AmCham România, despre noua lege a pensiilor: Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2018, 11:38 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari
Foto: Stirile ProTV
​Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea substanțială a cheltuielilor cu asistența socială pe care proiectul noii legi a pensiilor ar putea să o genereze la nivelul bugetului general consolidat. AmCham consideră, potrivit unui comunicat de presă, că se impune ca prezentarea și consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu și lung să conțină în expunerea de motive informațiile despre sursele de finanțare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanțelor publice nr. 500/2002 și ale Legii responsabilității fiscale.

"Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depășesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potențialul de finanțare de care dispune economia românească. Este de așteptat ca în lipsa unor surse de finanțare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creșterilor semnificative de impozite și taxe și/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investițiile, atât de necesare pentru o creștere economică sănătoasă", precizează AmCham.

Potrivit acesteia, fiind vorba de creșteri prezumabil permanente ale cheltuielilor cu pensiile și de menținerea unui sistem de finanțare a acestora din contributiile contemporane ale salariatiilor și a altor contributori la bugetul asigurărilor sociale (sistemul “Pay-as-you-go”), analiza de impact a legii trebuie să aibă în vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci și impactul asupra sustenabilității pe termen mediu și lung a sistemului de pensii publice. "Aceasta este cu atât mai necesară în contextul în care proiecțiile demografice pentru Romania indică o îmbătrânire accentuată a populației, și implicit înrăutățirea în ritm alert a raportului dintre numărul de salariați (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurări sociale) și cel al pensionarilor", mai arată AmCham.

Camera de Comert Americană în România consideră că este important să se aibă în vedere, alături de principiile menționate de inițiatorii legii și principiul echității inter-generaționale. În caz contrar, implementarea singulară a creșterilor de pensii, fără măsuri complementare de asigurare a sustenabilității pe termen scurt, mediu și lung are potențialul de a intensifica tensiunea socială, de a afecta principiul solidarității sociale, care ar trebui sa fie simetrică, precum și de a periclita  situația macroeconomică a țării, mai crede AmCham.

Asociația face apel public ca Guvernul României, în calitate de inițiator al legii să prezinte o analiză completă și explicită a implicațiilor noului cadru legislativ, și ca Parlamentul, înainte de adoptarea legii să cântărească cu prudență și responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generațiile prezente  și pentru cele viitoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

596 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 17 octombrie 2018, 13:01)

  Metec [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Tot repeta mesajul pe buna dreptate (Miercuri, 17 octombrie 2018, 13:50)

  titirica [utilizator]

  Intitiatorul unei legi trebuie sa prezinte și studii, analize impact. Cu atât mai mult cu cât impactul unei legi este foarte important

  Dar așa ceva niciodată nu se realizează in România, așa ca de unde sa prezinte. Își imaginează cineva ca madam Olguța e în stare de așa ceva, strategii? Deja e amuzanto-tragic.

  Totul e făcut la plesneala și se mira lumea ca lucrurile merg din ce in ce mai prost si imigranții romani sunt pe primul loc in Germania, in 2017. Înaintea sirienilor!

  Sigura strategie este: După mine potopul! Tragem tare cât suntem la putere ca apoi vin alții și se descurca ei. La naiba cu viitorul romanilor de rând.
 • -2 (2 voturi)    
  Ceva ma mira... (Miercuri, 17 octombrie 2018, 14:38)

  SCRAMBLED [utilizator]

  Ce treaba are Camera de Comert Romano-Americana cu pensiile din Romania? Nu cumva dumnealor se tem ca afacerile cinstite ale firmelor americane din Romania sa aiba de suferit... Oare asa sa fie? N-as crede ca marirea veniturilor populatiei sa scada profiturile unei firme americane... Dar cine mai stie... Dumnealor se gandesc poate ca dezechilibrul bugetar le afecteaza incasarile.

  Concluzie: II intereseaza mai mult bunastarea americanilor decat bunastarea romanilor. NU CREDETI?

  Propun ca biroul Camerei de Comert al Romaniei din NY sa procedeze la fel cand se discuta bugetul american. Adica, sa mai taie dumnealor din cheltuielile militare care dezechilibreaza bugetul SUA si aduc daune firmelor romanesti din America. Hai ca sunt tare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by