​România ocupă locul 52 din 140 în clasamentul competitivității globale realizat de World Economic Forum, nivel menținut și cu un an în urmă. ​Scorul general obţinut de România este de 63,5 puncte din 100, punctajul obținut plasându-ne după Bulgaria (locul 51), Cehia (locul 29), Estonia (32), Slovenia (35), Polonia (37), Lituania (40), Slovacia (41), Letonia (42), Ungaria (48). România devansează însă ţări precum Grecia (57 puncte) sau Republica Moldova (88). Pe primul loc se află SUA, iar pe ultimul, Ciad. WEF nu este singura instituție care calculează acest indice agregat al competitivității, în această vară cei de la International Institute for Management Development (IMD) Lausanne plasând România pe poziția 49 din 63 de economii analizate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit documentului, stăm bine la capitolul legat de stabilitatea macro, dar prost la sistemul financiar. De asemenea, starea de sănătate ne plasează printre cei buni, în vreme ce capacitatea de a inova ne trage în jos.

Turcia coboară trei locuri (e pe locul 61) în clasamentul WEF, pe fondul problemelor economice și sociale interne, la fel ca Brazilia, care ajunge pe 72.

Criteriile privind eficienţa se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne.

Capitolul inovaţie se referă atât la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.