Proiectul noii legi a pensiilor a suferit unele modificări, față de varianta inițială publicată de Ministerul Muncii în dezbatere pe 9 august. Acestea au fost agreate în urma discuțiilor cu sindicatele, patronatele și administratorii de fonduri de pensii.

Ministerul MunciiFoto: Hotnews

Conform unui document al Ministerului, transmis HotNews.ro, una dintre ele se referă la comisionul de 0,5% plătit CNPP-ului de către administratorii fondurilor private de pensii, respectiv de a nu fi suportat de salariat, ci de catre fondurile private. Inițial exista această prevedere și în varianta publică a proiectului, dar nu era clară. Practic, se va lua 0,5% din comisionul aplicat de administratorii de fonduri de 2,5%.

O altă modificare a proiectului prevede majorarea Valorii Punctului de Referință atât cu rata medie a inflației, cât și cu un procent din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Conform documentului transmis, se va majora cu 25% punctajul lunar pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

Acum se mai propune ca reducerea pentru condiții deosebite să se facă de la 4 ani de stagiu de cotizare. Propunerea a fost preluată astfel: au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an, pentru condiții deosebite, și de la 2 ani un an pentru condițiile speciale.

De exemplu, pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni.

Deși propunerea partenerilor sociali a fost de a stabili un prag minim de 4 ani de la care să pornească reducerea, totuși proiectul a fost modificat în sensul că pragul minim este de un an atât pentru condiții deosebite cât și pentru condiții speciale.

Dacă până acum, o persoană care avea perioade lucrate în condiții de muncă în grupa a II-a sau deosebite de muncă mai mici de 6 ani nu avea nicio reducere, acestea vor putea beneficia de acum încolo de această facilitate (reducerea vârstei de pensionare).

A fost o propunere a sindicatelor și patronatelor de a se elimina sintagma „plătit” și menținerea doar a sintagmei datorat în definirea stagiului de cotizare. A fost preluată observația în sensul că: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, stagiul de cotizare este definit ca fiind perioada pentru care s-a datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

Citește și: