Adevărul din spatele reducerii deficitului. Indicatorul a fost calculat la un PIB mai mare, iar veniturile sunt sezoniere

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 31 august 2018, 10:30 Economie | Finanţe & Bănci


Deficit
Foto: Pixabay
Finanțele au anunțat, joi, un deficit bugetar în scădere, la șapte luni. Dacă la finalul lunii iunie era de 1,61% din PIB, în iulie a ajuns la 1,26%. Indicatorul se calculează ca procent din produsul intern brut nominal. În august, când s-a făcut proiectul de rectificare bugetară, autoritățile au estimat un PIB în creștere la 945 miliarde lei. Această nouă cifră se găsește în execuția bugetară publicată de Minister. Astfel, raportându-se la un PIB mai mare, deficitul este mai mic. Dacă am calcula procentul la PIB-ul estimat în execuția anterioară, ne-ar ieși un deficit de 1,28%. Ministerul a modificat în sus prognoza PIB-ului nominal de două ori în acest an, o dată în aprilie și apoi în documentul privind luna iulie. Totuși, bugetul pe 2018 este fundamentat pe un PIB nominal de 907,9 miliarde lei. Dacă raportăm deficitul la această valoare, acesta ar fi de 1,31%. Un alt motiv pentru scădere îl reprezintă veniturile sezoniere, precum impozitul pe profit sau veniturile nefiscale. Față de un deficit de 0,6% în primele șapte luni din 2017, acum este dublu.

„Am văzut că deficitul a scăzut, dar a scăzut pentru că a fost mărită prognoza de PIB nominal. Atunci, raportându-se la ceva mai mare, a ieșit un deficit mai mic”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele CFA, pentru HotNews.ro

Potrivit acestuia, veniturile bugetare sunt unele dintre cele mai mici din UE.

„Nu pot fi susținute atâtea cheltuieli sociale. Sunt șanse să se încadreze în deficitul de maxim 3%. Cum s-ar putea face acest lucru? Datorită inflației a crescut PIB-ul nominal. Asemenea cheltuieli sociale, având în vedere și viitoarea lege a pensiilor, nu pot fi susținute pe termen lung decât printr-o taxare mai mare și probabil se va ajunge fie la taxe mai mari, fie la reducerea drastică investițiilor. Reducând investițiile, reducem PIB-ul potențial și potențialul viitor de creștere economică”, a spus Codîrlașu.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, susține că scăderea deficitului este normală, în condițiile în care este cunoscut că în luna următoare sfârșitului de trimestru, adică aprilie, iulie, octombrie, de regulă se înregistrează surplusuri deoarece se plătesc niște impozite trimestriale.

„În iulie s-au plătit impozitele trimestriale care sunt mai mari decât cele lunare din lunile anterioare, spre trei miliarde lei. Practic, companiile au plătit impozitul pe profit trimestrial care se plătește în luna următoare sfârșitului de trimestru. Avem acest efect sezonier al unor impozite trimestriale. La TVA, de exemplu, în luna iulie se vede o creștere destul de mare și este o îmbunătățire a colectării acolo. În rest nu mi se pare nimic spectaculos pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli lucrurile nu ies din tiparele lunilor anterioare, creșteri foarte mari cu cheltuielile de personal, la asistență socială, lucruri pe care le știam și din lunile anterioare. Deficitul bugetar, chiar dacă este în scădere față de luna anterioară, este în continuare unul foarte mare”, a precizat Dumitru.

Analistul economic Aurelian Dochia crede că este vorba despre o mai bună colectare, dar pe cheltuieli nu s-au făcut progrese.

„Probabil este vorba de o mai bună colectare, dar pe partea de cheltuieli, din câte știu, nu s-au făcut progrese, mai ales în zona de investiții și s-ar putea ca și aici să fie o parte din explicație. La nivelul de acum, care este un progres față de perioada anterioară, rămâne un mare semn de întrebare cu privire la încadrarea în ținta de 3%, la sfârșitul anului”, apreciază Dochia.

Execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB. Anul trecut în aceeași perioadă era de 0,6% din PIB.

