Situația precară de pe piața muncii continuă să își arate colții- din cauza șomajului scăzut și a migrației externe, angajatorii găsesc tot mai greu oameni calificați, iar atunci când dau de ei, se trezesc în fața unor solicitări salariale dificil de satisfăcut. Îi poți înțelege- câtă vreme Guvernul mărește salariile bugetarilor cu 15%, de ce ar cere un candidat bani mai puțini? Oamenii de afaceri spun că numărul tot mai mare de locuri de muncă rămase ne-ocupate a devenit tot mai greu de completat, candidații scăzând de la un trimestru la altul. Luni, Statistica a transmis numărul acestor locuri de muncă vacante din economie: circa 61.400, mai multe cu 3.000 față de primele 3 luni ale acestui an. Numărul șomerilor este de circa 400.000, dar trebuie ținut cont de faptul că declinul demografic al României face ca tot mai puțini tineri să intre pe piața muncii. Pentru a face o simplă comparație, anul trecut aveam cu peste 34.000 de tineri în grupa de vârstă 20-24 de ani decât în 2010.
Ce mai arată datele INS publicate luni:
- În trimestrul II 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), în administraţia publică (2,59%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,05%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (17,5 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,46%.
- Sectorul bugetar a însumat circa 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7,1 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6,9 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,7 mii locuri vacante în învăţământ.
- La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,14%, respectiv 0,07 mii locuri vacante).
Care e problema cu tinerii? Din păcate, nu e doar o problemă, ci mai multe...
Dintre cei aproape 5 milioane de tineri (mai puțini oricum decât totalul pensionarilor) din grupa de vârstă 15-34 ani, peste jumătate au studii medii (în principal liceul). Cei mai mulţi consideră că nivelul de instruire absolvit este suficient, acesta fiind principalul motiv pentru care nu şi-au continuat studiile. Numărul celor care lucrau era de 2,5 milioane persoane, adică jumătate. Din cealaltă jumătate de tineri care nu aveau job, 278.000 erau șomeri iar peste două milioane erau persoane inactive! (mai excat 2,091 mii persoane inactive)
Aproape trei sferturi (74,6%) dintre tinerii ocupaţi erau salariaţi, în marea lor majoritate cu regim de lucru permanent; 50,4% lucrau în sectorul serviciilor, 28,5% în industrie şi construcţii şi 21,1% în sectorul agricol. Cele mai de succes metode de găsire a unui loc de muncă sunt contactarea directă a angajatorului (49,3% dintre tinerii care lucrau găsindu-şi locul de muncă actual prin această metodă) şi apelul la rude, cunoştinţe sau prieteni (metodă prin care 28,8% dintre tineri şi-au găsit locul de muncă).
Mobilitatea forţei de muncă este extrem de scăzută, doar 3,8% dintre tinerii ocupaţi îşi schimbaseră reşedinţa pentru a obţine locul de muncă pe care îl aveau. La întrebarea dacă ar accepta un loc de muncă în condiţiile în care durata deplasării între acesta şi adresa de reşedinţă ar fi mai mare de o oră, 64% dintre tinerii neocupaţi, necuprinşi în educaţie au furnizat un răspuns negativ.
Sursa.
Domnul Ionescu....
Domnul Ionescu a rămas șomer. Își caută acum un loc de muncă, dar foarte greu își găsește, deși Statistica tocmai a transmis că avem 61.400 de locuri de muncă vacante. "Patronii nu mai plătesc dom`ne cum plăteau odată", le povestește el tuturor celor care îl întreabă de ce nu se angajează. Deși domnul Ionescu are studii superioare, salariul care i se oferă este cel minim pe cartea de muncă. "Inaceptabil! De aia am făcut eu facultate?", spune ferm, Ionescu. Ceea ce nu știe domnul Ionescu este că de câte ori Guvernul anunța creșteri ale salariului minim, în sectorul privat angajatorii își cheamă contabilii și întreabă unde e loc de tăieri: din personal sau din salarii?
