Anul trecut au emigrat circa 220.000 de români. Dacă mai adăugăm sporul natural negativ, rămânem 19.5 milioane. Îmbătrânirea demografică continuă să se accentueze

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 29 august 2018, 9:50 Economie | Finanţe & Bănci


Procesul de imbatranire demografica a Romaniei s-a adancit
Foto: pixabay.com
Anul trecut numărul românilor care au emigrat se apropie de 220.000, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Vestea proastă e că cei mai mulți (peste 17%) sunt din grupa de vârstă 25-29 de ani, iar al doilea val ca dimensiune (14.5%)  face parte din grupa de vârstă 20-24 de ani. Trăgând linie, la 1 ianuarie 2018 populaţia rezidentă era de 19,52 milioane de români, în scădere cu peste 120.000 de persoane faţă de 1 ianuarie 2017.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 71 125 persoane).

Datele INS se referă la populația rezidentă, care cuprinde totalitatea persoanelor (cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie) care au reşedinţa obişnuită în România, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Ce mai arată datele publicate miercuri de INS:
 • Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (53,8%, respectiv 51,1%).
 • Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 116,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la  513.000 persoane (3,55 milioane seniori față de 3,03 milioane tineri), în creştere faţă de 1 ianuarie 2017.
 • Raportul de dependenţă demografică a crescut de la 50,1 la 50,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte.
 • Soldul migraţiei internaţionale temporare de lungă durată a fost negativ (- 53 381 persoane).

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2017 remarcându-se  creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 114,4 (la 1 ianuarie 2017) la 116,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2018).

Ponderea populaţiei de 0-14 ani în total populaţie s-a menținut la valoarea determinată pentru 1 ianuarie 2017 (15,6%), în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 17,8% în 2017 la 18,2% la 1 ianuarie 2018). Astfel, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 50,1 (la 1 ianuarie 2017) la 50,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2018).

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2017 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 53.000 de persoane. În cursul anului 2017,  bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (50,9%).

 Îmbătrânirea populației se datorează în primul rând scăderii natalității. Care natalitate a scăzut la rândul ei din cauza migrației (interne și externe) dar și a schimbării modului de viață. Multe dintre femei pun în prim plan cariera și amână momentul aducerii pe lume a unui copil. Plecarea multor tineri din mediul rural către cel urban (migrația internă) a abandonat comportamentul demografic tradițional procreativ și a trecut la un nou comportament demografic, mult mai puțin procreativ. Astfel s-a produs o accentuare a îmbătrânirii demografice în mediul rural și un decalaj între cele două medii (urban/rural).
 
 Fenomenul de părăsire a țării, în principal de către populația tânără și adultă (migrația externă) care încerca astfel să obțină câștiguri mai mari pentru a avea o situație financiară care să-i permită o viață cât mai confortabilă a condus la accelerarea procesului de îmbătrânire demografică în România.
 
 Dacă ne uităm la evoluția pe județe a acestui fenomen de îmbătrânire, celebrul județ Teleorman este de departe campionul îmbătrânirii, cu aproape 33% din populație având peste 60 de ani. Vâlcea, Brăila și Buzău sunt următoarele "cele mai îmbătrânite" județe. La capătul opus găsim Ilfovul, Iașiul, Timișul și Sătmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.
 

Transformările economiei post-Revoluție au creat un excedent relativ de populaţie, care nu mai putea să se integreze în sistemul economic care tocmai se contura și care avea practic, opțiuni limitate, scrie Horváth István
într-o lucrare dedicată fenomenului migraționist. Oamenii se puteau conforma (adaptându‑şi modul de viaţă la resursele aflate la dispoziţie), puteau protesta (încercând să determine politicul să promoveze măsuri de natură să schimbe contextul socioeconomic) sau puteau „dezerta”, plecând pentru a căuta o viață mai bună.
Se pare că migraţia s‑a conturat ca răspunsul dominant la această situaţie. Migraţia din România, pe lângă valenţele ei economice evidente, a avut şi o funcţie politică majoră, acţionând ca o supapă de siguranţă; categoriile care prezentau riscul de a constitui grupuri de presiune politică au ieşit din sistem, astfel că migraţia a contribuit şi la menţinerea unei anumite stabilităţi politice.


