Populația trebuie să fie conștientă de riscurile pe care le comportă investițiile în criptomonede, fiind extrem de riscante, susține Andrei Burz Pînzaru, partener Reff & Asociații.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Moneda virutală poate fi un instrument de atragere de fonduri (pentru companii n.r.). Este deja folosită ca o metodă alternativă la IPO-uri. Monedele virtuale pot fi folosite și ca instrument de plată. Există multe societăți în toată Europa și la nivel mondial care acceptă Bitcoin sau alte monede virtuale ca instrument de plată. S-ar putea ca mulți dintre dumneavoastră să constatați că trebuie să reflectați în contabilitate dețineri de Bitcoin, nu este un subiect atât de improbabil decât pare. Nume mari din rândul multinaționalelor acceptă aceste valute”, a spus Pînzaru, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanți din mediul de afaceri.

El crede că este foare important ca populația să fie conștientă de riscurile pe care le comportă investițiile în critomonede.

“Este extrem de speculativă, extrem de riscantă, volatiliatea este extrem de ridicată. Poți să faci foarte mulți bani, poți să pierzi banii respectivi. De la societățile comerciale mă aștept să existe mai mult discernământ cu privire la investiția în active riscane. Cred că este legitim și dezirabil să existe o reglementare cu privire la modul în care instituțiile de credit, de exemplu, raportează investițiile în monede virtuale. De ce? Pentru că instituțiile de credit țin banii deponenților”, a mai arătat reprezentantul Reff & Asociații.

La rândul său, Iulian Stanciu, CEO și acționar eMag, a spus că a analizat opțiunea de a adopta Bitcoin ca metodă de plată, dar nu a mers mai departe.

“Am analizat de două ori (posibilitatea de acceptare a Bitcoin ca instrument de plată n.r.). Nu am mers mai departe. Nu este tocmai lichidă. Dacă vreau să transform Bitcoin în bani am un risc foarte mare. Este foarte volatilă și este un comision destul de mare. Nu este folosit în tranzacții. Avem foarte mulți mineri în Români, asta o știu din vânările de plăci video. Odată ce prețul era pe un trend de creștere vânzările au explodat. Avem oameni care speculează, ca investiții în Bitcoin, mai ales freelanceri care sunt plătiți în Bitcoin din motive de taxe”, a afirmat Stanciu.