Nivel de trai în creștere, spuneți? Să ne uităm la cifre. O explicație cu familia Ionescu și INS

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 7 septembrie 2018, 14:45 Economie | Finanţe & Bănci


Una din trei familii au restante financiare repetate, din cauza banilor insuficienti
Foto: sxc.hu
Domnul Ionescu s-a mai liniștit. Citise despre creșterea economică uriașă din 2017- aproape 7%, și nu înțelegea de ce atunci când venea ziua plății ratelor a credit, gâfâia tot mai tare. A văzut la televizor guvernanți pe care lumea nu putea să-i mai încapă, vorba Poetului, cum explicau că multinaționale, că bănci, că însuși Soros...Cert e Cineva îi fura din portofel creșterea LUI economică. Iar dl. Ionescu nu putea face mare lucru. Apoi, dl. Ionescu a dat peste cercetarea publicată vineri de Institutul Național de Statistică despre nivelul de trai din România și s-a lămurit. Ce Soros, ce multinaționale...voi mai credeți în spiriduși?
Ce trebuie să reținem, foarte pe scurt:

 • Structura familiilor din România arată că cele mai numeroase sunt cele de pensionari (43,9%), urmate de cele de salariaţi (38,4%).
 • Sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că 31,7% au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.
 • Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2017, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (51,0% din familiile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (jumătate, adică 50,0%) şi abonamentul telefonic (36,3%). 
 • Familiile de şomeri se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 62,7%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul familiilor cu copii şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (42,9%).
 • O treime din familii consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1001 lei şi 2000 lei, dar trei din cinci familii au nevoie de cel puţin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai puṭin de o treime din familii consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3000 lei lunar.
 • Împrumuturile sunt folosite de 8% dintre familii, iar ele au fost contractate în principal pentru: cumpărarea în rate (inclusiv prin leasing) a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic etc. (50,9%) ṣi plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (46,5%). În proporţii mult mai mici, familiile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii ṣi timp liber (6,9%).
 • Împrumuturile contractate pentru îmbunătăţirea sau repararea locuinţei s-au întâlnit cel mai frecvent la familiile conduse de: pensionari (53,2%), salariaţi (45,2%) ṣi lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni) 44,9%.  
Locuinţa reprezintă un element foarte important în definirea standardului de viaţă al unei familii, atât din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-constructive şi funcţionale, cât şi sub aspectul cheltuielilor impuse de întreţinerea ei.

 • În anul 2017, în marea lor majoritate (96,6%), familiile ocupă locuinţa în calitate de proprietar. Ponderea familiilor chiriaṣe este mai mare cu 1,9 puncte procentuale în mediul urban faṭă de mediul rural. 
 • Existenţa băii/ duşului şi a grupului sanitar, amplasate în interiorul locuinţei, constituie elemente reprezentative pentru confortul şi calitatea locuirii. În anul 2017, pe total, ponderea familiilor dotate cu baie/duş a fost de 71,4% iar a celor cu grup sanitar de 69,8%.
 • Pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane. Ca atare, în jur de 45% din familiile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi şi a grupului sanitar.
 • Aproape o gospodărie din ṣapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinţa. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereţilor, podelelor, tocurilor de ferestre (51,6% din totalul familiilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinţei) şi igrasia din pereţi, podele sau fundaţia casei (50,3%). Comparaţia între mediile de rezidenţă arată că, în general, în rural, ponderile familiilor cu probleme ale locuinţei sunt mai mari decât în urban, mai ales cele legate de deteriorarea pereţilor, podelelor sau ferestrelor şi de igrasie. Aceste situaţii sunt de înţeles într-o anumită măsură, ţinând seama de caracteristicile construcţiilor corespunzătoare caselor individuale care se găsesc preponderent în localităţile rurale.  
 • Vârsta la care o persoană începe să desfăşoare o activitate economico-socială poate fi un indiciu asupra nivelului de trai al respectivei persoane. Cu cât vârsta de intrare pe piaţa forţei de muncă este mai ridicată, cu atât mai mult se poate presupune că persoana a dobândit un nivel de instruire mai ridicat care îi poate permite realizarea unor venituri superioare, premisa unui nivel de trai decent. Din distribuţia persoanelor de 16 ani şi peste care au experinţă profesională rezultă că aproximativ 4 persoane din 5 au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 18-24 ani, o persoană din 10 a intrat pe piaţa forţei de muncă înainte de a împlini 18 ani, și o persoană din 9 a început să lucreze după vârsta de 24 ani.
 • Care sunt motivele pentru care unele persoane ocupate lucrează mai puţin de 30 ore pe săptămână? O parte din motive sunt independente de voinţa persoanei, cum ar fi imposibilitatea de a găsi un loc de muncă cu program complet – acesta constituie principalul motiv pentru 38,1% din cei care lucrează sub 30 ore pe săptămână. Altele ţin de dorinţa proprie a persoanei –  21,0% dintre persoanele ocupate cu program obişnuit de sub 30 ore nu sunt interesate să lucreze mai mult. Un al treilea grup de motive vizează numărul cumulat de ore în toate locurile de muncă care este considerat complet, situaţie întâlnită la aproximativ una din 5 persoane care lucrează sub 30 ore săptămânal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8252 vizualizari