Prin urmare, contingentelor de „decreţei” li se adaugă alte categorii socioprofesionale afectate de tranziţie aflate la marginile unui sistem economic îngustat semnificativ. O a treia cauză a emigraţiei (mai precis, una care se articulează în timp) este însăşi migraţia, mai spune Horvath. Reţelele migratorii funcţionează ca o formă a capitalului social, constând în legăturile dintre cei aflaţi în anumite ţări de destinaţie şi cei dintr‑o anumită regiune de origine, legături guvernate de un set de obligaţii reciproce, derivate din raporturi de rudenie, prietenie sau de orice alt tip care implică anumite tipuri de obligaţii definite în termeni informali. Prin aceste reţele, pe de o parte, sunt furnizate informaţii relevate pentru cei care consideră migraţia o opţiune, iar pe de altă parte, se formează conexiuni ce pot fi mobilizate, utilizate în contextul în care cineva se angajează în migraţie. Cei care doresc să emigreze pot accesa prin intermediul acestor reţele resurse materiale sau de altă natură ce reduc costurile migraţiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4821 vizualizari

 • -8 (20 voturi)    
  Romania are potential demografic mare (Miercuri, 29 august 2018, 10:23)

  animatron [utilizator]

  Se vede f clar si din grafice ca sunt regiuni, cum e Moldova, unde comportamentul traditional "procreativ" ramane substantial, un judet ca Iasiul reuseste simultan sa se dezvolte economic mai rapid ca media nationala, sa exporte multi emigranti si totusi sa aiba o populatie mai tanara ca restul Romaniei.

  Statul roman inca nu are o politica pro-natalista coerenta, puternic sustinuta financiar si logistic, cum au state ca Franta sau Irlanda (campioane in UE la natalitate).

  Programe-pilot pot fi puse in aplicare rapid in judete sarace din Moldova si Oltenia, pt a "fixa" tineri in plan local si a-i incuraja sa intemeieze familii si sa aiba copii.

  Al doilea mare rezervor e in comunitatile romanesti din jurul frontierelor noastre sudice si vestice, care si ele ar trebui stimulate pro-natalist si atasate cat mai puternic, cultural, economic, financiar, de Romania.
  Asa a facut Grecia cu aromani din Albania si Macedonia, in decurs de 2 generatii i-a transformat cu sutele de mii in "greci", acordandu-le pasapoarte si pensii lunare "de grec" (circa 300 euro).

  O abordare la fel de pozitiva dar cu alt obiectiv poate fi continuata si amplificata printre romanii din Ucraina, in Bucovina de nord si in regiunea Odessa.

  Al treilea rezervor pt inversarea tendintei e chiar Diaspora, formata in ultimii 10-15 ani si ajunsa probabil la peste 3 milioane.
  Chiar daca doar unul din 4 sau 5 s-ar intoarce in tara si tot ar insemna un aport care ar acoperi sporul negativ pe cel putin 9-10 ani.
  Depinde mult de cat de atragatoare vor fi programele de ajutor financiar pt cei care doresc sa revina in tara pe meseriile lor, in mici afaceri, etc.

  Educatia, sanatatea, politici demografice pro-nataliste, ameliorarea infrastructurii, incurajarea meritocratiei in carierele publice, combaterea dura a coruptiei "mici" (care descurajeaza multi tineri).

  Planul B este sa acceptam acest trend si sa ne adaptam societal la noul val de robotizare si inteligenta artificiala, cum face deja imbatranita Japonie
  • -3 (17 voturi)    
   Imbatranirea - un semn de occidentalizare a RO (Miercuri, 29 august 2018, 11:22)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Faptul ca populatia este din ce in ce mai batrana si sporul negativ al populatiei este un semn de occidentalizarea a Romaniei, este un lucru pozitiv. Uitati-va cum in majoritatea tarilor din Vest sau mai accentuat chiar in tarile nordice se intampla la fel! Este si un semn al cresterii educatiei, din ce in ce mai multi tineri fac maxim 1 copil, iar cei batrani traiesc mai mult. In Japonia, o tara super dezvoltata, este fix la fel. Doar in tarile sarace din Africa sau in cele din Sudul Asiei mai gasesti sporuri pozitive.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu e emigrant decât cel care ia cetățenie străină (Miercuri, 29 august 2018, 20:19)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Nu orice roman din lume este emigrant. Trebuie sa dobândești cetățenia unei tari străine ca sa te poți considera emigrant.

