est, neavând armate ruse staționate la noi. Noi singuri l-am creat, n-au venit alții din afară.

      De obicei proporțiile se păstrează. Clasa politică reprezintă perfect societatea romănească în ansamblul ei.

      Din păcate, cei care aleg să plece, fie ei și necalificați, sunt tocmai cei care îndraznesc să facă ceva. Pentru restul există PSD, PNL, etc. Să nu-mi spui că PNL este mai breaz! Singura diferență între ele este a electoratului votant.
      • -1 (3 voturi)    
       eu vad putin altfel ... (Luni, 20 august 2018, 16:01)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amad

       1. Parerea mea e ca angajatul roman necalificat e pe de o parte produsul unui sistem de invatamant fara nici o legatura cu piata muncii, pe de alta parte produsul propriei leni si delalsari. Vad suficienti absolventi de Info/AC/ETC venind la interviu de angajare si aratand faptul ca au terminat facultatea cu acelasi nivel de cunostinte cu c are au inceput-o. Si macar in IT nu e poate vorbi de lipsa de motivatie....

       2. economia de piata e denaturata de ajutoarele sociale date oricui n--are chef de miunca, de lipsa infrastructurii, de birocratia excesiva, de instabilitatea cronica a legilor si a fiscalitatii. E greu sa poti asigura salarii mari pentru munci necalificate atunci cind transportul de costa dublu decit la altii, ai nevoie de 2-3 juristi care sa iti gaseasca o cale legala de a face ceva, cind ti-e frica sa faci un imprumut la banca de stiind ca orice taxa se poate modifica in orice mod de azi pe miine. Si pe deasupra cind mai si observi ca angajatul trebuie pazit in continuu ca sa fii sigur ca nu te fura, ca nu freaca menta, ca nu vine baut la serviciu, etc.
       3. PNL, desi are si el multe bube, nu poate fi comparat cu PSD. Iar in politica trebuie ales tot timpul raul cel mai mic, niciodata lipsit de la vot, ca "oricum toti e hoti".
   • +7 (7 voturi)    
    Nu sunt haini... (Luni, 20 august 2018, 12:13)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Eu cred ca si in Romania patronii ar trebui sa se obisnuiasca cu faptul ca nu mai suntem o tara cu forta de munca ieftina.
    Deageaba vrei tu sa angajezi oameni in IT cu 2000 RON ca nu iti va veni nimeni, sau daca iti vin stau cat pot invata ceva si apoi pleaca. Exista si pe piata muncii din Romania concurenta si cand vine vorba de oferta de locuri de munca si pentru mine ca angajat este OK.
    Ca firma te adaptezi sau nu mai faci afaceri.
    • +3 (3 voturi)    
     problema patronului e alta... (Luni, 20 august 2018, 13:51)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

     Un patron nu e interesat de forta de munca ieftina sau scumpa, ci de forta de munca care sa-i aduca plusvaloare. N-are nici un interes sa angajeze pe salariul minim toti betivii iresponsabili si lenesi. Problema e ca doar din aia mai gasesti. Mergi la o firma de constructii si intra-n vorba cu patronul si vei vedea cit de greu gasesti un sudor bun.

     Cit despre IT... cel putin in orasele mari 2500 de lei e salariu de proaspat absolvent. Nush de unde stii tu de salarii de 2000 de lei.

     Si sa stii ca nu e criza de locuri de munca din cauza salariilor, ci din cauza diferentei de calificare dintre cerere si oferta si de slaba mobilitate a fortei de munca. Geaba ai 10.000 in vaslui dornici sa munceasca, daca tu ai fabrica la Cluj, ca acolo ai autostrada.
     • +1 (1 vot)    
      Nu e chiar asa... (Luni, 20 august 2018, 18:33)

      EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      In toate firmele unde am lucrat exista un fond de salarii care este foarte bine "pazit", iar oamenii sunt angajati sau primesc mariri in functie de acest fond de salarii. Daca te pot tine pe 3 lei o sa o faca, indiferent de grilele de salarizare existente in firma.
      Stiu de salarii de 2000 de lei pentru incepatori si cateodata nu chiar asa de incepatori pentru ca lucrez in IT. Cer marire de salariu si primesc 2500. Dupa cateva luni, primesc oferta din alta parte si contraoferta e de 4000 (de ce nu le-or fi marit din prima!), dar oferta e de 6000. Apoi asist la o discutie cum ca salariu oferit de cealalta firma e prea mare.
      Pai nu e mare, e pretul (salariul) pe care unii sunt dispusi il plateasca pe piata muncii. E un pret liber ca oricare altul format pe o piata libera.
      • 0 (0 voturi)    
       or fi si exceptii (Marţi, 21 august 2018, 14:59)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

