- Până acum costurile construcției s-au ridicat la 102 milioane euro
- Patriarhia a contribuit cu 20%
- Între 25 noiembrie și 1 decembrie 2018 se vor derula „zilele sfințirii Catedralei”
- Excedentul bugetar al BOR fost reportat pentru a putea fi utilizat pentru susținerea activității curente, întreținerea și funcționarea lăcașurilor de cult, pentru acțiuni specifice de furnizare în nume propriu și/sau în parteneriat de servicii sociale
“Fiind o Catedrală mică, mulţi credincioşi participă la slujbele ei stând afară, în curtea Catedralei, uneori în frig, alteori în caniculă sau în ploaie”, spune Patriarhia.
Construcția a început în 2010. În 2017, de exemplu, peste 650 de muncitori lucrau în trei schimburi pe toate zonele construcției. Pentru a nu exista sincope în executarea lucrărilor, şantierul era aprovizionat cu materialele necesare desfăşurării activităţii într-un ritm optim.
Din 2010 până în prezent s-au vehiculat, în presă, diferite sume referitoare la valoarea construcției, dar ultimele estimări, din 2017, menționau suma de 80 milioane euro, cifră anunțată chiar de Patriarhie. Se pare că astăzi valoarea este mai mare.
Părerile sunt împărțite cu privire la banii folosiți în privința construcției. Cel mai recent scandal a fost când s-a prezentat proiectul rectificării bugetare. Prin acest document se acordă 115,5 milioane lei prin Secretariatul General al Guvernului pentru că, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, "este normal, logic, de bun simț și legal" să fie alocați bani pentru catedrală, pentru ca în luna noiembrie să aibă loc prima slujbă.
Construcția Catedralei a costat, până acum, 102 milioane euro, conform datelor Patriarhiei Române, transmise la solicitarea HotNews.ro.
Procentul reprezentat de contribuția Bisericii Ortodoxe Române este de aproximativ 20% din sumă. Rezultă, astfel, că donațiile oferite de credincioși, Guvern și primării se ridică la peste 80 milioane euro. În cele 102 milioane euro nu sunt incluse și sumele care se vor acorda după adoptarea rectificării bugetare de către Guvern, de 115,5 milioane lei (circa 24,8 milioane euro).
Patriarhia ne-a spus că sursele de finanțare sunt menite să pună în lumină "jertfa eroilor români din toate timpurile, în primul rând a celor care și-au dat viața în Războiul de Independență, în urma căruia s-a putut întemeia Statul Român modern".
Catedrala va intra în deplină folosință, potrivit acestora, după finalizarea tuturor lucrărilor de amenajare/ finisare care privesc în primul rând realizarea mozaicurilor ce vor împodobi interiorul Catedralei. Aceste lucrări se vor desfășura intens în următorii câțiva ani, dar între timp, cu ocazia marilor sărbători sau evenimente de importanță națională, se vor putea oficia slujbe religioase în interior.
Întrebați despre excedentul înregistrat anul trecut, oficialii Bisericii ne-au precizat că "atât la data depunerii bilanțului, cât și până în prezent, excedentul realizat la 31.12.2017 în valoare de 2.560.997 lei a fost reportat pentru a putea fi utilizat în funcție de necesități, în anii următori, pentru susținerea activității curente, întreținerea și funcționarea lăcașurilor de cult, pentru acțiuni specifice de furnizare în nume propriu și/sau în parteneriat de servicii sociale. Așadar, orice „excedent” este alocat susținerii activităților legate de cult, susținerii proiectelor misionare, filantropice și culturale (conform Statutului de organizare și funcționare al BOR și Legii Cultelor)”.
De asemenea, BOR ne-a spus că în ultimii 10 ani suma alocată activităților social-filantropice a fost de 150 milioane de euro.
- Ar fi edificatoare comparația cu orice altă instituție privată sau de utilitate publică din România în acest sens (al activităților social-filantropice n.r.), mai ales în contextul în care misiunea fundamentală a Bisericii, a oricărei Biserici, este una eminamente liturgică, din care derivă în mod firesc acțiunea caritabilă.