    Nu exista nici o evidenta a celor de peste granițe deci statisticile prezentate de voi nu au valoare.
  • 0 (2 voturi)    
   Punctezi bine, Potential (Miercuri, 29 august 2018, 17:09)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Dar doar atat, are un potential care este anulat insa de Gruparile Mafiote de la Guvernare.
 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 august 2018, 10:24)

  [anonim]

  • +12 (18 voturi)    
   mda (Miercuri, 29 august 2018, 11:22)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   e vorba de emigrare definitiva

   nu sunt pusi cei 5 milioane de romani care muncesc afara, dar inca sunt romani cu domiciliul in Romania

   de fapt prin tara cu domiciliul permanent mai suntem cam 15 milioane din care 6 milioane sunt pensionari si 3 milioane sunt sub 18 ani

   deci undeva la 4 milioane ar trebui sa munceasca

   din 4 milioane cam 1.5 sunt bugetari.. aia nu muncesc prin natura lor, iar 1 milion de romani nu au de lucru si nici nu vor.. asistati sociali, rromi, etc..

   mai raman cam 1.5 milioane de romani care efectiv muncesc la privat si platesc taxe
   • +12 (12 voturi)    
    suntem cam 2,5 mil (Miercuri, 29 august 2018, 11:43)

    falcoind [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    de "fraieri" care produc plus valoare și plătesc taxe in rest doar "băieți deștepți" care trăiesc pe spatele nostru și se gândesc cum sa ne mai f.. o taxa .
    • +12 (12 voturi)    
     mda (Miercuri, 29 august 2018, 12:32)

     SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

     eu stau la bloc de 4 nivele din care numai jumatate sunt locuite, si din alea locuite numai un sfert isi declara corect apa la consum si numarul de persoane pt plata gunoiului, curateniei etc..

     socialism pur.. eu si inca 2 locatari avem persoanele declarate corect, declaram exact consumul de apa etc..

     evident ca restul nu declara nimic, si vin diferente de apa, de gunoi.. si se aduna, si se impart la numarul de persoane declarate, astfel eu platesc inca odata pt restul

     200 lei pe luna pt 10 metri cub de apa consumati + diferente + lipsuri etc

     daca sunt fraier si toata ziua sunt la servici si lucrez, si n-am timp sa ma gandesc cum sa mai fraieresc restul locatarilor... asa imi trebuie
    • +9 (13 voturi)    
     eh (Miercuri, 29 august 2018, 12:38)

     IonIonescuDeLaBrad [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

     Scade incet incet numarul fraierilor care muncesc in tara asta, prietenii mei au plecat, plec si eu pana la finalul anului. Cupluri cu copii mici sau fara copii dar care vor face copii in alte tari, iar aceia nu se vor mai intoarce vreodata acasa nici macar in vacanta.

     Adio Romania!
   • 0 (2 voturi)    
    Cati creeaza plis valoare? (Miercuri, 29 august 2018, 13:55)

    ntugui [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Nu uita si de acei tineri care desi lucreaza la privat sunt paznici _pardon "agenti de securitate".
    Si daca vrei aduga si pe toti tinerii care practica sportul de performanta in sutele de federatii.
    Ajungem ca nu mai creeaza nimeni plus valoare sau cei foarte putini care creeaza p v sunt super productivi.
  • +2 (4 voturi)    
   Hehe (Miercuri, 29 august 2018, 14:58)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui

   Aia 4, 5 milioane umflati de statistica, care e manegeriata de oamenii psd-ului, alea sunt voturile care o sa apara la alegeri in favoarea partidului comunist psd.
  • 0 (2 voturi)    
   19.5 milioane e exagerat de mult (Miercuri, 29 august 2018, 20:11)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   poate mai sunt in jur de 15, max. 16 milioane.
   in curtea vecina sunt plecate doua familii definitiv, sapte persoane, vor sa-si obtina cetateniile in tarile in care au migrat(copiii urmeaza scolile in limba tarilor respective)dar au inca domiciliul in Romania pt. ca au nevoie de un act de identitate, nici nu vor sa mai auda de o reintoarcere definitiva in Romania.
   iar la sate...pffff...nici nu mai are rost sa comentez, doar atat, intr-un sat unde acum 20 de ani se cultivau toate terenurile, astazi iarba si buruienile au peste 2 metrii.
 • +20 (26 voturi)    
  statistica minte ! (Miercuri, 29 august 2018, 10:24)

  mirceacr [utilizator]

  In 89 eram 22 milioane !

  dintre care 3,4 milioane au plecat !

  La ultimul recensamant in urma cu cativa ani erau 19 milioane.
  De atunci au mai plecat, iar sporul a fost negativ.

  Si continua sa plece !