Conform MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,8 miliarde lei, reprezentând 17,0% din PIB, sunt cu 13,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
 • Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,5%) și din veniturile nefiscale (+20,7%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile nefiscale au fost influențate pozitiv în luna iulie de încasările din dividende.
 • În luna iulie 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA astfel, acestea au crescut cu 35,9% față de realizările aceleiași luni din 2017, ajungând la o valoare de 31,9 miliarde lei pe primele șapte luni ale anului în curs, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,8% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost în sumă de 15,6 miliarde lei (1,7% din PIB) cu 9,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 6,2% față de aceeași perioadă a anului 2017.
 • S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 22,7% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 32,0% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
 • Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 7,6 miliarde lei cu 16,7% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 172,8 miliarde lei, cu 18% mai mari față  de aceeași perioadă din anul  precedent.
 • Cheltuielile de personal sunt cu 25,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 • Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.
 • Subvențiile sunt mai mari cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.
 • Dobânzile sunt cu 20,0% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 0,9% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.
 • Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creșterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.
 • Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,9 miliarde lei, cu 29,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4208 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  Adevarul e ca Orlando ar trebui sa demisionez (Vineri, 31 august 2018, 11:05)

  lasa [utilizator]

  E un 'must'.
  Si PM care il valideaza, prin crasa incompetenta (e caraghios sa ii ceri VVD sa inteleaga macro economie, la pristina)
  • +1 (1 vot)    
   Adevarul este unul singur (Vineri, 31 august 2018, 11:25)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   .
 • -10 (26 voturi)    
  Economia Romaniei continua sa creasca in volum (Vineri, 31 august 2018, 11:27)

  animatron [utilizator]

  E un fapt, nu o simpla speculatie, cifrele sunt clare si verificate de Comisia UE, Banca Mondiala, FMI, bancile private:
  PIB-ul Romaniei creste substantial in fiecare an si asta deja de mai multi ani (4-6%).

  Comisia UE si institutiile financiare care lucreaza direct cu statele au invatat dupa falimentul Greciei sa fie foarte prudente in estimari si sa verifice toate datele transmise de guvernele nationale.

  Fata de 1,61%, cifrele propuse ca fiind mai realiste sunt oricum mai mici (1,28% sau 1,31%), rezulta limpede ca situatia deficitului nu s-a agravat, dimpotriva.

  Vom vedea daca gradul de colectare ramane pe trend ascendent (am ajunge la 34% din PIB la finele anului, un record pt noi) sau a fost doar o chestie de sezonalitate si mai ales daca cresterea PIB ramane in jur de 4% sau trece de 5% pana la sfarsitul lui 2018 (ajuta la incadrarea in deficit de max3%).

  Sunt si bani mai multi de la UE, la fel si cheltuieli mai mari pe investitii.

  Inflatia e pe trend descendent pe urmatoarele 4 luni.

  Sigur ca politic unii ar dori esecul economic al guvernarii PSD-ALDE-UDMR, dar e important sa intelegem ca e vorba de Romania si de "greutatea" noastra la masa UE, volumul PIB-ului are adesea o importanta mai mare in negocierile internationale decat culoarea politica a guvernului.

  Pentru mine (si va asigur, pt multi straini) e uimitor ca Romania, in conditiile unei clase politice majoritar incompetente si inclinata spre comportament penal, in conditiile lipsei de infrastructura, e capabila sa obtina rate de crestere economica mai mari decat alte tari din regiune, reputate ca avand guvernari mai competente si infrastructuri mai complexe.

  Imaginati ce ritm ar avea o Romanie condusa de oameni foarte bine pregatiti, cu o infrastructura ca in tarile europene vestice, debarasata de "razboiul" intre "penali" si restul tarii !
  • -13 (19 voturi)    
   Ce preferi? (Vineri, 31 august 2018, 12:24)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Un Guvern impanat cu agramati dar cu crestere economica sau un Guvern de indivizi cu o spoiala de inteligenta dar cu o scadere economica? Pentru ca un adevarat intelectual, cu adevarat lider in domeniul sau, cu greu va accepta sa faca parte din vreun Guvern. Exceptia este Tudorel Toader si uita-te la ce valuri de dejectii este supus de iubitorii de securisti. Pe de alta parte sunt de acord cu comentariul tau, mai putin partea finala unde dai o tusa politica, rezistoaco-tefelista. In final nu e vorba de razboiul dintre penali si restul tarii, ci e vorba de lupta dintre tara si sistemul paralel. Cine da dislike la comentariul tau chiar nu intelege subiectul. Punct.
   • +4 (10 voturi)    
    Da, (Vineri, 31 august 2018, 14:41)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    Un guvern cu agramati si idioti face numai lucruri bune. Este firesc.

