Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au identificat o firmă cu sediul în sectorul 3 din București, specializată în comercializarea de cărucioare, mobilier și diverse accesorii pentru copii, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 952.703 lei, din care 410.846 lei impozit pe profit și 541.856 lei taxă pe valoarea adăugată, arată un comunicat al inspectorilor Antifraudă.

Inspectorii antifraud au identificat o fraud cu articole pentru copiiFoto: Hotnews

În perioada 2015–2017 firma s-a sustras de la obligația plății impozitului pe profit prin diminuarea bazei impozabile şi a dedus nelegal TVA prin crearea de circuite economice fictive. Au fost înregistrate în evidența contabilă proprie achiziții fictive de bunuri și servicii de la 12 firme, cu care, în realitate, nu a avut vreo relație comercială.

Pentru îngreunarea identificării schemei au fost emise în total 643 de facturi cu valoare mai mică de 5.000 lei, pentru a justifica decontarea tranzacțiilor cu plăți fictive în numerar. Aceste achiziții fictive reprezintă 38,18% din totalul achizițiilor declarate de firma respectivă în perioada verificată.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului constatat, inspectorii au sesizat organele de urmărire penală competente.