E adevarat ca sunt si angajatori precum cei descrisi de tine, dar in mod cert nu-s toti la fel.
De unde stii tu ca majoritatea isi bat joc de angajati?
e ce prefera 25% din romani sa lucreze afara? Pai... depinde de calificare. In mod cert un necalificat harnic si serios va reusi sa stringa mult mai multi bani muncind afara. Pe cind unul cu studii superioare pe bune s-ar putea sa ramana cu mai multi bani la final de luna muncind in Romania, dar sa se gindeasca la educatia copiilor, la ce servicii ii returneaza statul de banii platiti ca si contributie, la faptul ca aici din taxele lui unii fura 80% si cu restul de 20% mituiesc poporul psd sa-i voteze si tura viitoare, etc. Eu, din IT stiu o gramada de oameni hotariti sa emigreze desi nu ar pleca in vest la bani mai multi.
Si ca o coincidenta, si eu sunt 40+ si cam la fel de decis s-o tai de-aici... Dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunc cu noroi in angajatorul roman in general.
2. economia de piata e denaturata de ajutoarele sociale date oricui n--are chef de miunca, de lipsa infrastructurii, de birocratia excesiva, de instabilitatea cronica a legilor si a fiscalitatii. E greu sa poti asigura salarii mari pentru munci necalificate atunci cind transportul de costa dublu decit la altii, ai nevoie de 2-3 juristi care sa iti gaseasca o cale legala de a face ceva, cind ti-e frica sa faci un imprumut la banca de stiind ca orice taxa se poate modifica in orice mod de azi pe miine. Si pe deasupra cind mai si observi ca angajatul trebuie pazit in continuu ca sa fii sigur ca nu te fura, ca nu freaca menta, ca nu vine baut la serviciu, etc.
3. PNL, desi are si el multe bube, nu poate fi comparat cu PSD. Iar in politica trebuie ales tot timpul raul cel mai mic, niciodata lipsit de la vot, ca "oricum toti e hoti".
Deageaba vrei tu sa angajezi oameni in IT cu 2000 RON ca nu iti va veni nimeni, sau daca iti vin stau cat pot invata ceva si apoi pleaca. Exista si pe piata muncii din Romania concurenta si cand vine vorba de oferta de locuri de munca si pentru mine ca angajat este OK.
Ca firma te adaptezi sau nu mai faci afaceri.
Cit despre IT... cel putin in orasele mari 2500 de lei e salariu de proaspat absolvent. Nush de unde stii tu de salarii de 2000 de lei.
Si sa stii ca nu e criza de locuri de munca din cauza salariilor, ci din cauza diferentei de calificare dintre cerere si oferta si de slaba mobilitate a fortei de munca. Geaba ai 10.000 in vaslui dornici sa munceasca, daca tu ai fabrica la Cluj, ca acolo ai autostrada.
Stiu de salarii de 2000 de lei pentru incepatori si cateodata nu chiar asa de incepatori pentru ca lucrez in IT. Cer marire de salariu si primesc 2500. Dupa cateva luni, primesc oferta din alta parte si contraoferta e de 4000 (de ce nu le-or fi marit din prima!), dar oferta e de 6000. Apoi asist la o discutie cum ca salariu oferit de cealalta firma e prea mare.
Pai nu e mare, e pretul (salariul) pe care unii sunt dispusi il plateasca pe piata muncii. E un pret liber ca oricare altul format pe o piata libera.
Daca iei la verificat anunturile de joburi o sa vezi ca sunt anunturi vechi de ani de zile pe la diverse firme. Cand ii suni, iti zic ca s-a ocupat postul. Si anuntul apare in continuare.
