​Deși în valoare nominală, băncile românești au cele mai mari dobânzi la credite, marjele cu care lucrează (adică DAE minus ROBOR) sunt la nivelul celor din zona euro, rezultă dintr-o analiză făcută în acest weekend de CEO-ul BCR Sergiu Manea. El a susținut o prezentare în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Concurenței și de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) pe tema nivelului dobânzilor la credite în România și în țările din jur.

Sergiu Manea, CEO BCRFoto: Hotnews

”Un proces de credit începe în momentul în care eu te întreb ce nevoie ai și îți arăt apoi care este oferta mea de împrumut. Și se încheie abia atunci când tu mi-ai rambursat creditul în totalitate. Asta e durata unui proces de credit”, explică CEO-ul BCR Sergiu Manea. El a susținut în acest week-end o prezentare în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Concurenței și de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) pe tema nivelului dobânzilor la credite în România și în țările din jur.

”În pofida diferitelor considerații vehiculate în spațiul public, prețul finanțării în regiune este competitiv și, mai mult decât atât, nu e departe de prețul din zona euro. Important e să ne uităm la date atunci când facem o afirmație. Iar datele arată că astăzi, România nu este într-o poziție inferioară din punct de vedere al prețului finanțării”, spune Manea.

În opinia lui, prețul creditului este legat de două aspecte: contextul economic și cel politic- social. Contextul politic-social include elementele care țin de predictibilitate și de sustenabilitate: indicatorii macro, legislația existent șamd. Contextul economic ține de comportamentul gospodariilor și de cel al companiilor.

  • Un credit este marcarea de azi a veniturilor tale viitoare

”În bună măsură, decizia de a lua un împrumut depinde de așteptările privind veniturile viitoare, fie că discutăm de o persoană fie de o companie. Consumatorii au nevoi. De asemenea, ei au venituri disponibile. Un credit este marcarea de azi a veniturilor tale viitoare. Te gândești că ai nevoie de un frigider. Poți să îți cumperi unul de 500 de lei, unul de 800 de lei sau unul de 1500 de lei. Decizia ta depinde de de cât câștigi azi și de cât crezi ca vei câștiga în viitor”, a mai spus CEO-ul BCR.

Dacă ne referim la companii, au și ele nevoi. Nevoi de investiții, de capital de lucru șamd. În cazul companiilor, percepția privind evoluția veniturilor viitoare e legata de percepția asupra piețelor pe care evoluează

Costurile de finanțare a sectorului privat vor lua în calcul costurile operaționale, dar cel mai important aspect despre care nu se vorbește foarte mult este capacitatea de absorbție a riscurilor. Aveți mai jos cele doua dobânzi cu risc minim- randamentele titlurilor de stat în 29 iunie vs 30 dec.2016.

Relevante pentru piața creditului sunt ratele la o lună pentru companii, respective cele la 3 și 6 luni pentru persoanele fizice.

  • Cum au evoluat dobânzile de referință?

Să ne uitam la dobânzile din regiune la creditele de consum. Vorbim de DAE și de marja din DAE, adică DAE minus ROBOR. Există țări cu rate ale dobânzilor la credite mai mari decât cele din România, deși ratele de referință sunt net inferioare. Din țările din regiunea noastră, marja efectivă- cea care e pusă în sarcina consumatorului- este cea mai mică în România.

Să luăm apoi creditele pentru locuințe. Avem cea mai mare rată absolută din regiune. Dar avem marja la nivelul zonei euro.

”Dacă scădem din DAE valoarea ROBID/ROBOR, suntem printre cei mai competitivi”, consideră

Sergiu Manea.

Ce mai rezultă din date?

  • În prezent,nivelul ROBOR la 3 luni este cel mai ridicat în comparație cu celelalte dobânzi de referință interbancară;
  •  Marjele de dobândă practicate de către finanțatorii din România se situează în eșalonul mediu al marjelor practicate în piețele din regiune.
  •  În perioada ultimelor 12 luni, creșterea costurilor de finanțare pentru sectorul privat din România a fost generată de creșterea ROBOR 3 luni.
  • Marjele de dobândă ale finanțatorilor nu au înregistrat creșteri că urmare a creșterii dobânzilor interbancare.
  • În pofida diferitelor considerații vehiculate în spațiul public, prețul finanțării în regiune este competitiv și, ,mai mult decât atât, nu e departe de cel din zona euro. Important e să ne uităm la date atunci când facem o afirmație. Iar datele arată că astăzi, România nu este într-o poziție inferioară din punct de vedere al prețului finanțării.  

• Marjele de dobândă sunt determinate atât de caracteristici structurale ale economiei naționale,cât și de elemente specifice clienților din România (insolventacompaniilor);

• Marjele de dobândă ale finanțatorilor nu au înregistrat creșteri că urmare a creșterii dobânzilor interbancare;

Soluții pentru reducerea costurilor de finanțare, în opinia CEO-ului BCR

  • Reducerea gradului de incertitudine și impredictibilitatea cadrului legislativ, lucru care poate fi realizat prin dezbateri publice profesioniste, dar și cu ajutorul unor inițiative legislative fundamentate economic și având studii de impact.
  • Asigurarea unui cadru stimulativ pentru vânzarea creditelor neperformante– prin deductibilitatea integrală a cheltuielilor legate de vânzarea de creanțe în condiții de piață.
  • Digitalizarea sectorului public și privat, actualizarea reglementărilor legate de semnătura electronică în vederea facilitării dezvoltării serviciilor electronice;
  • Formarea unui sector al IMM puternic și competitiv, prin mutarea stimulentelor fiscale din zona de consum în zona de investiții;