Optsprezece dintre cele mai importante 20 de bănci din Europa au fost deja condamnate pentru infracțiuni în materie de luptă împotriva spălării de bani în ultimul deceniu, potrivit raportului unei firme britanice de consultanță transmise AFP, joi potrivitLe Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Spălarea de bani este o problemă pan-europeană, cu 90% dintre cele mai mari bănci de pe continent care au fost sancționate pentru infracțiuni", a declarat compania FortyTwo, specializată în probleme de conformitate financiară. Zece cele mai mari bănci europene - British HSBC, Barclays, Lloyds, BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale și BPCE, Deutsche Bank, spaniola Santander și olandeza ING - au fost condamnate de autoritățile împotriva spălării banilor, reaminteşte acest raport.

"Multe dintre aceste condamnări au avut loc în ultimii ani, indicând faptul că spălarea de bani a devenit ceva obișnuit", susţine raportul, adăugând că recentele crize recente care au afectat ING, banca daneză Danske Bank și Deutsche Bank "au întărit această impresie, demonstrând că nicio bancă, indiferent de mărimea ea, nu este imună la sancțiuni".

În Marea Britanie, unde primele cinci bănci (HSBC, Barclays, Lloyds, RBS și Standard Chartered) au fost amendate, spălarea banilor se ridică acum la 150 miliarde de lire sterline (171,6 miliarde de euro) pe an, potrivit lui Donald Toon, unul dintre directorii de la National Crime Agency (NCA), agenția anti-criminalitate din Regatul Unit.

De la începutul anului, numeroase scandaluri legate de spălarea banilor au afectat băncile europene. Cel mai recent, este cel care a afectat, în luna septembrie, prima bancă daneză Danske Bank, prin filiala sa estoniană, unde ar fi tranzitat câteva zeci de miliarde de euro - bani murdari - între 2007 și 2015.

Ca răspuns, la începutul lunii octombrie, miniștrii de Finanțe din UE s-au angajat să îmbunătățească normele UE de combatere a spălării banilor, inclusiv prin consolidarea competențelor autorității europene de reglementare bancară. Autoritatea Bancară Europeană (ABE), înființată în 2010, Entitatea al cărei sediu se va muta anul viitor de la Londra la Paris, ar putea vedea asista la o creștere a resurselor sale pentru a asigura o unică supraveghere mai eficientă în lupta împotriva spălării banilor.

Le Vif(preluare Rador)