​​România este subapreciată și subevaluată de către piețele financiare, în condițiile unui necesar semnificativ de investiții în infrastructură, le-a spus vicepremierul Viorel Ștefan investitorilor străini prezenți la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea.

Viorel StefanFoto: Agerpres

"Vă ofer cea mai bună recomandare petnru o investiție pe termen lung – România. În opinia mea, România ca destinație de investiții este astăzi subapreciată, subevaluată de către piețele financiare dar prezintă date fundamentale pozitive și solide cu perspective de îmbunătățire în condițiile unui necesar de investiții semnfiicative în domeniul infrastructurii. Este concluzia care poate fi trasă din rapoartele agențiilor de rating care, într-o formă sau alta, spun același lucru, dincolo de îngrijorările exprimate de multe ori în spațiul public, acel zgomot de fond care este subiectiv. Situața este mai bună decât cea care rezultă din calificativele de rating. Dovada este realitatea cifrelor. Datoria externă totală a României se situează la un nivel moderat, de 50% din PIB, iar în interiorul acesteia, datoria publică este la un nivel pe noi îl calificăm ca fiind scăzut, 35% din PIB înseamnă mult mai puțin decât pragul convenit de 60%" a spus Ștefan.

Potrivit acestuia, perspectiva de creștere a datoriei există, dar este una moderată și vizează un orizont pe termen lung.

"Piața de capital românească trebuie să ajungă la nivelul de maturitate necesar petnru a putea atrage fonduri nu numai din România dar mai ales de pe piețele de capital externe. O contribuție în atingerea acestui obiectiv o va avea chiar Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Fondul va avea nevoie de mecanismele pieței pentru finanțarea proiectelor atât din emisiuni de acțiuni cât și de bonduri. Pe de altă parte, societățile care urmează a intra în portofoliul Fondului Suveran vor utiliza la rândul lor mecanismele de finanțare din piață, iar Fondul va avea nevoie de mecanismele pieței pentru ieșirea din investiții sau pentru listarea societăților din portofoliu", a precizat vicepremierul.