Teodorovici: Încercarea președintelui de blocare a adoptării primei rectificări bugetare periclitează aplicarea la timp a unei scheme de ajutor de stat

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 29 august 2018, 12:07 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: Captura Antena 3
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, susține că președintele Klaus Iohannis încearcă să blocheze adoptarea rectificării bugetare, periclitând aplicarea la timp a unei scheme de ajutor de stat, la care ar trebui să se primească cereri de pe 10 septembrie, deși data inițială era 27 august.

”Încercarea președintelui României de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an periclitează aplicarea la timp a schemei de ajutor de stat cu impact major în economie, atât de așteptată de mediul de afaceri, îndeosebi de investitorii români. Am modificat această schema de ajutor de stat pentru că ne dorim să aibă efect multiplicator în economie, prin antrenarea în mare parte a unor investiții sau unor parteneri la nivel local. Fac apel la președintele României să aibă deschiderea necesară față de o temă atât de importantă: atragerea de investiții”, a declarat Teodorovici.

Potrivit comunicatului, Ministerul Finanțelor Publice stimulează investițiile cu impact major în economie, astfel că de luni, 10 septembrie 2018, condiționat de aprobarea și intrarea în vigoare a ordonanței de rectificare a legii bugetului de stat pe anul 2018, se pot depune cereri de finanțare prin schema de ajutor de stat 807/2014.

Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice, din Bd. Libertății nr. 16, sector 5, București, menționându-se pe plic: “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014”.

Bugetul alocat schemei în anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finanțare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.

"Bugetul de 614 milioane de lei reprezintă prima alocare bugetară din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat până în anul 2018 în valoare de 1,8 miliarde lei. Cererile de acord pentru finanțare se analizează și se soluționează în ordinea înregistrării și în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate prin legile bugetare anuale", menționează sursa citată.

Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site-ul său, săptămânal, lista cererilor de acord pentru finanțare depuse și stadiul analizei acestora (în analiză, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, în așteptare, după caz).

În cazul în care, în urma evaluării se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finanțare și astfel rămân disponibile credite de angajament și bugetare cererile de acord pentru finanțare rămase în așteptare, care nu au făcut obiectul evaluării din cauza faptului că ajutorul solicitat depășea bugetul alocat, se vor analiza în ordinea înregistrării.

Pentru Cererile de acord pentru finanțare, aflate inițial în așteptare, termenele de analiză/soluționare prevăzute de actul normativ vor curge de la data publicării pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a listei săptămânale a cererilor depuse.

Cererile de acord pentru finanțare nesoluționate până la data epuizării creditelor de angajament și bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie întreprinderilor.

Conform documentului la care face referire MFP, schema se adresează tuturor sectoarelor economice.

Hotărârea se aplică numai ajutoarelor care au efect stimulativ.

Se consideră că ajutoarele au efect stimulativ dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) întreprinderea adresează Ministerului Finantelor Publice o cerere scrisă de acordare a ajutorului de stat, înainte de demararea investiției;
b) documentația anexată cererii face dovada că investiția nu ar fi profitabilă pentru întreprindere în regiunea respectivă sau nu ar fi realizată în regiunea respectivă, în absența ajutorului de stat;
c) investiția nu demarează înaintea primirii acordului pentru finantare.

În cazul în care întreprinderea solicitantă demarează investiția anterior primirii acordului pentru finanțare, întreaga investiție nu este eligibilă.

Hotărârea se aplica ajutoarelor din toate sectoarele economice, cu excepția următoarelor ajutoare prevăzute la art. 1 alin. (3) din Regulament:
a) ajutoare acordate în sectorul pescuitului și acvaculturii, astfel cum este reglementat de Regulamentul (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comuna a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultura, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 si (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
b) ajutoare acordate în sectorul producției primare;
c) ajutoare acordate în sectorul prelucrarăii și comercializării produselor agricole
d) ajutoare pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive, astfel cum sunt reglementate de Decizia nr. 2010/787 a Consiliului;
e) ajutoare care favorizează activitățile din sectorul siderurgic, sectorul carbunelui, sectorul construcțiilor navale, sectorul fibrelor sintetice, sectorul transporturilor și al infrastructurii conexe, și sectorul energiei și al infrastructurii pentru aceasta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1631 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Bai MITOMANIOLOR (Miercuri, 29 august 2018, 12:10)

  sipu [utilizator]

  voi ceva adevarat nu puteti spune ?
  • +7 (7 voturi)    
   nu cumva (Miercuri, 29 august 2018, 12:45)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   asta zicea ca nici macar nu e nevoie de avizul CSAT pe rectificare?
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 29 august 2018, 13:12)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui sipu

 • +16 (18 voturi)    
  aaaa (Miercuri, 29 august 2018, 12:11)

  liviu_ [utilizator]

  deci nu va pasa de investitii, economie, finante (ca doar esti ministrul finantelor in plm).... va pasa doar de ajutoare sociale: adica mita si pomana!
  casa puteti maltrata repejor justitia inainte ca sa bagati tara asta in faliment...
  eventual inainte sa se duca dracu economia... va dati singuri jos guvernu si imbratisati opozitia ca peste 2 luni sa urlati de acolo cum au facut ailalti totu praf....

  cred ca asta e disperarea pesedeului... orice amanare a maltratarii justitiei o sa intarzie intrarea VOITA in opozitie... si o sa fiti nevoiti sa guvernati in momentul in care economia o sa se duca dracu! ceea ce o sa va termine definitiv ca partid!
 • 0 (16 voturi)    
  orice copil ar sti ce are de facut (Miercuri, 29 august 2018, 12:14)

  ics_11 [utilizator]

  Daca trebuie aplicata urgent o anumita schema, se pot folosi bani din fondul de rezerva, sau se pot aloca fonduri din orice alta parte decat de la institutille ce tin de aparare si securitate.
  Orice copil ar sti ce are de facut, fara sa astepte 4 septembrie, Daca Teodorovici nu se poate descurca, atunci sa-si dea demisia.

