Academia de Studii Economice aşteaptă de la organizaţiile economice şi instituţiile publice propuneri de teme de cercetare, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru tezele de doctorat, a declarat, miercuri, rectorul ASE, Nicolae Istudor, ptrivit Agerpres. ”Am spus-o şi o mai spun de fiecare dată la Consiliul Naţional al Rectorilor: eu nu aş finanţa, dacă aş fi ministrul Educaţiei, dar nu sunt şi nu este nicio problemă, nu aş finanţa nicio temă de doctorat dacă ea nu reprezintă o comandă socială din partea unor organizaţii economice. Altfel, nu-şi găseşte rolul", a spus Nicolae Istudor, la o conferinţă pe tema competitivităţii economiei.

Nicolae IstudorFoto: ase.ro

"Chiar în cadrul şedinţei de astăzi - la ora 10:00 avem Consiliu de Administraţie - avem pe ordinea de zi să transmitem către organizaţiile economice şi instituţiile publice adrese, ca să ne propună teme de cercetare, atât pentru cadre didactice, dar şi pentru tezele de doctorat. Este bine să ne manifestăm intenţia, să dovedim că avem bune intenţii, că dorim să participăm la elaborarea de studii, la fundamentări de soluţii, la fel cum să nu mai cercetăm împreună cu doctoranzii noştri ceea ce stabilim numai noi, profesorii cu doctoranzii.

Potrivit rectorului ASE, o temă de cercetare presupune foarte mulţi bani, pentru că un grant doctoral înseamnă, pe domeniul economic, 24.000 de lei pe doctorand pe an, iar aceştia trebuie să se "regăsească undeva, într-o soluţie fundamentată ştiinţific".

Academia de Studii Economice găzduieşte, miercuri, conferinţa "Competitivitatea României: erori, ezitări, politici, calea de urmat spre creştere". Dezbaterile vor aborda problema din două perspective fundamentale: dinspre mediul de afaceri şi dinspre autorităţile decidente.

"Lansăm câteva provocări: S-ar putea face o listă implementabilă cu 5 măsuri simple şi concrete, care să crească competitivitatea generală. Ce strategii şi politici ar putea genera rezultate reale?", spun organizatorii.

Printre vorbitori se numără: Valentin Lazea - economist şef la Banca Naţională a României, Mihai Daraban - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Nicolae Istudor - rectorul Academiei de Studii Economice, Bogdan Dumitrescu - Consiliul Fiscal, Adela Jansen - Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Andreea Paul - preşedintele INACO, Cristian Pârvan - preşedintele PIAROM, Iancu Guda - economist.