​DOCUMENT Proiect de OUG: Demnitarii și funcționarii nu vor putea face lobby în domeniile lor de activitate. Amenzi contravenționale de maximum 300.000 lei pentru firme

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 24 septembrie 2018, 15:41 Economie | Finanţe & Bănci


Guvern
Foto: Stirile ProTV
​Demnitarii și funcționarii publici nu vor putea desfășura activități de lobby în domeniile lor de activitate, pentru influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale, prevede un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, de reglementare a activității de lobby în România, scos, luni, în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Practic, proiectul de ordonanță de urgență privind ”transparența în domeniul lobby-ului și al reprezentării intereselor” instituie restricții demnitarilor și funcționarilor publici în domeniul lor de activitate, dar nu pomenește de alte domenii de activitate.

„Pe perioada mandatului sau a funcției deținute, reprezentantul public nu poate desfășura activitatea de lobby, în sensul prezentei ordonanțe de urgență, în domeniul său de activitate”, prevede proiectul de OUG.

Potrivit textului propus, reprezentanții publici sunt demnitari numiți sau aleși, funcționari publici și personal contractual, în măsura în care își desfășoară activitatea în procesul de legiferare și în procesul de punere în aplicare a legislației specifice.

Conflictele de interese și incompatibilitățile pentru persoanele care fac obiectul legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, se aplică întocmai atât în relația cu societățile de lobby cât și cu societățile care angajează lobby-iști interni” - se mai arată în proiectul de act normativ.

Amenzile și alte prevederi din proiectul de ordonanță de urgență privind activitatea de lobby:


- Activitatea de lobby este definită drept „orice contact organizat și structurat cu reprezentanți publici pentru exerctarea unei influențe în interesul unui client”. În acest sens, actvitatea de lobby urmărește influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale.

- La rândul său contractul de lobby este „un contract cu titlu oneros prin care un prestator se obligă să desfășoare activități de lobby în interesul unui client”. Așa cum este definit în Dicționarul explicativ al limbii române (conform dexonline.ro), termenul oneros se referă la contracte sau convenții și presupune faptul că acestea  impun cuiva sarcini. De asemenea, un act cu titlu oneros este un act juridic prin care o persoană se obligă să execute o prestație fără a urmări să primească ceva în schimb.

- Se înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București, în care vor fi înregistrate:

 • societățile de lobby precum și atribuțiile acestora,
 • societățile care angajeză lobby-iști interni,
 • grupurile de interese.

- Societățile de lobby și societățile care angajează lobby-iști și lobby-iști interni pot exercita activități de lobby numai de la data înregistrării în Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor, precum și pe parcursul valabilității înregistrării. Firmele riscă sancțiune contravențională de 100.000 de lei dacă se abat de la aceste reguli, amenda crescând la 300.000 de lei pentru abateri repetate.

- Firmele de lobby vor fi obligate să transmită Registrului de lobby o serie de date, printre care un cod de conduită propriu, datele de identificare ale firmei, o scurtă descriere a activtății, numele și datele de naștere ale lobby-iștilor săi etc. De asemenea, firmele care angajează lobby-iști vor fi obligate să declare la registru o scurtă descriere a atribuțiilor contractuale sau statutare, datele de identificare ale firmei etc. În caz contrar, aceste firme riscă o amendă de 50.000 de lei sau 100.000 de lei pentru abateri repetate.

- Proiectul de OUG mai prevede că este nulă orice clauză dintr-un contract de lobby prin care se prevede un onorariu de succes în măsura în care activitatea de lobby urmărește încheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritorială. Onorariul de succes în contarctul de lobby se constituie venit la bugetul de stat. O astfel de abatere este considerată tot contravenție și se va sancționa cu amendă de 50.000 de lei sau 100.000 de lei în caz de abateri repetate.


Ministerul pentru Mediul de Afaceri susține că proiectul de OUG prezentat este copiat după legea similară din Austria. Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordonanță de urgență trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Principalul partid de la guvernare, PSD, a decis în Comitetul executiv național de la Neptun, din 1 septembrie, ca Guvernul să adopte ordonanța de urgență privind lobby-ul în luna octombrie. Recent, liderul PSD Liviu Dragnea spunea că priectul de reglementare a lobby-ului este „luat exact după legea din Austria”.

Și ALDE a vrut să reglementeze, prin lege în parlament, lobby-ul în România. „Sgur că asta  nu înseamnă că traficul de influenţă ar trebui să fie dezincriminat. Vrem să reglementăm aceste activităţi, să dăm un cadru legal în care să se poată desfăşura, astfel încât interesele publice și private să poată fi promovate în mod civilizat în dezbateri”, spunea liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu astă-primăvară.     

Proiect OUG_privind Transparenţa În Domeniul Lobby-ului Şi Al Reprezentării Intereselor by Claudiu on ScribdCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1982 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Usor Usor (Luni, 24 septembrie 2018, 15:53)

  siviufxx [utilizator]

  Le vor inchide gura tuturor celor care nu fac ca ei.
 • +3 (3 voturi)    
  . (Luni, 24 septembrie 2018, 16:01)

  theo667 [utilizator]

  Șpaga legiferata. Intai dam un oug ceva mai restrictiv ca sa existe legea si sa se obisnuiasca lumea cu ideea, pe urma o modifica arpadmarton nicolicea si ciordache de legalizeaza spaga direct in cont
 • +2 (2 voturi)    
  lobby? WTF..... (Luni, 24 septembrie 2018, 17:19)

  taro [utilizator]

  lobby este o forma legalizata de spaga!
 • +3 (3 voturi)    
  Mai clar (Luni, 24 septembrie 2018, 17:24)

  fdaniel [utilizator]

  7 pagini ca sa explice ceva ce e foarte clar:

  Art.1. daca ai un șmen în Agricultură nu mai mergi la Daea, te duci la Ministerul Economiei. Invers dacă ai un aranjament la Industrii, te duci la Daea, șamd.

  Art.2. Se va crea un fond interministerial prin care șpăgile vor fi virate către destinatarii inițiali.....
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 septembrie 2018, 17:34)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Probabil se va merge pe varianta USR. (Luni, 24 septembrie 2018, 19:29)

  adrianhn [utilizator]

  Asa cum Dan Barna, presedintele USR pune partidul sa faca lobby pentru OMV, doar pentru ca sotia lui lucreaza acolo si primeste mii de euro lunar. Tot deageaba cu astfel de legi. Coruptii tot vor gasii o solutie, atata timp cat au relatii... asa ca cei de la USR.
 • +1 (1 vot)    
  Fadoino ! Ai impresia ca daca ai copiat legea (Luni, 24 septembrie 2018, 19:30)

  deval [utilizator]

  austriaca, asta inseamna ca e musai o lege buna in Romania ?!
  Legea aia buna probabil , in Austria are un alt context legislativ, complementar. Care au fost criteriile cand ai ales Austria ? Care sunt similitudinile intre Romania si Austria de ai facut aceasta alegere ? Ai cerut/primit si asistenta de la austrieci ca sa intelegi contextul ?
  Daca vrei doar sa inlocuiesti imprumuturile simulate cu facturi de lobby macar nu mai spune ca ai copiat legea de la Austria ca nu ne impresionezi doar cu atat !!
  Pe scurt Fadoino, principiile lobbi-ului acolo unde exista, sunt aceleasi si astea m-ar fi interesat adica cum faci sa nu disimulezi spagi sa nu favorizezi spalarea banilor, finantarea terorismului si nu ca ai „luat exact după legea din Austria”, mamaligar penibil care vorbesti doar pentru cei ca tine ....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by