  A si sa nu uit : luati banii de la Iohannis, cum v-a cerut Dragnea. O mai lungiti mult ?
  • +1 (1 vot)    
   Asteptam scrisoarea cu propuneri de la Giuliani (Miercuri, 29 august 2018, 15:08)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

   Apoi vom sti ce e de facut: Iohannis suspendat pentru bugetul amanat.
   Pai ba, baieti, nu mai puteati voi de Iohannis daca vroiati sa rectificati bugetul!
   Ca pana acuma tot Iohannis v-a impiedicat sa faceti investitii ca sa mai dezmortiti si productia nu numai consumul.
   • +3 (3 voturi)    
    ha :) (Miercuri, 29 august 2018, 16:16)

    ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    PSD-ul nu poate face investitii inca, trebuie bani. Si Dragnea a identificat cateva sute de mii de euro pe care ANAF trebuie sa le ia de la Iohannis.
    Doar ca astia de la ANAF au impresia ca nu pot sa ia banii respectivi, ca nu ar fi legal. Niste incompetenti ! Pai daca le-a zis Dragnea ca trebuie sa-i ia, ce conteaza ce spune legea ?! De cand respecta Dragnea legea ?! Pai degeaba a fost condamnat de 3 instante ?!
    Nu Dragnea este cel care a spus cu ceva timp in urma "Legea sunt eu!" ?!
    Si daca n-a spus-o el poate s-o spuna Giuliani contra cost.
    Deci ANAF sa puna mana sa ia banii incasati ca si chirie de Iohannis, asa cum le-a cerut sefu', indiferent de ce spune legea. Sa n-o mai lungeasaca atata caci trebuie aplicate rapid nist e scheme de stat.
 • +18 (20 voturi)    
  Numirea lui Teodorovici... (Miercuri, 29 august 2018, 12:20)

  Observator roman [utilizator]

  ...în locul inexistentului Mișa a fost la început salutată cu resemnare, desigur, dar și cu speranța că „măcar ăsta pare că mai știe ceva”. Odată revenit în fotoliul de ministru de finanțe pramatia și-a dat repede adevărata măsură a caracterului, realizând că dacă vrea să se mențină ministru nu trebuie să-l mai critice pe Vâlcov și trebuie să asculte orbește de Daddy!

  Rezultatul este că acum latră trist la... Iohannis, în loc să latre viguros la ANAF ca să execute marii datornici ai bugetului de stat (așa aș putea avea și eu mulțumirea să văd executarea - măcar financiară - a lui Dan Voiculescu!)

  Bref, Teodorovici = lichea incompetentă.
 • +19 (21 voturi)    
  Vrajeala! (Miercuri, 29 august 2018, 12:23)

  abisala [utilizator]

  Nu ati spus voi ca ploua cu bani in Romania si cresterea economica e cea mai mare din lume? Duceti-va unde ploua si strangeti banii de acolo :).
  • +5 (5 voturi)    
   Ploua (Miercuri, 29 august 2018, 12:42)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui abisala

   dar face Iohannis vraji sa nu cada apa la sol.
   Asta-i nivelul antenizatilor.
  • +6 (6 voturi)    
   Fake News by DJ Theo (Miercuri, 29 august 2018, 12:44)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui abisala

   Ce legatura are CSAT cu Pomenile lui DJ Theo?
 • +5 (5 voturi)    
  Ginerele lu' erdogan (Miercuri, 29 august 2018, 12:41)

  ruskimushki [utilizator]

  are darul ubicuitatii.
  Doar ca aci la noi si-a tras peruca.
 • +6 (6 voturi)    
  Cine pericliteaz (Miercuri, 29 august 2018, 12:47)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Voi periclitati economia, nemernicilor, prin furt, incomptenta si o prestatie JALNICA.
 • +6 (6 voturi)    
  Tovarasul Ministru (Miercuri, 29 august 2018, 12:57)

  offside [utilizator]

  Daca suntem la final de luna August 2018 iar in bugetul anual pe 2018 s-au prevazut 1.8 Miliarde pentru schema de ajutor de stat, de ce e nevoie de rectificare bugetara pentru alocarea a 680 Mil RON (37% din suma alocata anual) ? Acesti bani nu erau oricum destinati acestui scop prin legea bugetului? Ce gogosi si vini imaginate lanseaza aceasta caricatura de personaj ?
 • +6 (6 voturi)    
  Ajutor de stat,pentru cine? (Miercuri, 29 august 2018, 13:32)

  asavreau [utilizator]

  Normal este să știm și noi cui dați ajutorul de stat.Băi Orlando,sunt bani publici,nu banii tăi și este normal să știm ce vrei să faci cu ei.Deocamdată spunem că președintele are dreptate.De ce faceți și nu întrebați pe nimeni.Nu-i hoție asta?Și ce-i minciuna cu rectificarea pozitivă,dar tăiați de ici de colo și dați unde-va unde nu știm?Este rectificare negativă și tot bugetul este o minciună.Taxați chermezele făcute de primării și veți avea bani.
 • +1 (1 vot)    
  monumental !!! (Miercuri, 29 august 2018, 19:15)

  asada [utilizator]

  Cat de ticalos si prost trebuie sa fii ca sa iesi cu asemenea baliverne dupa ce ati mai luat labe peste bot de la presedinte pe aceasta tema !!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by