Inflația a urcat la 5.1%, alimentată de scumpirea gazelor, serviciilor poștale și transportului aerian

de DP     HotNews.ro
Marţi, 11 septembrie 2018, 9:24 Economie | Finanţe & Bănci


Preţurile de consum din luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%, au anunțat marți reprezentanții Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Gazele, serviciile poștale și transportul aerian sunt cele  au ținut sus indicele prețurilor de consum, în timp ce ouășe, zahărul și fructele proaspete sunt singurele produse care s-au ieftinit în august. Reamintim că în iulie, prețurile își reduseseră avansul la 4,56% după ce în iunie urcaseră cu o dinamică de 5,41%.

Top 10 scumpiri în august 2018 (față de decembrie 2017):
Servicii poştale (21.5%)
Transport aerian (18.66 %)
Gaze (16.61%)
Citrice și alte fructe meridionale (9.92%)
Alte legume și conserve de legume (6.76%)
Energie electrică (5.66%)
Combustibili (5.61%)
Carne de bovine (3.98%)
Tutun, țigări (3.68%)
Produse de igienă și cosmetică (3.49%)

​Potrivit prognozei Băncii Naționale, publicată în Raportul privind inflația din luna august, rata anuală a inflației IPC este prognozată să atingă 3,5% la sfârșitul acestui an și 2,7 % la finele anului 2019. Pornind de la valorile ridicate înregistrate pe parcursul trimestrului II 2018, rata anuală a inflației este de așteptat să cunoască o temperare, cu o atenuare mai semnificativă de ritm pe parcursul trimestrului IV 2018, când va beneficia de disiparea influențelor provenind din partea unor șocuri nefavorabile de natura ofertei din a doua jumătate a anului 2017.

Componentele exogene ale coșului de consum își vor reduce în mod semnificativ contribuția inflaționistă pe cea mai mare parte a intervalului de prognoză, determinând repoziționarea ratei anuale a inflației IPC în intervalul țintei la începutul anului 2019 și menținerea în interiorul acestuia până la orizontul prognozei.

Rata anuală a inflației de bază este preconizată a cunoaște o creștere treptată pe parcursul anului 2019, în principal ca urmare a dinamizării anticipate a prețurilor bunurilor din import sub impactul convergenței graduale a inflației externe spre nivelul reper de 2 la sută. Ulterior, de la finele anului viitor până la orizontul proiecției, rata anuală a inflației CORE2 ajustat se va stabiliza, fiind proiectată la valori situate în jurul a 3,2 la sută. Presiunile inflaționiste externe vor fi contrabalansate la acest orizont de reducerea treptată a excedentului de cerere sub impactul reconfigurării setului condițiilor monetare reale în sens larg și a conduitei discreționare a politicii fiscale spre valori cvasineutre, cu impact favorabil inclusiv asupra anticipațiilor privind inflația.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1069 vizualizari

  • -3 (3 voturi)    
    cetatean liber (Marţi, 11 septembrie 2018, 10:21)

    Kosmos [utilizator]

    care ma deplasez cu mobil privat motorizat sunt nevoit sa platesc taxe pt o strada care e facuta din banii nostri? oh nu .sa vina statul sa-mi arate contractul ca trebuie sa platesc taxe


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by