- Contribuția concretă a Bisericii la prosperitatea cetățenilor este majoră, dar necuantificabilă și trebuie descifrată în registrele multiple de influență pe care Biserica prin toate acțiunile sale o are asupra societății: spiritual, moral, cultural, caritabil.
- Dincolo de beneficiile sociale aduse de instituțiile social-filantropice (centre cu varii profiluri: pentru copii, bătrâni, femei - victime ale violenței, în număr total de peste 700 la nivelul Patriarhiei Române), există mii de persoane care beneficiază săptămânal de actele de milostenie ale oamenilor credincioși care participă la slujbele religioase.
Altfel, ce atâta graba?
nu ne trebe'. ne trebe beserici care mai de care mai inalte
Eu nu cred ca va avea efect !
Problema e ca e urata, ca avem pseudoarhitecti, pseudoartisti, pseudo, pseudo peste tot.
Însă cer prea mult de la niște barbari fără iubire de oameni...
Marxismul - ca orice formă de guvernare autoritară - vorbește despre impunerea unor relații sociale; în mesajul meu apare doar ideea ca banii statului (mă doare-n spate ce fac credincioșii cu banii lor) să meargă doar înspre proiecte care să vizeze viața socială pământeană, oamenii și bunăstarea lor.
Pai sunt in grija domnului, cu jde ingeri sa ii pazeasca, daca se imbolnavesc de la frig, ploaie sau caldura inseamna ca nu sunt suficient de crestini ! Cum devii suficient de crestin? Bagati mai mult in buzunarul popilor ca habar nu aveti cat costa asigurarea CASCO la un Mercedes ! Credeti ca in curtea bisericii cu incalzire in podea se plateste singura?
https://adevarul.ro/locale/oradea/ultima-fita-bisericeasca-catedrala-romania-si-a-montat-incalzire-scarile-exterioare-nu-alunece-credinciosii-1_59153ca55ab6550cb8079395/index.html
Atentie Talibanule!activele neimpozitate!
Auzi acolo, lege să se interzică donațiile către culte.
Credeam că doar Dragnea delirează, văd că e mai contagioasă ca pesta.
Credinta este in fiecare, fara ca BOR sa poata face ceva! Credinta tine de Persoana! Nu de Corporatie!
Credinciosii se Roaga pentru Romania! nu se duc de Intai Decembrie sa se pupe cu ceo ul Corporatiei din URSS, corporatie care Sfinteste rachete ce Ar Putea Ataca Romania
Credinta NU este egal cu BOR!
Cat depre ateii violenti care cer confiscari, interziceri, blocari scl, un singur gand: daca vremea lui Ceausescu, in Romania a trecut, cand toate dorintele voastre erau realitate, mai aveti sanse in Corea de Nord, ca in Cuba e prea multa toleranta religioasa.
http://basilica.ro/a-fost-aprobat-astazi-memorandumul-privind-cedarea-terenului-pentru-construirea-catedralei-mantuirii-neamului/
Posibil ca popii de azi sa fi uitat taina asta.
Alti paraziti de care nu vom scapa vreodata.
Ce exemplu dai enoriasilor care vor si ei sa-si construiasca o casa? Ca e bine sa se apuce atunci cand au doar 20%? Si sa-si amaneteze viitorul pentru 80%? Dar, am uitat, pt BOR e usor sa faca rost de restul de 80%. Ca nu e vorba de viitorul ei, ci tot al prostilor de enoriasi.
Bonus: aici nu vorbim de o investitie ci de o cheltuiala.
Că de...
dupa inaugurare, romania va fi elvetia europei de est; autostrazi, salarii de 4-5000 euro, spitale foarte dotate si curate, scoli cu elevi silitori ca japonezii-sud coreenii, toate datorita catedralei... ayatolahii crestinismului... o sa zdranganim clopotele alea, poate ne arunca d'zeu dolari, aur si miere! ce sume se vor cheltuii anual ptr incalzire? administrare? paza? ca sa ce? sa vina un popa cu mertanu, si sa zica ce putea zice oriunde!! catedrala imbirligarii neamului!!