Analiză Pentru o pensie mai bună, să economisesc sau să mă pensionez mai târziu? Răspuns: prelungirea vieții active cu 8 luni aduce cam tot atât la pensie cât economisirea a 10% din venit

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2018, 15:51 Economie | Finanţe & Bănci


Analiza eforturilor personale pentru a avea o pensie mai mare
Foto: sxc.hu
​Treaba e simplă. Luați un român care are în prezent 30 de ani, plătit cu salariul mediu pe economie. Presupuneți că se va pensiona la 65 de ani. Nu a economisit mai nimic până atunci, dar se gândește să o facă, pentru a avea resurse suplimentare la pensie. Întrebarea care se pune este: cum e mai avantajos pentru el? Să economisească 10% din venitul anual? Să-și prelungească cu câteva luni viața activă pentru a avea o vechime mai mare și astfel, o pensie mai ridicată? Și dacă da, cu câte luni (ani)? O analiză în baza calculelor bazate pe mai multe scenarii diferite.
Calculele au fost făcute de domnul Bogdan Dumitrescu, șef de serviciu la Consiliul Fiscal și profesor la ASE, pe baza întrebărilor punctuale transmise de HotNwes.ro.

Dacă cetățeanul nostru nu ar economisi și nici nu și-ar prelungi viața activă, ar avea o pensie de stat de circa 1200 de lei. Bani cu care, cu greu ai putea să-ți asiguri o viață decentă. Și atunci, îți pui problema unui supliment financiar care să-ți ușureze viața de pensionar.

E drept, în România salariile cresc mai repede decât economiile. Dacă plasai economiile la bancă, aveai un oarecare randament real, dar randamentul salariilor era mai mare din cauza creșterii economice care atrage după sine și creșteri salariale. Iar dacă economisești un anumit procent din salariu, la sfârșit vei avea mai puțin, întrucât salariul între timp e mai mare și se împarte deci la mai mult. Sigur, de multe ori, calculele pot fi complicate și de inflație. Adică creșterea salariului acoperă creșterea prețurilor și la fel, banii depuși la bancă pot acoperi inflația. Dar ideea de bază este că prelungirea vieții active cu 8 luni asigură același venit suplimentar ca și economisirea a 10% din venitul anual. Atât în scenariul simplu în care sunt luați în calcul parametrii actuali cât și rulând un scenariu complex în care creșterea economică pe termen mediu și lung este de 3.5%, iar salariile cresc anual în același ritm.

Click pe imagine pentru a o mări

Cu alte cuvinte, pentru salariatul mediu, suplimentarea investițiilor în depozitul bancar (la un randament mediu de 1-2% anual) vor avea aceleași efecte asupra pensiei lunare ca și când ați fi muncit 8 luni în plus.

Desigur, de aici încolo, scenariile pot fi și mai mult complicate. Adică se pot face calcule vizând efectul cumulat al creșterii economisirii personale cu cel al prelungirii vieții active. Dar nu e deloc de neglijat acest ultim aspect, al unei munci prelungite, chiar dacă majoritatea oamenilor nu vor găsi munca prelungită ca fiind cel mai atrăgător scenariu.

Chiar dacă la job faci ceea ce nu-ți place, chiar dacă fiecare minut petrecut acolo pare o corvoadă, gândește-te dacă nu cumva beneficiile marginale ale muncii ar fi mai mari decât ”diz-utilitatea” ei. .

Dar chiar dacă doriți să lucrați, este posibil să nu puteți găsi o poziție potrivită în anii '60. Și dacă speranța dvs. de viață este scurtă - dacă știți că nu mai aveți prea mult timp, lucrul pe o perioadă mai lungă ar putea fi o decizie proastă pe mai multe nivele, cea mai ludică fiind că nu veți fi în jur pentru a colecta mulți bani.

Click pe imagine pentru a o mări
E drept, dacă sunteți suficient de bogat, aceste considerente nu prea contează. Dar dacă nu sunteți, poate că planul personal de pensionare ar trebui să includă un timp mai mare petrecut printre colegii de la job. Dacă se poate....


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11705 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 16:51)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Parca si vad cum vor sta lucrurile in anii '60 (Miercuri, 26 septembrie 2018, 17:07)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui

   Unul de 30 de ani isi zice ca el va alege sa lucreze inca un an, suplimentand pensia cu cateva procente. Isi face socoteala ca de la 65 la 66 de ani nu e mare lucru. Dar daca varsta de pensionare va fi oricum mai mare in viitor (cu siguranta)? Va mai avea acelasi chef de suplimentare?
   La speranta de viata medie de 75 de ani la romani, pensia vine cam 10 ani. Daca sacrifici 5 ani din pensie pentru 25% pensie marita, vei avea cu 25% mai mult pentru jumatate de perioada de pensionare.
   • +9 (9 voturi)    
    sperante de viata.. (Miercuri, 26 septembrie 2018, 19:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    este o diferenta intre "speranta de viata la nastere" si "speranta de viata la 65 de ani". mai interesanta este "speranta de viata sanatoasa la 65 de ani". un indicator calculat si la noi, dar rareori mentionat.

    sunt meserii in care poti foarte bine continua sa lucrezi si dupa 70 de ani. avem medici care inca opereaza la varsta asta si nici macar nu au trait ultimii 70 de ani intr-o tara care sa le ofere niste conditii deosebite. daca mananci sanatos, faci miscare si ai o atitudine pozitiva in viata (cam greu cand citesti HN..), singura limita imposibil de depasit devine cea genetica.
  • +5 (5 voturi)    
   De acord, plecarea e cea mai sanatoasa, (Miercuri, 26 septembrie 2018, 21:34)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   dar nu e o optiune pentru toata lumea.
  • 0 (2 voturi)    
   Titlu articol gresit (Joi, 27 septembrie 2018, 9:58)

   bellyfering [utilizator] i-a raspuns lui

   8 luni in plus nu este egal cu 10% economisire. In articol scrie clar: 8 luni = 10% crestere a economisirii...adica o economisire de 1%. Asta inseamna 8 luni in plus = economisire de 1%.

