Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că speră să accelereze adoptarea unor proiecte publice mari, până la finalul acestui an, astfel încât lucrările la acestea să înceapă anul viitor, și să fie adoptat un cadru cât mai potrivit de dezvoltare pentru mediul privat, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

„Am spus și în acest weekend doamnei prim-ministru că ceea ce trebuie să fie pentru noi, ca și Guvern, element esențial sunt economia și proiectele mari pe zona publică și cadrul pentru ca privatul să vină și el cu partea de investiții pe anumite zone. O parte dintre aceste mari proiecte au fost aprobate de către Guvern, chiar până la final de an. Au aprobat deja un studiu de fundamentare pentru Comarnic-Brașov, vor fi și celelalte până la final de an, cum au anunțat deja la nivel de Guvern colegii mei. Sper ca de anul viitor să înceapă lucrările, să se lucreze pe ele, nu doar să fie aprobate, ci efectiv să se lucreze”, a spus Teodorovici, la România TV.

Referitor la opinia că miniștrii nu reușesc să-și ducă proiectele până la capăt, deoarece li se opun secretarii de stat și alți funcționari din ministere, ministrul Finanțelor a insistat că birocrația din ministere va fi rezolvată, când miniștrii vor aplica mai mult legea care este de partea lor. „Suntem numiți miniștri, adică avem o lege de aplicat și-acolo unde sunt situații de blocaje interne în ministere trebuie să arătăm că suntem miniștri, în limita legii, să ne impunem un anumit punct de vedere, dar nu sunt de-acord cu ideea că personalul din subordine blochează miniștri”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul de la MFP a insistat că, pentru a face față opiniilor contrare, miniștrii trebuie să cunoască administrație. „Când echipa de sub tine vine cu o contra, cu un punct de vedere negativ, discuți punct cu punct și întrebi”, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a reamintit că, în primăvara aceasta, Guvernul a modificat legea achizițiilor publice și legea privind parteneriatul public-privat, astfel că n-ar trebui să existe probleme cu dezvoltarea unor proiecte.

„Amândouă creează un cadru față de care nimeni nu mai poate să spună «Mă blochează», «Mă încurcă» sau «Nu pot». Nu poate să mai conteste fiecare cum vrea. Nu poate să mai conteste cineva care nu participă la licitații. Sau, dacă se merge mai departe și se contestă o procedură, la următoarea cale de atac, sunt obligat să semnez contractual dacă prima cale de atac a confirmat ceea ce eu, parte contractantă, am decis la licitații”, a detaliat Teodorovici.