    "”In cel mai rău caz, că ar fi adevărat ceea ce spune dânsul, e o discuție care se poartă altfel, între președintele României, primul ministru, în cadru restrâns, pentru a vedea dacă este situația aceea și care sunt măsurile pe care Guvernul sau împreună și cu președinția, după caz la caz, ar trebui sa fie luate. E posibil orice. Chiar daca ar fi așa ceva adevărat, dar nu este, nu faci publică o astfel de declarație. Să spunem în cazul pestei porcine. Președintele statului român nu se pronunță că ceva va veni și ca e posibil să… Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declarații, pentru că pot fi repercusiuni și economice grave, dar și de altă natură. Nu poți să alertezi populația cu pensiile și salariile.”

    "Administrarea resurselor bugetare ale României. Domnul Teodorovici recunoaște implicit că ”portofelul” statului este gol, că nu mai există bani pentru urgențe maxime, nici măcar pentru cazuri disperate la Ministerul Sănătății. Fondul de rezervă al guvernului este pe 0. De ce s-a ajuns aici, dacă politicile economice și fiscal-bugetare ale coaliției au fost/sunt impecabile? Întrebare fără răspuns. Adevărul este că bugetul pe anul 2018 are o dublă problemă: supra-estimarea gravă a veniturilor și creșterea exponențială, explozivă a cheltuielilor obligatorii (rigide) cu salariile sectorului bugetar și cu pensiile. Toate aceste lucruri au fost evidențiate de Mișcarea România Împreună, de alte partide de opoziție, de experți independenți, mai diplomatic și de reprezentanții Comisiei Europene, de nenumărate ori de la fundamentare și aprobarea acestui buget. "

    Cat priveste Tudorel.. asta e specialistul ala al vostru, al borfasilor? "Iubitorii de securisti"? Pai PSD-ul vostru e plin de securisti si borfasi si voi sunteti iubitorii lor.
    • -4 (4 voturi)    
     Nepoteeee (Vineri, 31 august 2018, 20:39)

     salvatore [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Din ce securist citezi? Doar atat poti? Esti userist sau ciolosist, adica esti cu SRI sau cu SIE?
   • +3 (7 voturi)    
    Fiecare intelege cat poate (Vineri, 31 august 2018, 17:17)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    Cand nu ai nici macar o spoiala de inteligenta, cresterea PIB-ului pe datorie ti se pare "crestere economica". Ca atunci cand cand te da afara patronul ca esti lenes si prost, iar tu te duci si-ti iei credit cu buletinul si te lauzi la nevasta ca ti-a crescut salariul!..

    Dar in cazul de fata nici macar nu este vorba de un raport care confirma cresterea PIB. Se confirma doar cresterea veniturilor (prin diverse artificii fiscale) cu 13.9% si a cheltuielilor cu 18.3%. Diferenta este de 12 miliarde. Anul trecut diferenta in iulie era doar de 6 miliarde. Si acum au incasat deja sub forma de dividende toate fondurile pentru investitii de la companiile de stat. Sa speram ca nu erau ceva urgente pe la centrala nucleara sau pe la barajele hidrocentralelor..

    Deci deficitul nominal la 7 luni se dubleaza fata de anul trecut, asta este stirea reala si asta ar trebui sa fie titlul articolului. Se mai asteapta cineva ca guvernul sa acumuleze in 2018 doar 28.3 de miliarde deficit, cand anul trecut a fost 24.3? Si daca PIB-ul nu creste cat vrea partidul?.. 945 miliarde PIB fata de 848 anul trecut! 10%!???
  • +6 (16 voturi)    
   ignori (Vineri, 31 august 2018, 12:47)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   faptul ca aceasta crestere economica este bazata pe consum si nu este sustenabila. mai mult, dezechilibreaza economia si obliga BNR la piruete tot mai dese.

