Tranzacțiile de luni din piața valutară au mișcat foarte puțin cursul leului în fața euro, în ciuda turbulențelor internaționale. Guvernul italian se reunește luni pentru a aproba bugetul pe anul 2019 care prevede un deficit de 2.4% din PIB față de cel de 1.8% țintit anul acesta. Principala problemă este că prin modul in care este construit, bugetul va conduce la creșterea datoriei publice a țării care deja este pe la 131% din PIB (procentual, cea mai mare din UE dupa cea a Greciei). Mai sunt problemele legate de Brexit, de alegerile bavareze dar și de ieșirile publice ale Președintelui Trump contra FED.

”Planurile Italiei deja au stârnit comentarii nefavorabile printre participanții la piață, autoritățile Uniunii Europene și de la institutiile financiare internationale”, notează economistul șef al unei bănci românești, într-un raport destinat investitorilor.

Investitorii mai așteaptă luni datele vânzărilor cu amănuntul din SUA (cele pe luna septembrie) anticipând o creștere față de luna anterioară. Excluzând vânzările volatile din sectorul auto așteptările sunt pentru o creștere de 0.4% foarte aproape de 0.3% înregistrat în august.

Pe acest fond, luni dimineata, euro a pierdut teren față de franc și față de yen care sunt considerate monede de refugiu dar s-a întărit față de dolar pana la USD 1.1600/EUR. Moneda unica a fost afectata de problemele aparute in procesul de alcatuire a bugetului italian si de rezultatele slabe obținute de aliații cancelarului german în Bavaria.

Monedele Europei emergente s-au tranzacționat între limite înguste față de euro în timp ce media tranzacțiilor EURRON a fost calculată de BNR la 4.6663 lei/euro.

Segmentul scurt al curbei randamentelor implicite a scăzut luni dimineață, aproape de 2.80% în timp ce maturitățile 1M-3M au urcat în intervalul 3.40%-3.60%.

Ministerul finanțelor intenționează să împrumute luni 500 milioane lei în obligațiuni suverane cu maturitate de peste zece ani. Bazându-se pe închiderea de vineri, piața se așteaptă la un randament maxim de 5.20%.

Metalele prețioase s-au întărit luni dimineață ajutate de scăderile înregistrate pe piețele de acțiuni în urmă scăderii apetitului pentru risc. Aurul este tranzacționat în momentul redactării aproape de maximumul ultimelor unsprezece luni atins azi la 1,233.26 dolari pe uncie, prețul argintului a urcat peste 14.75 dolari pe uncie, platina se tranzacționează în preajma maximumului pe trei luni de la 849.40 dolari pe uncie iar paladiul fluctuează în jurul nivelului 1,085.00 dolari pe uncie.