România va fi mai puțin pregătită dacă economia va fi lovită de un șoc negativ, deficitul structural fiind deteriorat, susține Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria.

Imagine din timpul evenimentuluiFoto: Hotnews

"În ultimii doi ani România a avut una dinte cele mai mari expansiuni fiscale din Europa, cu o deteriorare mare a deficitului structural. În același timp, este o deteriorare în ceea ce privește compoziția bugetului", a spus Hajdenberg, la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea pentru investitori.

El a precizat că se observă o scădere semnificativă a fondurilor direcționate investițiilor publice.

"Bufferele pe care Româia le-a construit în criza financiară, cu îmbunătățri pe balanța fiscală, (...) acestea s-au dateriorat. România va fi mai puțin pregătită dacă economia este lovită de un șoc negativ. Va fi mai puțin spațiu fiscal să reacționeze", a precizat oficialul FMI.

Potrivit acestuia, creșterea economică pentru acest an va fi revizuită în jos la 4-4,5%.

"Suntem în proces de revizuire a proiecției creșterii economice pentru acest an. Pentru acest an estimam o creștere economică 5,1%, iar în octombrie va fi revizuită. (...) Creșterea va fi revizuită spre zona 4-4,5%", a mai spus Hajdenberg.

El a vorbit și despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), precizând că "diavolul stă în detalii".

"Nu este nevoie numai de guvernanță (corporativă n.r.), dar și de restructurarea companiilor de stat, eforturi care au încetinit. Trebuie revitalizat efortul de privatizare. În ceea ce privește FSDI, diavolul stă în detalii. Am văzut legislația, trebuie să vedem cum va fi implementat", a mai arătat reprezentantul FMI.