  19,5 milioane este o cifra mult prea optimista , o minciuna statistica !
  • +8 (14 voturi)    
   după mine și acesta e optimist. (Miercuri, 29 august 2018, 11:05)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   https://demograffiti.wordpress.com/ceasul-demografic-al-romaniei/

   nu cred ca intre granițele României mai sunt 15-16 milioane de persoane
   • +4 (10 voturi)    
    Asta cred si eu (Miercuri, 29 august 2018, 12:28)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    Maxim 16 mil de romani mai sunt in tara. Cei ce au plecat, fie temorar, o fac ca sa-si gaseasca acolo de munca, un camin dupa care isi iau si familia si se muta definitiv. Nu toti se inregistreaza la ambasade, cred ca nici 50%, ei figurand in Romania ca rezidenti. Imigrantii in romania sunt in mare parte moldoveni ce vin pentru pasaport si pleaca, deci plusul ala de populatie este defapt zero. Un recesamant pe bune, nu masluit pentru fonduri UE creca ar scoate o populatie de 15-16mil locuitori.
   • +2 (6 voturi)    
    mda (Miercuri, 29 august 2018, 12:33)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    sub 15 milioane de rezidenti permanenti estimez eu, din ce cifre mai tot apar pe net.. de pensionari, de copii.. etc
 • +9 (15 voturi)    
  Nu reflecta realitatea (Miercuri, 29 august 2018, 10:34)

  independentu [utilizator]

  au emigrat 220.000, dar soldul emigratiei e 53.000.
  Inseamna ca au emigrat net 53 k, nu 200.
  iar cifra de 19.5 milioane de cetateni e greu de crezut, cat timp estimarile arata ca mai mult de 3 milioane sunt rezidenti externi. Mai degraba multi si-au pastrat fictiv domiciliul in tara, a vand carti de identitate de Romania.
 • -7 (17 voturi)    
  aoleu.. (Miercuri, 29 august 2018, 10:37)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. acum cativa ani ne spuneati ca in 2020 o sa ramanem cam 5 milioane...
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 august 2018, 12:06)

   [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   • +1 (7 voturi)    
    Pai.. (Miercuri, 29 august 2018, 12:21)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

    .. da. imi doresc sa fim mai putini..

    mai putini dar mai curati, mai educati.
    • +3 (7 voturi)    
     mda (Miercuri, 29 august 2018, 12:35)

     SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     slabe sanse.. pentru ca aici vor ramane numai politicienii si familiile lor care oricum se descurca...

     restul cinstiti si educati nu rezista...

     eu stau cu gandul la emigrare de ceva timp, ma opreste faptul ca urmeaza sa mi se nasca al doilea baietel, si deocamda si eu si sotia facem bani si traim decent.. si parca n-as vrea sa o iau de la capat prin strainatate...

     dar pana la urma, pt viitorul baietilor mei, va trebui sa ma sacrific si sa plecam cu totii
     • +5 (7 voturi)    
      bafta! (Miercuri, 29 august 2018, 13:49)

      mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

      si eu astept al doilea copil si exact din cauza asta am acceptat o oferta in Amsterdam. :D Ne caram!
    • +2 (2 voturi)    
     :( (Miercuri, 29 august 2018, 12:54)

     falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     din păcate nu asa funcționează , o sa iți cumperi crema de ghete maro când ieși pe strada sa nu ieși in evidenta.
  • +1 (7 voturi)    
   ai grija ce-ti doresti (Miercuri, 29 august 2018, 12:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   cu veorica ppm intram in faliment si chiar o sa fim 5 mil in 20-20
 • +7 (13 voturi)    
  se poate si mai bine baieti (Miercuri, 29 august 2018, 10:48)

  Itsoc [utilizator]

  venezuela vine tare din spate si ne ameninta pozitia secunda in topul mondial, cred ca se poate sa ne pastram locul 2 daca anul asta pleaca si mai multi.
  curaj baieti si fete!
  • +2 (4 voturi)    
   De ce nu ? (Miercuri, 29 august 2018, 13:58)

   ntugui [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Cu putin efort poate trecem pe primul loc.
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 august 2018, 12:02)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Pentru ca Romania e condusa (Miercuri, 29 august 2018, 14:56)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui

   de prosti si smecheri, iar oamenii cinstiti sunt revoltati ca trebuie sa suporte o asemenea decadere. Se va pleca masiv in continuare pana la o noua revolutie care va face ceea ce n-a fact prima: punctul 8, dar de data asta cu PSD.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by