Noutăți aduse proiectului legii pensiilor. Punctajul lunar pentru nevăzători se va majora cu 25%

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 28 septembrie 2018, 16:07 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Muncii
Foto: Hotnews
Proiectul noii legi a pensiilor a suferit unele modificări, față de varianta inițială publicată de Ministerul Muncii în dezbatere pe 9 august. Acestea au fost agreate în urma discuțiilor cu sindicatele, patronatele și administratorii de fonduri de pensii.

Conform unui document al Ministerului, transmis HotNews.ro, una dintre ele se referă la comisionul de 0,5% plătit CNPP-ului de către administratorii fondurilor private de pensii, respectiv de a nu fi suportat de salariat, ci de catre fondurile private. Inițial exista această prevedere și în varianta publică a proiectului, dar nu era clară. Practic, se va lua 0,5% din comisionul aplicat de administratorii de fonduri de 2,5%.

O altă modificare a proiectului prevede majorarea Valorii Punctului de Referință atât cu rata medie a inflației, cât și cu un procent din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Conform documentului transmis, se va majora cu 25% punctajul lunar pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

Acum se mai propune ca reducerea pentru condiții deosebite să se facă de la 4 ani de stagiu de cotizare. Propunerea a fost preluată astfel: au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an, pentru condiții deosebite, și de la 2 ani un an pentru condițiile speciale.

De exemplu, pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni.

Deși propunerea partenerilor sociali a fost de a stabili un prag minim de 4 ani de la care să pornească reducerea, totuși proiectul a fost modificat în sensul că pragul minim este de un an atât pentru condiții deosebite cât și pentru condiții speciale.

Dacă până acum, o persoană care avea perioade lucrate în condiții de muncă în grupa a II-a sau deosebite de muncă mai mici de 6 ani nu avea nicio reducere, acestea vor putea beneficia de acum încolo de această facilitate (reducerea vârstei de pensionare).

A fost o propunere a sindicatelor și patronatelor de a se elimina sintagma „plătit” și menținerea doar a sintagmei datorat în definirea stagiului de cotizare. A fost preluată observația în sensul că: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, stagiul de cotizare este definit ca fiind perioada pentru care s-a datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1231 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by