Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice (MFP), a spus, marți seara, că ministerul pe care-l conduce a calculat impactul bugetar al Legii pensiilor, potrivit Mediafax.

„Legea pensiilor a fost ieri avizată de Finanțe și mâine, în ședința de Guvern, că mâine va fi ședința de Guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, până la final de an, să avem și această lege în Parlament”, a explicat Teodorovici, marți seara, într-o emisiune la TVR1.

Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat MFP, deoarece, de anul viitor, punctul de pensie începe să crească, a precizat ministrul Finanțelor, la TVR 1.

În următorii ani, această lege înseamnă un impact bugetar de 9 miliarde de lei în 2020, de 29 de miliarde de lei în 2021 și de peste 40 de miliarde de lei în 2022.

„Suma este foarte mare. Președintele Dragnea spunea că este o provocare. Cred că este cea mai mare provocare”, a mai spus Teodorovici.

„Ca principiu, am spus mereu că aceste două legi salarizarea și pensiile au un impact semnificativ, dar, din punctul meu de vedere, atâta timp cât putem și reușim să aducem din economie bani, nu trebuie să fie pentru noi o temere”, a menționat Teodorovici.

Astfel, în ședința de Guvern, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, va prezenta principiile noii formule a Legii pensiilor. „Sunt toate avizele. Noi suntem penultimul minister avizator. După noi, este Ministerul Justiției, care a avizat”, a mai spus Teodorovici.

Legea pensiilor se va aplica din 2022, iar, până atunci, trebuie recalculate toate pensiile.

„Noi am prezentat, și la fel am făcut la rectificare din toamnă, o previziune pe următorii ani. Creșterea pe care noi o anticipăm este un element important. Sunt în economie foarte multe astfel de zone, că vorbim de partea de TVA neîncasat, acea zonă care din România care este foarte ridicată. Toate măsurile acestea la pachet vor crea un astfel de impact, astfel încât să susținem o astfel de lege atât de importantă”, a detaliat Teodorovici.