   Aveam pretentii mai mari de la dvs.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 18:12)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   De ce e inevitabil sa ne apropiem de Vest? (Miercuri, 26 septembrie 2018, 21:37)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt sigur ca PSD va gasi noi moduri sa-i saraceasca pe romani.

   O "taxa de solidaritate", de exemplu.
 • +13 (13 voturi)    
  "Afacea" fond de pensii (Miercuri, 26 septembrie 2018, 18:47)

  ZVrk [utilizator]

  O socoteala simpla.
  Un roman care munceste 35 de ani, iese la pensie la 65 de ani si a avut tot timpul salariul mediu pe economie - coeficient 1 la calculul pensiei.
  Acum salariul mediu este 2721 (iunie). Contributia pentru pensie este 25% (si cand era angajat+angajator tot acolo era).
  Adica romanul nostru contribuie 420 de luni cate 680 lei, adica 285700 lei. La coeficient 1 va primi 1100 lei pensie. Adica "si-a platit" 260 de pensii, respectiv 22 de ani de pensie.
  Daca va trai 87 de ani isi va primi banii dati de el timp de 35 de ani. Cati ajung la 87 de ani?
  Dar noi avem deficit la fondul de pensii. Care e smecheria? Unii e mai romani decat altii?
  Stiu, valoarea salariului, al banului, in 35 de ani difera, dar ideea ramane.
  Cu alte cuvinte "statul" nu iti da pensie ci ti-o ia!
  • +9 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 22:49)

   [anonim] i-a raspuns lui ZVrk

 • +5 (5 voturi)    
  Asta pentru cine mai prinde pensia... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 20:47)

  IancuJianu [utilizator]

  .
 • +6 (6 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 22:52)

  XLXL [utilizator]

  si cand te arunca angajatorul la 57 de ani, ce poti sa mai faci pana la 65-ii aia legali ...??? mai umbli degeaba pe la cursuri inutile ...??? iar ei cu pensii speciale au alt fel de sange in circulatie ...???
  • +1 (1 vot)    
   Premiza este ca stii sa faci ceva util (Joi, 27 septembrie 2018, 8:52)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui XLXL

   - adica ai valoare. Adica te-ai preocupat permanent sa-ti dezvolti aptitudini utile. Nici la 30 de ani nu e obligat angajatorul sa te tina.
   Stiu ca suna cam cinic dar...
   Nu s-a pus problema sa fii platit doar pentru ca te duci la serviciu. Se vorbeste despre oameni activi.
   Daca nu, ori te pensionezi devreme ori te bagi si mai devreme in politica.
 • +1 (3 voturi)    
  Dorel insistă și persistă în greșeli (Joi, 27 septembrie 2018, 0:38)

  osica [utilizator]

  ...lucrul pe o perioadă mai lungă ar putea fii (fiii cui?; corect: „ar putea fi”) o decizie proastă pe mai multe nivele (corect „niveluri”), cea mai ludică (ludic = referitor la joc; „ludicrous” se traduce „absurd”, „ridicol”) fiind că nu veți fi în jur (în jurul cui?; „to be around” nu se traduce „a fi în jurul”, ci „a fi prezent”) pentru a colecta mulți bani.
 • +2 (2 voturi)    
  Dl. profesor nu cunoaste Legea 263... (Joi, 27 septembrie 2018, 10:34)

  Costello [utilizator]

  …. ar fi bine sa fie asa, dar tabelul este simplist, in sensul ca pleaca de la niste premise fixe pe care si le-a stabilit. Concret, am lucrat dupa pensionare la limita de varsta inca trei ani cu un salariu brut peste cel mediu si mi s-a marit pensia cu doar 70 lei brut(punct pensie peste 1000 lei). Asa ca de la teorie la practica e cale lunga, dle profesor de la ASE!
 • +1 (1 vot)    
  ce gluma cinica (Joi, 27 septembrie 2018, 10:39)

  Toni_Romania [utilizator]

  In Ro azi cam 80% pensionari au pensii sub 1500 ron, la preturi de Ue
 • +1 (1 vot)    
  asa ca sparge banii acum (Joi, 27 septembrie 2018, 12:30)

  ContHotnews [utilizator]

  nu economisi, n-are rost, banul e facut sa circule. munceste tu mai mult si iti va fi la fel de bine. oricum n-ai nici o garantie ca apuci pensia (mori de cancer la 45 de ani) :)) prostule :))
 • +4 (4 voturi)    
  dl. Bogdan profesor la ASE ?? (Joi, 27 septembrie 2018, 13:09)

  Dizidentul [utilizator]

  socoteala facuta este valabila acum,peste 30 de ani este o ecuatie cumulte necunoscute:
  -Cu siguranta guvernele viitoare vor stabili alta virsta de iesire la pensie.
  -Daca un profesor spune ca muncesti 8 luni mai mult primesti acceasi bani cu cel care a pus deoparte 10% ani de zile acel om NU ESTE PROFESOR.
  -In 30 de ani 10% econmisiti pe piata libera pot ajunge la circa 30-35% din pensia garantata.
  -In 30 de ani cu siguranta pensia de virsta are sa fie in jurul a circa42-44% din actualul nivel de salariu intrebarea MARE CINE POATE TRAI CU MAI PUTIN DE JUMATATE din suma de care a beneficiat .
  -Fara un efort suplimentar lunar nu se poate spune ca se poate trai in viitor numai cu pensia din fondurile de stat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by