Doar 1% din proiectele cu garanții majore din România obțin finanțarea necesară, deoarece băncile nu au expertiza necesară pentru a le analiza, a declarat, joi, Șerban Țigănaș, expert energie și partener la firma de consultanță Cromwell Evan Global, potrivit Mediafax. „În România, din păcate, foarte puține proiecte, 1%, din cele care vin pentru Project Finance se finanțează. De ce? Pentru că băncile - și este normal să fie așa - nu au expertiza necesară pentru a analiza un proiect, iar departamentele de risc nu au capacitatea să evalueze riscul real al unui proiect”, a spus Șerban Țigănaș, în cadrul unei conferințe de presă.

Doar 1% din proiectele cu garantii majore din Romania obin finantare bancareFoto: Hotnews

”Sunt proiecte tehnice, de anvergură, discutăm de proiecte, de exemplu din zona de energie de zeci de milioane de euro, care sunt viabile și generează foarte mulți bani, dar, neavând în spate o justificare și o expertiză corespunzătoare, nu pot să fie finanțate”, a mai adăugat Țigănaș.

Project Finance-ul reprezintă sistemul de finanțare a proiectelor în care garanțiile majore sunt date de proiectul în sine, și anume de capacitatea proiectului de a se dezvolta și de a aduce venituri.

Cromwell Evan Global este o firmă de fiscalitate și consultanță în afaceri, fondată de Oana Motoi, care fusese consultant fiscal la KPMG România.