Legea biletelor de valoare nr. 165/2018 are o prevedere neclară, generoasă, iar dacă în normele metodologice nu se clarifică, atunci 2,5 milioane de angajați vor beneficia, reiese din declarațiile Claudiei Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România

Tichete de masa UPFoto: Smile Media

„În iulie a apărut o așa-numită Lege a biletelor de valoare (165/2018 n.r.) care nu mi s-a părut importantă la momentul respectiv pentru că părea să comaseze niște prevederi normative deja existente din mai multe texte normative. Surpriză, la o privire mai atentă aducea acolo un aspect care în continuare a rămas neclarificat, care este regimul fiscal aplicabil tichetelor de diverse tipuri, dintre care cel mai cunoscut nou, tichetul de masă. De ce? Pentru că în momentul de față au un regim fiscal preferențiat. Pe de altă parte, această lege într-un articol are o prevedere destul de generoasă, neclară, nepunctată de unde se poate trage concluzia că de la 1 ianuarie vor fi exceptate de la plata impozitului pe venit”, a spus Sofianu, într-o întâlnire cu presa.

Ea a precizat că circa 2,5 milioane de salariați beneficiază de astfel de tichete.

„Vom avea și noi ce să le spunem colegilor din alte țări când ne întreabă: Voi în pachetul de remunerare aveți un beneficiu acordat salariaților care să aibă un regim fiscal favorabil? Ăsta va fi printre puținele. Normele metodologice pe care noi le așteptam după 12 septembrie nu dau niciun semn să apară. Le așteptăm, vom vedea dacă se clarifică asta sau nu”, a explicat reprezentanta EY.