Indicele BET-TR (BET-Total Return), care include și dividendele acordate de cele 15 companii din indicele principal al pieței, a afișat un avans de 17,5%, în primele nouă luni, ajungând la cel mai mare ridicat nivel de la lansarea din 2014, a anunțat Bursa de Valori București (BVB), potrivit Mediafax.

Bursa de Valori BucurestiFoto: BVB

„BET-Total Return ar trebui să fie primul indice la care să se uite investitorii pentru a evalua randamentul acțiunilor principalelor companii listate, pentru că această componentă de dividend este semnificativă, în condițiile în care piață de capital din România este recunoscută că având printre cele mai ridicate randamente ale dividendelor la nivel mondial”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

BET, indicele care include cele mai tranzacționate 15 companii listate la BVB, cu excepția SIF-urilor, a crescut cu 8,5% în perioada ianuarie-septembrie din acest an și a avut al doilea cel mai mare ritm de creștere la nivelul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană.

Înaintea acestuia s-a clasat indicele CYMAIN (Cipru), cu un avans de 10,09%, iar după acesta s-a clasat HEX25 (Finlanda), cu un avans de 7,82%. Doar zece burse de la nivelul UE au înregistrat rezultate pozitive la finalul primelor nouă luni din acest an.

„Pe lângă evoluția bună în raport cu celelalte piețe de capital din Uniunea Europeană, am înregistrat și o îmbunătățire a calificativelor acordate de principalii furnizori internaționali de indici în această perioadă”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Valoarea cumulată a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 2 miliarde de euro de la începutul anului și până la finalul lunii septembrie, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piață principala a ajuns la 8,7 milioane de euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de peste 20,5 miliarde de euro, la finalul primelor nouă luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piață reglementată a BVB a depășit 36 de miliarde de euro, în ultima ședința de tranzacționare a lunii septembrie.