ANALIZĂ Miza majorării salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018: Un plus de jumătate de miliard de lei la buget, anul acesta/ Firmele vor avea costuri mai mari

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 22 octombrie 2018, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci


Trei salarii minime de la 1 noiembrie
Foto: Pixabay
Potrivit datelor transmise de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) la solicitarea HotNews.ro, în România sunt peste 1,7 milioane de salariați care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare. România va avea trei salarii minime de la 1 noiembrie, dacă Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență în acest sens. Practic este unul standard, existent și acum, care va crește la 2080 de lei și încă două în funcție de vechime și studii, care vor fi de 2350 lei fiecare. Mediul de afaceri le consideră niște costuri în plus, iar statul se gândește la veniturile suplimentare.

Un calcul simplu ne arată că statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, dacă noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Având în vedere că statul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de circa 28,3 miliarde lei (3% din PIB), la noua estimare a PIB-ului, acesta va scădea cu jumătate de miliard.

Dacă estimările ar arăta un deficit de fix 3%, pentru acest an, atunci această măsură va duce la o diminuare spre 2,95%.

Dacă o covrigărie are, să spunem, cinci angajați pe care îi plătește cu salariul minim pe economie astăzi, peste o săptămână și jumătate fondul de salarii pentru ei va crește cu 9,5%, dacă sunt fără studii și cu vechime sub 15 ani.

În schimb, dacă cei cinci au peste 15 ani vechime sau studii superioare, fondul de salarii urcă cu 23,6%. În aceste condiții, există posibilitatea ca prețul covrigului să crească.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că veniturile în plus la buget reprezintă rațiunea pentru creșterea salariului minim mai devreme.

„E posibil să fie chiar asta rațiunea pentru care o aduc mai repede, vor să o implementeze mai repede. Nu văd de ce atât grabă să faci cu 2 luni înainte față de termenul pe care l-ai gândit inițial. Mai e diferențierea asta cu studii superioare sau fără studii superioare, respectiv vechime. Dacă ai sau nu studii superioare și faci o muncă necalificată... dacă ai studii superioare bănuiesc că ar trebui să îți găsești un loc de muncă mai bine plătit, mai ales într-o piață a forței de muncă foarte tensionată așa cum o avem noi în România”, a spus Dumitru, pentru HotNews.ro.

Dacă se dorește o diferențiere și o rafinare a calculului, el ar vedea una pe ramuri de activitate.

„Cred că ar trebui să ne intereseze în primul rând cât de mare e povara unui astfel de salariu minim mai mare pentru mediul de afaceri în condițiile în care sunt industrii care au o valoare adăugată mai mică prin definiție și unele cu valoare adăugată mai mare. Sunt industrii care prin specificul lor au valoare adăugată mică, iar costurile cu forța de muncă reprezintă o componentă importantă, poate cea mai importantă. Studii superioare sau nu, nu știu dacă are prea mult sens”, a explicat Dumitru.

La rândul său, Adrian Codirlașu președinte CFA România, crede că piața muncii trebuie flexibilizată.

“Va creste salariul minim când se apropie recesiunea, când piața muncii ar trebui să fie flexibilizată. Noi o rigidizăm înainte de recesiune. Taxele la contribuții sociale la drepturi de autor sunt legate de salariul minim. Care o să mai fie salariul minim pe baza căruia se vor calcula contributiile? Dacă cineva furnizează drepturi de autor de 15 ani, i se aplică salariul minim aferent experientei de 15 ani?”, a spus Codirlașu.


Mediul de afaceri consideră revoltător ce se dorește


Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) spune că nicăieri în lume nu se anunță o astfel de măsură cu 2 săptămâni de a fi implementată.

„E o chestiune revoltătoare să stabilești salariul minim pentru peste 2 săptămâni. Suntem spre sfârșitul anului, iar companiile mici și mijlocii și cele mari și-au făcut un anumit calcul și buget până la sfârșitul anului. Nicăieri în lume nu există acest tip de abordare să te anunțe de azi că în 2 săptămâni se mărește salariul minim. Ți-ai făcut un calcul de rentabilitate, un calcul de buget resurse umane, impactul pe care îl are în prețurile tale, de cost, în costurile pentru produsul tău”, a declarat Jianu.