 • +9 (27 voturi)    
  Mdaaa...a scazut (Vineri, 7 septembrie 2018, 16:29)

  unics33 [utilizator]

  priviti tonele de gunoaie colectate de pe plajele litorale si lacul Bicaz. 120 de tone de peturi si ambalaje. 500 kg de mucuri de tzigari (!!!!). Romanul arunca pe cap furajer 90 de kile de mincare pe an, dublu cit stoicul neamtz. Si consuma cel mai mult alcohol din EU.
  Toate atea reprezinta un consumerism salbatec in Romania, stimulat de bani dati foarte easy de banci si de Stat . Sau bani facuti very easy de majoritatea
  Uitati-va la terasele pline in fiecare seara, la nesfirsitele "street food" festivals intinse din Mai pina de Anul Nou in toata tara.
  Priviti la cozile interminabile de automobile care blocheaza in fiecare wend drumurile tarii, la cele 17 zile nationale de days off, plus inca 30 legale de concediu, in total cam o treime pe an in care Romanul e boier pe bani de-a moaca.
  Priviti la colcaiala de bugetari si pensionari de pe Litoral unde sa dai 100 RON sau 1000 euro pe o noapte e tot un fleac.
  Sa nu mai vorbesc de colcaiala si mai infernala din toate statiunile de la munte unde nu gasesti o camera libera sau un loc de parcare
  Terasele sunt pline ochi, romanul maninca si bea "out" ca are de unde deconta.
  Sa nu te afisezi pe terase cu ultimul smart phone sau sa porti un tricou / tennis NON BRANDED sau fara un logo ( in inglish desigur) , inseamna a fi sub demnitatea de om in Romania .
  Articolul e o gargara ieftina. Realitatea bate filmul
  Romania 2018 este la ora actuala Greece 2.0 . La punct si virgula. Urmeaza deznodamintul to ad literam.
  Pax Vobiscum !

  PS. Sunt "diasporean" de 20 de ani, tocmai m-am intors dintr-o vacanta in Ro ...de unde si impresiile f fresh.
  • +4 (8 voturi)    
   Corect! (Vineri, 7 septembrie 2018, 17:22)

   stani [utilizator] i-a raspuns lui unics33

   As mai adauga si asta: "Înmatriculările de autoturisme în luna august au urcat cu 137% față de luna similară din 2017".
  • -3 (13 voturi)    
   Man (Vineri, 7 septembrie 2018, 18:48)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui unics33

   ai frustrari serioase. ai incercat un psihiatru ?
  • +1 (1 vot)    
   MARE DREPTATE AVETI . (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 11:34)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui unics33

   Si eu sunt mai mult plecat in occident , iar cand ma intorc ma deranjeaza lipsa de educatie elementara a concetatenilor mei .
   Articolul este o incercare de manipulare ordinara ,
   Daca nu ar castiga banii usor , nu si-ar permite sa ii risipeasca , sau poate unii dintre ei sunt inconstienti .
   Am intalnit multi tineri sau mai putin tineri , pe care nu ii intereseaza ziua de maine .
   Grecii si acum au un nivel de trai mult peste al romanilor .
 • -8 (24 voturi)    
  Solutia e cunoscuta demult (Vineri, 7 septembrie 2018, 16:37)

  holinessdani [utilizator]

