România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care precizează că lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere.

FIC Business Index September 2018_muncaFoto: fic

"Pentru prima dată, din 2015, de când Consiliului Investitorilor Străini (FIC) realizează chestionarul în rândul membrilor săi (cu privire la indicele de percepția supra mediului de afaceri n.r.), majoritatea respondenților a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, am atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

În martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru.

"Considerăm că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate", menționează sursa citată.

În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările privind creșterea veniturilor și a cifrei de afaceri pe termen scurt și îngrijorările legate de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung. FIC își menține opinia, exprimată și în trecut, că lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere.

Consiliul consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o țară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenței politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să mențină un cadru fiscal stabil și să fie transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări.

De asemenea, consideră că mediul public și cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării.

Acest sondaj este realizat la fiecare șase luni doar în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde lei și au angajat aproximativ 200.000 de persoane.