Agentia de evaluare financiara Fitch a modificat, joi, de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei, principalul motiv fiind deficitul de cont curent prea mare. Aceeasi masura a fost aplicata de catre Fitch si Bulgariei, Estoniei si Letoniei.

Tot joi, Banca Mondiala a avertizat ca deficitele de cont curent reprezinta cea mai mare vulnerabilitate fata de conditiile internationale in curs de deteriorare si ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, perspectiva ca aceste deficite sa scada este redusa. Un comunicat al Ministerului Finantelor vizand decizia Fitch scoate in relief jumatatea plina a paharului.

In cazul tuturor celor patru tari, scaderea perspectivei se refera la datoriile pe termen lung in valuta si in monedele nationale.

"Deficitele de cont curent in statele baltice, in Bulgaria si Romania au crescut pana la nivele exagerate comparativ cu standardele globale si istorice. Deficitele externe care erau usor de finantat in perioade de lichiditate abundenta si de apetit de risc ar putea fi mai greu de finantat ca urmare a crizei globale de pe piata creditelor. Perspectivele negative reflecta o intensificare a riscurilor privind o incetinire abrupta a intrarilor de capital si ale unei ajustari macroeconomice costisitoare", se arata in comunicatul Fitch.

Pericole: Deficitul de cont curent si inflatia prea mari, datorii externe, criza creditelor pe plan international, scaderea cresterii economice in zona euro

Agentia de evaluare estimeaza ca, in 2007, Romania a avut un deficit de cont curent de 14% din Produsul Intern Brut (PIB), Letonia de 25%, Bulgaria de 19,5%, Estonia de 16%, iar Lituania de 13,7%.Alaturi de cel al Georgiei, Fitch estimeaza ca aceste deficite sunt cele mai ridicate din toate cele 105 de tari analizate de agentie.

Fitch subliniaza ca in ultimele 12 luni ingrijorarile s-au accentuat pe masura ce dezechilibrele macroeconomice s-au intensificat, iar in anumite cazuri, raman pe un trend negativ. Criza creditelor reprezinta un alt soc semnificativ. In plus, cresterea rapida a inflatiei, scaderea cresterii economice in zona euro care va afecta exporturile si intarzieri in planul de adoptare a euro accentueaza riscurile financiare externe.

Romania ar putea sustine un deficit de cont curent ridicat, dar relaxarea politicii fiscale ingrijoreaza

Analistii Fitch considera ca sunt argumente solide in a crede ca tarile aflate intr-un proces rapid de tranzitie pot sustine deficitele de cont curent ridicate, dar istoria arata ca este pericolos a gandi la modul - "de data asta va fi altfel". Acestia mai spun ca deficitele de cont curent reflecta, in special, aporturile masive de capital din sectorul privat, inclusiv investitiile straine directe, mai degraba decat deficitele bugetare, desi relaxarea politicii fiscale a Romaniei ingrijoreaza.

Banca Mondiala: Slabe sperante sa scada deficitele in Romania si Bulgaria

Un studiu publicat joi de Banca Mondiala atrage atentia asupra deficitelor de cont curent (DCC) din regiune si a vulnerabilitatilor la care se expun tarile in cauza. Analistii spun ca in cazul Romaniei si Bulgariei deficitele de cont curent vor continua sa creasca.

"Deficitele de cont curent (DCC) s-au stabilizat in tarile Baltice, dar continua sa se adanceasca in Bulgaria si Romania. Aceste DCC-uri reprezinta cea mai mare vulnerabilitate fata de conditiile internationale in curs de deteriorare si sunt mai ingrijoratoare pentru acele tari cu niveluri inalte de indatorare in moneda straina.

Dezechilibrele externe s-ar putea ajusta cu cresterea mai lenta a PIB-ului prognozata pentru tarile Baltice in 2008 insa, in Romania si Bulgaria, exista perspective reduse sa se produca vreo schimbare in viitorul apropiat. Acoperirea in ISD (investitii straine directe) a DCC-urilor variaza in regiune, de la o acoperire completa sau substantiala in Bulgaria, Republica Ceha, Polonia si Slovacia, pana la o mai mare dependenta de investitii de portofoliu (in Ungaria) si de imprumuturi (tarile Baltice, Slovenia si, din ce in ce mai mult, Romania)", se mentioneaza in raport.

Ministerul Economiei vede numai partile bune

Plecand de la evaluarea agentiei de evaluare Fitch, un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor prezinta doar jumatatea plina a paharului.

"Decizia Fitch de trecere a perspectivei privind rating-ul aferent obligatiilor guvernamentale in valuta si in lei de la perspectiva stabila la cea negativa are la baza in primul rand modificarea pozitiei externe a Romaniei, materializata prin cresterea deficitului de cont curent in contextul deteriorarii conditiilor de finantare la nivel global. De mentionat ca aceasta decizie nu afecteaza ratingul de tara, confirmat astazi la BBB pentru obligatiile in valuta si la BBB+ pentru obligatiile in moneda nationala", se precizeaza in comunicatul ministerului.

Oficialii Ministerului nuanteaza faptul ca Romania poate sustine un deficit ridicat de cont curent, dar nu spun nimic de atentionarile asupra inflatiei, ori despre temerile legate de relaxarea politicii fiscale.

"Desi nivelul „euroizarii” economiei (al cresterii finantarii externe si creditelor in euro) este perceputa ca o vulnerabilitate, Fitch considera ca nivelul scazut al datoriei guvernamentale, flexibilitatea economiei si ponderea mare a participatiei nerezidentilor in sectorul bancar sunt argumentele principale in sprijinul unor costuri de ajustare macroeconomica mai mici pentru Romania si a restabilirii echilibrelor macroeconomice, care ar rezulta in revenirea la o perspectiva pozitiva asupra riscului suveran aferent Romaniei.

In cazul scenariului cel mai pesimist al raportului Fitch, cel conform caruia tarile analizate vor suferi retrageri masive de capital, tarile care au un regim de curs de schimb fix, raportat la moneda unica europeana, vor avea de suportat costuri semnificative de ajustare, in timp ce Romania, dintre tarile analizate, este evidentiata in sens pozitiv ca avand un regim flexibil de curs de schimb".