       Hai sa ne intelegem, sunt si in domeniul IT buruieni din alea descrise de tine. Dar poti merge la interviu la 3-4 firme si te dumiresti cam care-i oferta. Un angajator care de la 2000 face contra-oferta de 4000 poate fi usor catalogat drept neserios, si va fi rapid scos de pe piata de cel care ofera 6000. Totusi tind sa cred ca ce povestesti tu sunt pure exceptii. In bucata mea de IT cererea e atit de mare in comparatie cu oferta, incit salariile se dau intr-un mod unitar, avind tot tuimpul grija sa se pastreze ierarhia si sa fie in pas cu piata muncii.
  • +6 (6 voturi)    
   De fapt, nimeni nu vrea sa plateasca bine. (Luni, 20 august 2018, 13:40)

   StefanV [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Este foarte adevarat ce spui. Sa vedeti ce bataie de joc este la firmele Alten si Vauban. Daca ii intrebi nu gasesc oameni. Dar sa vedeti cum dau afara oameni cu experienta ca sa aduca oameni incepatori. Ca sa plateasca prost.


   Daca iei la verificat anunturile de joburi o sa vezi ca sunt anunturi vechi de ani de zile pe la diverse firme. Cand ii suni, iti zic ca s-a ocupat postul. Si anuntul apare in continuare.
  • +1 (1 vot)    
   da da da (Luni, 20 august 2018, 14:46)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Anunt pe real olx:

   "Caut job inspector resurse umane nu am experienta doresc un salariu de minim 5000 ron net multumesc.Nu sunati inutil pentru oferte care nu isi au rostul"

   NB: copy/paste fara modificari

   Angajeaz-o tu :D
   • -1 (1 vot)    
    Probabil n-ai înțeles nimic din ce-am scris. (Luni, 20 august 2018, 15:12)

    Amad [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Copy/paste din imaginația ta, la mișto. Nici nu-i de mirare.

    Nu pot să cred că există așa ceva, sau dacă există este doar o glumă.
    • +1 (1 vot)    
     ihi (Luni, 20 august 2018, 15:50)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amad

     Este REAL, din pacate. Ia cu trista realitate a super valorilor asuprite de patronii cei rai. Ca nu poti tu sa crezi, nu schimba realitatea, care este mult diferita de teoria ta.

     Nu stiu daca lasa astia linkul, dar il pun:
     https://www.olx.ro/oferta/caut-job-IDbsRAq.html#0bdf70edbf

     Daca nu-l lasa, du-te pe olx, Bucuresti, caut loc de munca. Cred ca te descurci sa-l gasesti. Sper.
 • +8 (10 voturi)    
  Pentru ca salarii de 2 lei (Luni, 20 august 2018, 10:49)

  Frankie [utilizator]

  Cine ar vrea sa munceasca pe salariile derizorii care se ofera ? Eu unul nu.
  Decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba.
 • +4 (8 voturi)    
  Și de ce te-ai omorî cu munca? (Luni, 20 august 2018, 10:58)

  Amad [utilizator]

  Mai bine bugetar, speli mașina personală/șefului în timpul serviciului (cum o face unul acum !!!), stai la țigară toată ziua uitându-te la ceas, fiindcă a doua zi pleci în al doilea concediu cu tichete de vacanță date de guvern și plătite de fraierii din mediul privat care n-au mai văzut o mărire de ani de zile.
  Gândiți-vă cum este în familiile (multe de altfel) unde ambiii sunt bugetari. Practic pleci gratis în concediu.
  Cel mai prost plătit bugetar pe care-l cunosc are 5000 brut.
  De ce-ai munci ????
  • 0 (0 voturi)    
   Un profesor are 2000-2500 brut (Luni, 20 august 2018, 14:09)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Nu stiu unde ai vazut tu bugetari asa bogati.
 • +3 (3 voturi)    
  Multumim! (Luni, 20 august 2018, 11:06)

  Patrula10000 [utilizator]

  din inima partidului!!!
 • +4 (4 voturi)    
  ..administrația publică, deficit forță de muncă... (Luni, 20 august 2018, 11:35)

  baligosul [utilizator]

