Familiile care adoptă copii vor primi indemnizații de la stat / Procedura de identificare a rudelor de până la gradul al IV-lea, eliminată

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 20 septembrie 2018, 16:24 Economie | Finanţe & Bănci


Parinte si copil
Foto: sxc.hu
Guvernul a adoptat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, cu scopul de a soluționa unele probleme apărute în implementare, de a reanaliza unele principii ce stau la baza adopţiei, dar și pentru a adapta legislaţia la realităţile actuale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Potrivit acestuia, documentul introduce prevederi care să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, să flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție și să debirocratizeze şi simplifice unele proceduri.

"Noua formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția, această măsură având ca scop simplificarea demersurilor din această etapă. De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani. Modificările aduse vizează și flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, fiind urmărită creşterea şanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani", menționează sursa citată.

Documentul aprobat de Guvern introduce și noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta:
 • o indemnizație lunară raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,2 ISR (Indicatorul Social de Referinţă, în prezent în valoare de 500 lei), respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are între 3 și 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.
 • o indemnizație lunară majorată cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.
Conform Ministerului Muncii, sprijinul financiar se acordă până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către copilul adoptat, respectiv până la vârsta de 18 ani, iar dacă acesta își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi, până la împlinirea vârstei de 26 ani.
 • adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Suma se acordă pe durata etapei de monitorizare post-adopție și se actualizează periodic prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflației.
 • pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participării la procedura de potrivire practică cu un copil din alt județ, se acordă o sumă de 200 de lei pe zi/persoană, pentru o  perioadă de maxim de 10 zile.
Aceste stimulente financiare se acordă în cazul adopțiilor încuviințate conform procedurii adopției interne și nu se aplică în cazul persoanelor care adoptă copilul soţului. Actul normativ prevede și completări referitoare la concediul de acomodare, pentru corelarea cu dispozițiile mai flexibile reglementate pentru concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, prevăzute de OUG nr. 111/2010.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5412 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  ! (Joi, 20 septembrie 2018, 16:29)

  Doaroparere [utilizator]

  Foarte ok!
  • +6 (6 voturi)    
   depinde cine monitorizeaza procesul (Joi, 20 septembrie 2018, 19:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Doaroparere

   Va mai aduceti aminte ca a fost nevoie de trupe speciale de interventie ca sa-i scoata pe amaratii aia care erau tinuti in lanturi in Berevoiesti, Arges? Si ulterior s-a aflat ca primarul si politia locala stiau ce se intampla?..
   Pentru banii astie se poate pune in miscare o intreaga mafie. Adopti 3 frati - 2700 de lei plus alte sume platite anual plus ajutoare sociale daca nu lucrezi plus alocatii etc. Si la final poti sa-i mai pui si la munca...

   Totusi, ma intreb, de ce trebuie platita o familie adoptiva? Adica adopti un copil pentru bani!?.. Din start e clar ca ceva e in neregula...
 • +8 (8 voturi)    
  grija mare ca sa nu devina afacere.... (Joi, 20 septembrie 2018, 19:57)

  taro [utilizator]

  cred ca multa lume a auzit de expresia copii facuti pentru alocatie.
  • +5 (5 voturi)    
   E deja afacere, vezi cazurile de sclavie din Arges (Joi, 20 septembrie 2018, 23:19)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Numai ca acum va fi legal.

   Mai e oare cineva care crede ca am iesit din Evul Mediu in tara asta?
 • 0 (4 voturi)    
  Doar familiile traditionale? (Joi, 20 septembrie 2018, 23:13)

  outlander [utilizator]

  Sau si cele "anormale", conform Cpf?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by