El de părere că salariul minim diferențiat ar trebui să fie stabilit de patronate-sindicate.

„E ceva incredibil. Lucrul acesta ar trebui stopat din start. Chestiunea asta cu salariile diferențiate pe categoriile stabilite arbitrar: unii au studii superioare, alții n-au, depinde de munca pe care o faci, domeniul în care ești. Că ai 15 ani experiență, că nu ai, ăsta ar trebui să fie apanajul partenerilor sociali. Ar trebui să fie o discuție patronate-sindicate. Ei prezintă ca o mare realizare dar sunt venituri la bugetul de stat”, a mai spus Jianu.

La rândul său, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni – PIAROM, spune că măsura este populistă.

„Sperăm că nu (va intra în vigoare de la 1 noiembrie n.r). Ar fi o măsură populistă fără niciun fel de justificare care perturbă inutil mediul de afaceri. Nici oamenii nu câștigă cine știe ce, în schimb dă peste cap planurile de faceri ale companiilor. Ar fi discriminare, pot să am 3 ani de muncă, 5 ani de muncă, să fiu foarte bun și să fi crescut și pot să am 15 ani și să fi tăiat frunză la câini. Vechimea este o chestiune arbitrară la nivel administrativ”, a precizat Pârvan.

Potrivit unei note a Comisie Naționale de Strategie și Prognoză, creșterea salariului minim are un impact pozitiv asupra creşterii economice. Astfel, creşterea salariului minim cu 9,5% (de la 1900 lei la 2080 lei) în condiţiile diferenţierii acestuia pe studii superioare şi vechime în muncă are un impact pozitiv asupra PIB în anul 2019 (0,8 puncte procentuale), precum şi în anul 2018 (circa 0,15 puncte procentuale).

Creşterea salariului minim are un impact nesemnificativ asupra inflaţiei, spune CNSP, iar acesta se manifestă după aproximativ un an de zile.

„Din analize econometrice, interpretând rezultatul obţinut în sens restrictiv, creşterea salariului minim conduce la creşterea salariului net, iar o variaţie de 1% a salariului net ar putea influenţa rata inflaţiei cu 0,05% cu un lag de circa 1 trimestru, fără a ţine seama de alţi factori, inclusiv ciclici/naturali”, se arată în document.

Vezi mai multe aici:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6773 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  Asa a facut PSD mereu (Luni, 22 octombrie 2018, 12:21)

  Maspp [utilizator]

  Isi ascunde incompetenta si deciziile populiste sub tot felul de taxe impachetate frumos in staniol care cica ar fi in ajutorul oamenilor.
  • +28 (30 voturi)    
   Masuri disperate (Luni, 22 octombrie 2018, 12:55)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Majoreaza salariul minim ca sa il taxeze.La bugetari nu castiga nimic.Tinta sunt privati. Statul mafiot traieste numai din birurile aplicate privatilor.
   • +6 (8 voturi)    
    pana in 20-20 (Luni, 22 octombrie 2018, 14:36)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    o sa se bage si impozitul progresiv (si/sau taiatul scutirii pt ITsti) la pariu!
 • 0 (16 voturi)    
  de unde (Luni, 22 octombrie 2018, 13:40)

  Je__ [utilizator]

  eu vad articole in care marii patroni sustin ca dau salarii si nu gasesc oameni

  In conditiile de fata, e doar o masura pe hartie, ca toti au salarii mari, asa-i? Ca doar nu plateste nimeni minimul pe economie, ca e concurenta mare, si firmele dau salarii ca nu au oameni
  • +9 (13 voturi)    
   ai punctat bine - marii patroni (Luni, 22 octombrie 2018, 14:01)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   doar ca o mare parte a angajatilor nu sunt la marii patroni, si lucreaza pe salarul minim + "bonusuri"

   ...dar asta o stiai si tu....
  • +2 (2 voturi)    
   amenzile de circulatie (Luni, 22 octombrie 2018, 23:13)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Omiti faptul ca, in functie de minimul pe economie, sunt calculate niste multe chestii, gen amenzile de circulatie :D. Sau sumele pe care le dau la stat cei care au contracte direct cu casa de sanatate sau cu casa de pensii, fara a fi angajati.
   Nu e vorba doar de patroni, cuvant pe care voi reusiti sa il faceti sa sune atat de rau desi nu cred ca ati incercat vreodata sa va faceti o firma ca sa vedeti cum stau lucrurile.
 • -8 (20 voturi)    
  nu avem nevoie de astfel de afaceri (Luni, 22 octombrie 2018, 14:02)

  mmmircea [utilizator]