  Deficitul de forță de muncă în administrația publică s-ar putea să fie o jmecherie...De ce nu sunt anunțate posturile ,de ce nu se organizează concursuri? S-ar putea să fie cu schepsis asta. Posturile libere sunt bugetate, și atunci sumele necheltuite pentru salariatul X, vor constitui sporuri pentru salariații deja existenți, acum vreo 10 ani, în instituțiile publice erau ocupate cam 65-70% din posturi, diferența de posturi bugetate și nescoase la concurs reprezenta în medie cam +50% la salariu pentru cei existenți, cei mari primeau mai mult de 50%, cei mici mai puțin de 50%, dar pentru toți ieșea cu plus...De ce nu sunt scoase la concurs posturile libere din administrație? Și pentru că pot apărea situații de urgență, un parlamentar nu este reales, ce să facă el, că are nevoie de servici, să moară de foame, sau să fie exploatat de patron? Nu, se va găsi pentru el un post liniștit la o primărie undeva, că și el a făcut cîte ceva pentru colegii de partid.
  • +1 (1 vot)    
   Apropo de "De ce nu sunt anunțate posturile..." (Luni, 20 august 2018, 16:33)

   FlorinAndrei [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Ai scris "De ce nu sunt anunțate posturile ,de ce nu se organizează concursuri?"
   Răspuns: pentru ca nu s-a găsit omul care sa dea șpaga !
   Caz concret: soția, medic, ca sa ajungă în București a întrebat cum se procedează. Raspuns: "dacă vrei post în spital, costa XXX, dacă vrei post în cabinet, costa YYY.
   Pana nu am plătit suma, postul nu s-a scos la concurs. Concursul este câștigat, evident, de cel care a plătit șpaga !
   De aceea sunt posturi disponibile, dar NU se scot la concurs :-(
 • 0 (4 voturi)    
  SA FIM OBIECTIVI (Luni, 20 august 2018, 12:11)

  jidanul [utilizator]

  Declinul demografic nu este principalul motiv pentru care tot mai puțini tineri intra pe piața muncii. In primul rand, exista generatii intregi de tineri care nu si-au terminat studiile liceale si nu au bacalaureatul sau care nu au o calificare. In aceste categorii intra si copii si tinerii din orfelinate. Conducatorii Romaniei nu au programe de culturalizare, de educatie si de calificare a resursei proprii romanesti din piata muncii. Tinerii trebuie motivati sa-si termine studiile, sa obtina o calificare necesara pe piata muncii. Motivarea trebuie sa fie in primul rand salariala si profesionala pentru ca tinerii sa stie pentru ce se implica, pentru ce se pregatesc, ce pot obtine de la o meserie sau de la o profesie. Pentru acest lucru conducatorii Romaniei trebuie sa conceapa si sa aplice programe de calificare profesionala in toate domenile, gratuite, programe pentru finalizarea studilor liceale si obtinerea bacalaureatului pentru cati mai multi tineri, gratuite. Rezultatele vor fi remarcabile, cu siguranta, va scadea somajul, va creste numarul de contribuabili, incasarile la bugetul statului vor creste si nu in ultimul rand tinerii vor incepe sa renunte la ideea de a pleca din Romania. Si poate ca efect colateral, vor fi tineri sau mai putini tineri care au plecat la lucru in strainatate dar, care se vor intoarce in tara.
  • +1 (5 voturi)    
   trebuie sa scada interventia statului (Luni, 20 august 2018, 13:33)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Au existat astfel de programe - fostul POS DRU. Nu a avut niciun efect. Exista nenumarate finanari in sensul pe care il spuenti. Stiti ce efect au? Zero.

   Nu statul creeaza locuri de munca, pana si Teororovici a spus asta. Sectorul privat o face. Si nu o poate face daca e asasinat cu proceduri neclare, cu complicatii de neinteles, cu durate de obtinere a autorizatiilor inimaginabile.

   Sectorul de afaceri este cel care ofera locuri de munca si este o mare iluzie sa crezi ca politica fiscala are vreun rol in asta. Poate, in unele rare sitautii. Dar de regula, nimeni nu-i nebun sa se bazeze pe inlesniri fiscale la calificare sau angajare.

   ===

   Avem o gandire pervertita in continuare, ne imaginam ca statul trebuie sa rezolve totul, sa faca totul.

