Rialul iranian a ajuns miercuri la un minim istoric față de dolarul american, transmite agenția iraniană Tasnim. Noua depreciere vine în contextul deteriorării situației economice din țară și a reintroducerii de sancțiuni de către Statele Unite, notează Reuters.

10.000 de riali iranieniFoto: Hotnews

Pentru un dolar se plătesc chiar și 170.000 de riali, potrivit Tasnim. Rialul a pierdut 75% din valoare de la începutul acestui an și până acum.

Moneda locală a fost volatilă în ultimele luni din cauza economiei slăbite, a dificultăților financiare cu care se confruntă băncile din țară și a cererii masive de dolari din partea iranienilor care se tem că retragerea Washingtonului din acordul nuclear și reînnoirea sancțiunilor SUA vor diminua exporturile iraniene de petrol și de alte bunuri.

Un nou set de sancțiuni americane, la adresa sectorului petrolier, va intra în vigoare în noiembrie.

Rouhani, în discursul ținut marți la Adunarea generală a ONU, a spus că Statele Unite duc un ”război economic” contra Iranului.

Avocatul personal al lui Donald Trump, RudyGiuliani, a spus sâmbătăcă sancțiunile SUA contra Iranului produc probleme economice ce ar putea duce la o ”revoluție reușită”.

”Este evident că poporul iranian s-a săturat”, a declarat ieri Giuliani. ”Sancțiunile funcționează. Moneda lor se duce către zero … acest tip de situație duce către o revoluție reușită”, a adăugat el.