  Toata lumea stie: salariile si pensiile trebuie reduse, injumatatite cel putin, spitale, scoli, sectii politie, pompieri inchise iar in cele ramase sa nu se mai faca angajari niciodata, impozitele sa creasca si sa se introduca cateva noi, persoanele cu disabilitati, cei in varsta, mamicile, in fine toti cei care nu pot/nu vor sa munceasca 10 ore pe zi pentru 100 de euroi pe luna trebuie stigmatizati, amendati si dati afara din tara.
  Atunci sa vedeti crestere a nivelului de trai, chiar si la tara fiecare casa va avea 3 bai, placate cu marmura desigur!
  Base presedinte, ura, ura, ura!
  • +3 (11 voturi)    
   Pai da-ti salar de 5000E (Vineri, 7 septembrie 2018, 17:17)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Si vezi unde ajungi.
  • +4 (4 voturi)    
   Vezi ca astia (Vineri, 7 septembrie 2018, 18:49)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   te iau in serios... :)
 • +15 (23 voturi)    
  PCFDM (Vineri, 7 septembrie 2018, 16:50)

  PANA...MEA [utilizator]

  VOTATI PCFDM!
  Votati PCFDM ( Partidul Celor Fara De Minte ) este o noua coalitie psd-alde-udmr in care sunt inclusi si pacientii de la Socola. Conducerea politica este asigurata direct de la Jilava de renumitul Bombonel.
  VOTATI-NE si veti avea cu totii bomboane. O fericire pt copiii vostrii!
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 septembrie 2018, 20:39)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Daca raportul LEU/EURO ramane cam la fel... (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 10:03)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui

   ...si se poate vedea asta la orice casa de schimb, inseamna ca inflatia e exact aceeasi cu cea din vest (UE, SUA etc.). S-a spus recent ca deficitul de forta de munca din tara se va rezolva doar cand salariile vor fi la fel ca in vestul UE. Asa s-a intamplat mai demult si in Finlanda si Suedia.
 • +9 (11 voturi)    
  Ca-n bamcul cu avionul (Vineri, 7 septembrie 2018, 22:10)

  IancuJianu [utilizator]

  Stiti asemanarea dintre avion si nivelul de trai? Cu cit e mai sus cu atit nu se mai vede deloc...
 • +2 (6 voturi)    
  salarii/pensii (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 8:13)

  gpavel [utilizator]

  pentru multi e mai bine(in general salariati bugetari si pensionari),pentru unii salariati cresterea a fost substantiala(si in euro),la o pensie "obisnuita"de 1650 lei(sfarsitul lui 2016),acuma este peste 2300(crestere de 35% in lei si 30% in euro),deci cresterea este reala si mare!e adevarat ca pentru cei cu credite importante si lucrand la "particulari"care nu le-a crescut salariul situatia nu este aceiasi!(dar si majoritatea patronilor au crescut salariul nu mai vorbesc de cel minim)
  • +1 (1 vot)    
   pentru multi e mai bine (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 13:59)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Da. E bine pentru bugetarii de sus ( de la directori la ministrii si parlamentari).
   E bine si pentru pensionari. Pentru cei cu pensii de lux si/sau pensii suplimentare.
   Pentru populime nu prea e bine. Vezi preturile nu neaparat din supermarket - cel mai bine cele din piata Obor, care tin pasul cu "cresterile" de salarii si pensii.
 • +2 (2 voturi)    
  INS - mincinosi corupti de ingheata apele (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 10:52)

  cris333 [utilizator]

  Cine isi mai aminteste la ultimele alegeri in ziua alegerilor cand "a castigat PSD" ca inainte de numaratoare deja institutul de statistica anunta ca PSD are 45% si dupa ce s-a incheiat votarea la vreo 3 minute anunta ca a castigat PSD cu exact 45%, ori o numaratoare de voturi cu stampila ar dura si 2 zile nu 3 minute. Corupti si astia pana in maduva oaselor , PSD a falsificat alegerile folosindu-se de "sondaje". Romanii au fost mintiti si nimeni nu a iesait in strada imediat.
  Oare la alegerile viitoare vor folosi aceeasi tactica cu INSul ?
  • +2 (2 voturi)    
   INS (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 14:04)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui cris333

   Institutul Naţional de Statistică a trecut şi legislativ în coordonarea prim-ministrului.
   Asa ca vom avea crestere economica enorma si nu vom depasi niciodata pragul de 3% deficit!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by