Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante lecturi de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC:

  • Există și români care atunci când o văd pe Viorica Dăncilă la televizor nu îl zăresc pe Dragnea în spatele ei, suflându-i ce să spună, dându-i coate când să aprobe, când să nege și când să se îndepărteze de periculosul pupitru cu microfoane. Ci o văd doar pe Rodica Nica, fosta lor colegă de liceu din Ploiești. Fata prietenoasă, comună, mediocră la învățătură, la fel ca ei, alături de care au împărțit băncile Liceului „Mihai Viteazul”, la sfârșitul anilor ’70. O vedeau pe Rodica lor la televizor, botezată „Viorica Dăncilă”, și nu știau de unde s-o ia. Ea era? După mers și voce, da, ea era! Curiosul caz al Rodicăi Nica, fata care a ajuns prim-ministrul României.
  • Un bărbat în alb, cu o eșarfă la gât, care pare că dirijează o orchestră de jandarmi. Un jandarm care dă cu spray direct spre obiectivul unui fotograf. Un bărbat luat pe sus de jandarmi în timpul protestului de pe 10 august. Sunt câteva dintre imaginile care au fost distribuite de sute sau mii de ori în social media după protest. Autorii lor: Alberto Groșescu, Liviu Florin Albei, Octav Ganea, de la Inquam Photos, singura agenție independentă de fotografie din România. Oamenii le-au folosit ca suport pentru a pune cap la cap ce s-a întâmplat în stradă. Deși multe dintre fotografiile care au circulat după protest nu au fost creditate, ele nu apar din neant. „Au mamă și tată”, spune Octav Ganea, fotojurnalist la Inquam Photos. Agenția a fost fondată în 2013 de către fotojurnalistul Ovidiu Micsik, căruia toți i-au zis că e nebun și nu are nicio șansă să reziste pe piață. Doi ani mai târziu a intrat în echipă și Octav Ganea, care lucrase anterior la Mediafax. Împreună au încercat să țină agenția „cu capul deasupra apei”, în epoca copy-paste, când importanța fotografiei pentru ziare, site-uri sau televiziuni a scăzut foarte mult. Imaginile au mamă și tată.
  • Elevii de clasa a VI-a învață din septembrie că Turnu Măgurele este poziționat, pe harta României, acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin. Manualul unic de Geografie scos de Editura Didactică și Pedagogică - editura Ministerului Educație - pune localitatea din județul controlat de Liviu Dragnea, pe lista orașelor importante de pe traseul Dunării, însă o localizează greșit. Printre erorile greu de ratat din noul manual de Geografie, care poartă antetul Ministerului Educației și nu are alternativă pe piață: Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, un stat nu există, regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur. Erorile grosolane din manualul unic de Geografie: Turnu Măgurele din Teleormanul lui Dragnea este în locul Drobetei-Turnu Severin, o mare are numele greșit, un stat nu există.

ECONOMIC:

  • Românul muncește tot mai mult pentru întreținerea unui aparat administrativ tot mai birocratic, mai ineficient și mai scump- aceasta este concluzia unei analize publicate miercuri de INACO. Președintele organizației, Andreea Paul, spune că evoluția indicatorilor salariali demonstrează că antreprenoriatul și munca privată sunt dezavantajate net în fața aparatului public, situația generând un nou tip de migrație a forței de muncă: dinspre școală și sectorul privat către stat. Cel mai generos angajator e statul: salariu dublu la stat, decalaj public-privat triplat.
  • "Din punctul meu de vedere, poate să fie fără acest aviz, pentru că nu scrie nicăieri în lege, dar s-a mers pe o cutumă (…) Anul viitor sper să nu mai avem nevoie de un astfel de aviz". (Eugen Teodorovici). FALS.

ÎN LUME:

ȘTIINȚĂ, DESCOPERIRI:

BONUS:

  • Primele povesti cu fantome au aparut in scrierile lui Pliniu cel Tanar, care mentiona infricosat cum un batran cu barba aflat in lanturi ii bantuia locuinta din Atena. De atunci incoace, desi avem explicatii stiintifice pentru aproape orice, oamenii continua sa  creada in existenta fantomelor. Unii, nu toti. In cazul americanilor, vorbim de circa 45% din populatie. Pentru ei, iata 4 posibile explicatii stiintifice in ceea ce priveste existenta fantomelor. La romani nu stiu care e procentul celor care cred in ele, nu am vazut studii in aceasta privinta. Noi credem mai degraba in lucruri fantomatice, gen promisiuni electorale, declaratii oficiale si bune intentii politice

Daniel Kahneman: Enigma experientei si a memoriei. Subtitrat in romana

Folosind exemple atât de variate precum vacanţele şi colonoscopiile, laureatul premiului Nobel şi fondatorul economiei comportamentale Daniel Kahneman dezvăluie cum "sinele experimental" si "sinele memoriei" percep fericirea în mod diferit. Această nouă percepţie are implicaţii profunde în economie, politici publice -- şi pentru propria noastră conştiinţă de sine:

aaaa