​De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusă de TVA de 5%, printre care activitatea de restaurant și catering, cazarea în hoteluri și facilități similare, săli de fitness, accesul în parcuri de distracții și parcuri recreative, spune Adrian Teampău, partener asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România. Totuși, spune el, nu toți câștigă de pe urma acestor modificări legislative, deoarece unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aici ne referim la definiția serviciilor de restaurant și catering din Codul Fiscal. Doar agenții care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare și băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu în acest sens îl constituie unitățile de alimentație care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziție un spațiu pentru consum și nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă ). Așadar, o pizza comandată și livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă", a precizat Teampău, potrivit unui comunicat de presă.

În aceeași notă, spune el, vor apărea și discriminări între tipurile de unități de alimentație publică.

  • Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică care nu dispune de spațiu și nu prestează servicii conexe (de exemplu, servire la masă) nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. În timp ce o afacere mai mare, care dispune de spațiu cu mese și angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.
  • Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operațiunilor de restaurant și catering.

"O altă modificare adusă de această ordonanță constă în reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pentru serviciile aferente industriei recreative, respectiv permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracții și în parcuri recreative, dar și utilizarea facilităților sportive pentru practicarea sportului. Măsura este binevenită, întrucât România dispune de un potențial semnificativ în zona dezvoltării parcurilor de distracții și parcurilor recreative, datorită reliefului și resurselor naturale de care dispune. În plus, aceste sectoare au beneficiat de realizarea unor investiții consistente în ultimii ani, concretizate în apariția mai multor parcuri de distracție și aventură în diferite zone ale țării. Aplicarea cotei reduse de TVA de 5% este binevenită și pentru utilizarea facilităților sportive, în sensul promovării sportului în rândul populației care înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sedentarismului din UE, dar și creșterii competitivității serviciilor oferite de sălile de sport", a explicat reprezentantul EY.

În concluzie, spune el, sunt de așteptat anumite clarificări, necesare în implementarea cu succes a acestor reduceri de cotă.