Circa 75% dintre analiștii CFA chestionați cu privire la viitoarea evoluție a leului anticipează o depreciere în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru martie 2019 este de 4,6935, în timp ce pentru august 2019 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375. Potrivit calculelor din cadrul ediției din august a Indicatorului de Incredere Macroeconomica CFA Romania, rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (august 2019/august 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,13%. Rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată peste un an este 3,88%, mai arată datele CFA România.

Adrian Codirlasu, vicepresedintele AAFBRFoto: LinkedIn

În luna august 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 4,9 puncte până la valoarea de 50,0 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 0,7 puncte). Această evoluție s-a datorat atât condițiilor curente cât și așteptărilor.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 5,0 puncte, până la valoarea de 64,8 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 3,8 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 4,8 puncte până la valoarea de 42,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 0,8 puncte).

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,88%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Sondajul cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

• Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

• Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.