   Si ca sectorul privat este doar o anexa a statului, care arte drept ratiune a existentei sa alimetneze bugetul national.

   Ca sa putem gandi solutii, aceasta gandire trebuie inversata adica trebuie sa intelegem ca statul serveste sectorul de afaceri, nu invers.
  • 0 (0 voturi)    
   "conducatorii Romaniei" (Luni, 20 august 2018, 14:16)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Waw, ce mentalitate de comunist! "Conducatorii Romaniei" sa faca, sa dreaga, asteptam iarasi un "tatuc" intelept care sa ne conduca si duca inainte!

   Daca societatea nu e in stare sa isi dezvolte singura cai de a evolua, prin initiativa fiecaruia dintre noi, e rau de tot. Intr-o democratie cu piata libera, nu avem conducatori din astia care coordoneaza tot, ca niste imparati benevolenti asupra maselor nepricepute...

   Asta nu duce decat la dictatura. Gresesc cand spun ca nu ai prins perioada comunismului? Doar atunci exista o clasa de "conducatori" ai tarii, care controlau tot si, crede-ma, nu era bine deloc!
   • -1 (1 vot)    
    NU E COMUNISM (Luni, 20 august 2018, 15:18)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    In ce tara vrei tu din UE, programele nationale sunt facute de institutile statului respectiv care e condus de conducatori. Si unde e comunismul ?
 • +6 (8 voturi)    
  Ia cresteti voi salariile, macar 1/2 din media UE (Luni, 20 august 2018, 12:37)

  farty [utilizator]

  .. sa vedeti cum nu va veti mai plange de nici un declin demogragic! Purtati-va decent cu angajatii; nu ii mai obligati sa lucreze 12-13 ore, in loc de 8 (dar platiti in continuare pe program de 8 ore). Faceti un test cu ceea ce am specificat mai sus, va rog frumos, timp de un an. Veti avea surprize inimaginabile!!!
  • 0 (4 voturi)    
   sa fim realisti (Luni, 20 august 2018, 13:28)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Mica mea experienta personala mi-a demonstrat ca si daca oferi de 10 ori pretul pietei, tot nimic nu obtii.

   CAnd vorbesti cu cineva, ai senzatia ca stie la nivelul NASA si ca iti face o favoare ca "te serveste".

   Cand il pui sa faca ceva apar 2 situatii:

   a) afli ca de fapt respectivul stie doar asa , teoretic si ca, ma rog, nu prea se poate... si ca... dar ...

   b) afli ca de fapt respectivul "stie el pe cineva" care ar putea sa te ajute....

   Totul e minunat, toata lumea se pricepe, pana in momentul cand chiar e pusa sa faca ceva. Atunci se rupe filmul.

   Din aia care se mai pricep macar sa puna ata in ac, cei mai multi au plecat deja prin alte tari, si nu din cauza salariului ci din multe alte motive.

   Altii sunt deja angajati, altii nu au chef oricum sa lucreze.

   ===

   Prabusirea fortei de munca in Romania nu este ceea ce eu sustin, ci a fost descoperita de multi altii.

   Ideea paguboasa ca daca sporesti salariile vei avea forta de munca mai buna e perdanta.

   Ipoteza acestei abordari este ca pe undeva, nu stiu unde, zac zeci de mii de experti supercalificati, care nu lucreaza pentru ca nu primesc atat cat ar merita.

   Cum au ajuns insa toti astia sa stea fara sa lucreze, dar sa ramana supercalificati - e pentru oricien un mister. Despre misterul calificarii in Romania am postat mai jos- exista probabil universitati pe OZN-uri care ii pregatesc, pentru ca pe sol nu am cunostinta de vreuna.
   • +1 (3 voturi)    
    Toți plâng ... dar piața muncii are propriul drum. (Luni, 20 august 2018, 14:32)

    Amad [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Sa ințeleg că ai oferit 10 x salariul min. pe economie și nu ai obținut nimic?
    Îmi pare rău, dar la aprox. 10.000 net, ori nu știi ce vrei ori nu știi unde să cauți.

    Piața muncii în RO este la un nivel mărunt. De obicei funcționează pe principiul:
    1. Imi mai trebuie un OM.
    2. Salariul pe care vreau să-l ofer este 1500 lei + ceva acolo
    3. Încerc să caut un OM dispus să muncească pt. acești bani. Adun ceva CV-uri.
    4. Îl aleg pe cel mai bun dintre cei dispuși să muncească pt. salariul oferit.