   nu stiu de ce te mira cresterea economica atita vreme cit efectele sint clare si observabile deja:
   - indatorarea tarii
   - dezechilibrul balantei de plati externe
   - inflatie
   - reducerea investitiilor pt a sustine consumul
   - etc.
  • +5 (11 voturi)    
   este un fapt ca suntem condusi de idioti (Vineri, 31 august 2018, 13:50)

   CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   este un fapt ca guvernul speculeaza o bula economica pentru a creste pensiile si salarile bugetare
   este un fapt ca guvernul e asa de idiot incat nici nu o sa-si dea seama cand vine criza si povestea frumoasa se sfarseste
   Datoria ca tara a crescut, doar ca nu se vede pentru ca a crescut si PIB-ul dar cand o sa vina criza PIB-ul scade si atunci sa vezi cum iese mizeria la suprafata.
 • +13 (23 voturi)    
  Grecia scrie pe noi (Vineri, 31 august 2018, 12:05)

  mihai32 [utilizator]

  sa fac smecherii din pix ca sa dea bine la prostime.
 • -2 (14 voturi)    
  Venituri sezoniere, gluma anului (Vineri, 31 august 2018, 12:20)

  holinessdani [utilizator]

  Toate veniturile (sau/si cheltuielile) sunt sezoniere!
  Si veniturile de azi si de maine si din octombrie sau decembrie sunt sezoniere.
  Si astia sunt "specialisti", "experti", "analisti", mari economisti si finantisti?
  Sa verifice cineva daca au macar bacalaureatul si mai vedem dupa aia.
  • -2 (10 voturi)    
   Comentariile (Vineri, 31 august 2018, 13:16)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   sunt asa facute in asa fel incat sa manipuleze cifrele seci - care arata o crestere la incasari cu aproape 14% in primele 7 luni - nu o luna sau doua ca sa poti spune ca e doar ceva sezonier. Exista intr-adevar si o parte negativa - faptul ca cheltuilelile au crescut cu 18%, dar de aici pana la a inventa tot felul de teorii ale conspiratiei e cale lunga....pib-ul va fi cel putin 950 de miliarde de lei pt ca deflatorul va fi mai mare decat cel estimat. Deflatorul nu e doar inflatia interna care pe tot anul 2018 va fi undeva in jurul a 3-4% ci tine cont si de preturile externe de export si import iar in ue - principala piata de schimburi economice a Romaniei - inflatia e in crestere - daca anul trecut era in jurul a 1%, in ultimele luni a ajuns in jurul a 2%.
   • -1 (3 voturi)    
    Rectific (Vineri, 31 august 2018, 13:52)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    PIB-ul va fi cel putin 940 miliarde adica cam cat ultima estimare de 945 miliarde. Chiar daca cresterea economica va fi mai mica decat estimarea de 5.5%, deflatorul va fi mai mare decat cel estimat de 4.3%....iar cresterea nominala a pib-ului e data de cresterea economica+deflator care impreuna vor fi in jurul a 10% si daca tinem cont ca pib-ul anul trecut a fost de 858.6 miliarde rezulta un pib pt 2018 de peste 940 miliarde.
    • +1 (1 vot)    
     ca'n povesti.. (Sâmbătă, 1 septembrie 2018, 17:13)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

     In 1990 Romania avea PIB nominal egal cu cel din 2017, ~850 mld lei. Stim cu totii cum s-a terminat povestea cu deflatorul care a tot fost mai mare decat cel estimat. Rectificare dupa rectificare, guvernul Dancila ne ajuta sa ne intoarcem la vremurile cand pensiile erau calculate in milioane si o masina noua costa miliarde..
   • +5 (9 voturi)    
    diferenta (Vineri, 31 august 2018, 14:14)

    sprite [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    incasari in crestere de 14% si cheltuieli in crestere de 18%. Pe ce s-au dus banii cheltuiti ? Ca nu vad autostrazi, spitale, scoli. Aaa...pensii si alte pomeni...
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 august 2018, 13:37)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 august 2018, 13:39)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Din creon, clasic psdist (Vineri, 31 august 2018, 19:41)

  Fu Leng [utilizator]

  Raportarile cincinale sunt de 125%, traiasca Pavi si cu Hamsterul, cei mai iubiti copii ai poporului, de zombii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by