Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica, în zona Sabana Oeste. Cele două, căutate pentru a ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă, a anunțat Digi24, citând un anunț publicat de Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica. Cele două femei au fost plasate în custodie judiciară în San Jose.

Elena UdreaFoto: Captura YouTube

UPDATE:Inspectoratul General al Poliției Române a confirmat că Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în noaptea de miercuri spre joi.

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10:00 (19:00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Ambele au fost ridicate de pe stradă.

Agenții au arestat două femei străine, la solicitarea autorităților române.

În cazul unei persoane, reținerea s-a făcut în baza acuzațiilor de luare de mită și abuz de putere, în timp ce în cazul celei de-a doua persoane pentru infracțiunile de luare de mită și corupție.

Agenții anchetei judiciare, prezentate în Biroul Central Național - INTERPOL Costa Rica, în colaborare cu oficiali ai Direcției de Informații și Securitate Națională (DIS), după o perioadă de supraveghere și monitorizare, au oprit miercuri două femei din România, în vârstă de 44 de ani, la solicitarea autorităților române.

Una dintre femei numită Udrea, a fost dată în urmărire pentru infracțiuni de luare de mită și abuz de putere, emisă de INTERPOL București.

Cealaltă femeie reținută este numită Bica și era căutată pentru infracțiunile de luare de mită și corupție.

Ambele femei au fost plasate în custodia Curții Penale din San José.

CITEȘTE ȘI: Avocatul Elenei Udrea: Șansele de extrădare din Costa Rica, minime. E nedrept să o separi de copil

Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Curtea de Apel Bucureşti tocmai a decis, luni, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum anunţa avocatul său, la ICCJ, la unul din termenele în procesul ANRP.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.