    În mod normal este o abordare bazată pe a căuta angajați ieftini, nu și productivi.

    Problema lipsei de personal calificat are rădăcini în ultimii 25 ani.
    De ce s-ar face, peste 10 ani, cineva inginer intr-un domeniu oarecare dacă acum vede că salariul este de subsistență? Normal că peste 10-20 ani nu vei găsi inginerii respectivi. Mai ții minte piața muncii de acum 20 ani? Eu, DA. Nimeni nu avea nevoie de ingineri, maiștri, strungari, mecanici, etc. Acum se plâng că nu găsesc.

    Piața muncii din RO este una pur pompieristică. Câțiva ani se caută sudori de ex., apoi brusc nu mai are nimeni nevoie de ei. Singura meserie constantă este ... în vânzări fiindcă asta producem, comerț.

    Dacă îi spui unui chinez de pe aceeași poziție, că ai 600 USD, te întrebă brusc ... și cum trăiești? Nu-i vine să creadă. Creșterea salarială este un anuala, de 8,5%. Nu stă nimeni să plângă pe la vreo ușă. Treaba lui este să fie productiv.
    Sub 780 USD nu plătești taxe, în condițiile in care un iaurt, care la noi este 3,5 lei acolo este 2,5 lei. Nu au auzit de credit. Aproape toți au economii in bănci.

    O altă problemă este cea a angajării fiind deja în șomaj. Ești considerat deja un paria. Sigur ești șomer fiindcă ești incompetent, neproductiv, necalificat. Aceasta este mentalitatea majorității angajatorilor. Dacă ai și 40+ va trebui să accepți doar munci necalificate sau aproape necalificate.

    Până una - alta, 25% dintre români contribuie la PIB-ul altor țări.
 • +1 (1 vot)    
  unde si cum? (Luni, 20 august 2018, 13:22)

  Dedalus [utilizator]

  Fiecare apreciaza ce e mult si ce e putin.

  Dar am o mare intrebare:

  Unde se califica minuntii lucratori care vor "salarii ca afara"?!

  Ca din cate spune toata lumea, educatia romaneasca e la pamant.

  ===

  Invata singuri? Cum, cand nu gasesti niciun fel de carti din strainatate in Ro, iar cele din Ro ...ma abtin

  Invata de pe net? Poate, dar cati? De pe web-site-urile romanesti? Nu vad cum. De pe cele straine? Cu engleza invata undel? La TV? Sa nu imi spuneti ca la scoala :-)))
 • +3 (3 voturi)    
  Piata muncii? (Luni, 20 august 2018, 13:44)

  Rntmpx [utilizator]

  Piata muncii e pentru fraieri. De ani de zile la admiterea in Academia de Politie se bat peste 10 candidati pe un loc. Ca pe vremuri la Medicina. Nu mai zic de intratul cu pile la toate celelalte institutii ale statului. Bugetari FTW.
 • +4 (6 voturi)    
  Pai, unde exista scoala profesionala de faiantari? (Luni, 20 august 2018, 13:48)

  farty [utilizator]

  Din cate stiu, nu exista nicaieri in lume scoala profesionala de zugravi, sau de instalatori, nici de sofer, vanzator, sters batranii la fund, cules capsuni, spalator auto etc. In schimb, romanii se duc acolo sa faca si astfel de meserii. Si ghici ce? Chiar sunt platiti foarte bine, sunt respectati, nu munceac la negru (cu mici exceptii, desigur, unde patronii sunt romani, albanezi, sau alte natii estice)... Si ce este cel mai trist, e ca... aici ne-am batut joc de instalatori si zugravi, i-am gonit ca pe ultimele scursuri ale societatii, iar acum in afara sunt cei mai cautati, platiti mai bine decat IT-stii. Cam asta e diferenta dintre a plati ca in Romania si a plati ca afara. Aaa, nu vrei sa dai bani ca afara? Nu e problema, poti plange linisit ca nu ai forta de munca... in timp ce eu prefer sa stau acasa degeaba. Decat sa mor sarac, cocosat si umilit, mai bine mor sarac si sanatos.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect ! (Luni, 20 august 2018, 15:27)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui farty

   În UK de ex., românii fug ca dracul de tămâie de angajatorii români.
   Replica lor: Am plecat din RO de la paton român ca să muncesc aici tot pentru un român?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version