"Caut job inspector resurse umane nu am experienta doresc un salariu de minim 5000 ron net multumesc.Nu sunati inutil pentru oferte care nu isi au rostul"
NB: copy/paste fara modificari
Angajeaz-o tu :D
Nu stiu daca lasa astia linkul, dar il pun:
https://www.olx.ro/oferta/caut-job-IDbsRAq.html#0bdf70edbf
Daca nu-l lasa, du-te pe olx, Bucuresti, caut loc de munca. Cred ca te descurci sa-l gasesti. Sper.
Decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba.
Răspuns: pentru ca nu s-a găsit omul care sa dea șpaga !
Caz concret: soția, medic, ca sa ajungă în București a întrebat cum se procedează. Raspuns: "dacă vrei post în spital, costa XXX, dacă vrei post în cabinet, costa YYY.
Pana nu am plătit suma, postul nu s-a scos la concurs. Concursul este câștigat, evident, de cel care a plătit șpaga !
De aceea sunt posturi disponibile, dar NU se scot la concurs :-(
Nu statul creeaza locuri de munca, pana si Teororovici a spus asta. Sectorul privat o face. Si nu o poate face daca e asasinat cu proceduri neclare, cu complicatii de neinteles, cu durate de obtinere a autorizatiilor inimaginabile.
Sectorul de afaceri este cel care ofera locuri de munca si este o mare iluzie sa crezi ca politica fiscala are vreun rol in asta. Poate, in unele rare sitautii. Dar de regula, nimeni nu-i nebun sa se bazeze pe inlesniri fiscale la calificare sau angajare.
===
Avem o gandire pervertita in continuare, ne imaginam ca statul trebuie sa rezolve totul, sa faca totul.
Si ca sectorul privat este doar o anexa a statului, care arte drept ratiune a existentei sa alimetneze bugetul national.
Ca sa putem gandi solutii, aceasta gandire trebuie inversata adica trebuie sa intelegem ca statul serveste sectorul de afaceri, nu invers.
CAnd vorbesti cu cineva, ai senzatia ca stie la nivelul NASA si ca iti face o favoare ca "te serveste".
Cand il pui sa faca ceva apar 2 situatii:
a) afli ca de fapt respectivul stie doar asa , teoretic si ca, ma rog, nu prea se poate... si ca... dar ...
b) afli ca de fapt respectivul "stie el pe cineva" care ar putea sa te ajute....
Totul e minunat, toata lumea se pricepe, pana in momentul cand chiar e pusa sa faca ceva. Atunci se rupe filmul.
Din aia care se mai pricep macar sa puna ata in ac, cei mai multi au plecat deja prin alte tari, si nu din cauza salariului ci din multe alte motive.
Altii sunt deja angajati, altii nu au chef oricum sa lucreze.
===
Prabusirea fortei de munca in Romania nu este ceea ce eu sustin, ci a fost descoperita de multi altii.
Ideea paguboasa ca daca sporesti salariile vei avea forta de munca mai buna e perdanta.
Ipoteza acestei abordari este ca pe undeva, nu stiu unde, zac zeci de mii de experti supercalificati, care nu lucreaza pentru ca nu primesc atat cat ar merita.
Cum au ajuns insa toti astia sa stea fara sa lucreze, dar sa ramana supercalificati - e pentru oricien un mister. Despre misterul calificarii in Romania am postat mai jos- exista probabil universitati pe OZN-uri care ii pregatesc, pentru ca pe sol nu am cunostinta de vreuna.
Dar am o mare intrebare:
Unde se califica minuntii lucratori care vor "salarii ca afara"?!
Ca din cate spune toata lumea, educatia romaneasca e la pamant.
===
Invata singuri? Cum, cand nu gasesti niciun fel de carti din strainatate in Ro, iar cele din Ro ...ma abtin
Invata de pe net? Poate, dar cati? De pe web-site-urile romanesti? Nu vad cum. De pe cele straine? Cu engleza invata undel? La TV? Sa nu imi spuneti ca la scoala :-)))