  Afaceri care platesc minimul pe economie si se plang ca nu ar putea plati 300 euro pe luna. Hai sa fim seriosi, ori esti prost, ori modelul tau de business e gresit. In orice caz Romania nu are nevoie de astfel de afaceri. Cu cat ne curatam mai repede de astfel de asa-zise afaceri, cu-atat mai bine.
  • +8 (18 voturi)    
   ok (Luni, 22 octombrie 2018, 14:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   magazinul de paine de la colt... ai cumpara paine de 5 lei ca sa nu aiba vanzatorul salariu minim?!
   • -4 (16 voturi)    
    casiera la Carrefour (Luni, 22 octombrie 2018, 14:57)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Acelasi magazin si in Paris si in Bucuresti, cu acelasi management, la fel de profitabil. De ce casiera de la Bucuresti are salariul de 4 ori mai mic?
    Hotelurile din Bucuresti si Berlin, tarife si grad de ocupare sensibil egale, de ce receptionera din Bucuresti are salariul de 4 ori mai mic?
    • +2 (14 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 octombrie 2018, 15:29)

     [anonim] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     • 0 (12 voturi)    
      comerciantul productiv (Luni, 22 octombrie 2018, 16:14)

      Iulianu [utilizator] i-a raspuns lui

      Bine că faci teoria productivității la comercianți, nu la producători... Ești bun de ministru.
     • -2 (10 voturi)    
      stai jos, 4! (Luni, 22 octombrie 2018, 16:20)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui

      productivitatea e aceeasi si la carrfour romania si la carrfour franta, nu o sa vezi lucratori dezlagand sudoku la noi si la ei muncind pe branci.
      cat despre cifrele de vanzari... intereseaza-te mai bine.
      iar comparatia cu personalul din hoteluri e cat se poate de corecta
      vrei sa comparam si cu soferii de tir? ca fac exact aceeasi munca, transporta in principal tot pt firmele din vest, tarifele sunt aceleasi
      • +6 (12 voturi)    
       Wrong, la ce calicie e in Romania (Luni, 22 octombrie 2018, 17:53)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       nu ai cum sa ai aceeasi productivitate. Cheltui tu cateva mii de euro la supermarket, pe luna? Stai de obicei la hotel cand calatoresti, calatoresti?
     • +2 (10 voturi)    
      pentru ca... (Luni, 22 octombrie 2018, 16:46)

      mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui

      Casiera, indiferent ca e in Paris sau Bucuresti are acelasi target de produse scanate per ora.

      Factorii de productie: scannere, case de marcat, au aceeasi productivitate, si-n Franta, si-n Romania.

      Si-atunci?
      Ar fi o buna idee sa te orientezi catre productivitatea capitalului. Cum care capital ? Cel frantuzesc, ca cel romanesc nu prea exista.

      Apropo, Carrefour-ul din Orhideea e in top 3 magazine Carrefour din Europa Centrala si de Est ca vanzari. Crezi ca salariile sunt in top 3 ? Dar productivitatea ?
    • +2 (8 voturi)    
     hello (Luni, 22 octombrie 2018, 16:41)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     eu am vb de magazinu de la colt, nu de hypermarket...
     intelegem oare diferenta?!

     da.. pe de o parte ai dreptate: romanu vreau profut de 50% , in alte tari se accepta 10%... DAR
     sunt multe produse (mai ales servicii) in care diferenta este imensa fata de strainatate.
     Also si eu produc ca ITst la fel de mult ca unu din Germania! D c nu am salariu ala?! Well... economia de piata! Ce vrei sa-i faci?! Asa functioneaza lucrurile!

     Also marirea salariului minim nu are cum sa faca decat rau privatilor! Ori o sa fie nevoiti sa mareasca preturile (magazinu de paine din colt de care vorbeam,,, NU hypermaket), ori o sa-si inchida portile!
     Sa nu uitam ca Franta si Germania isi permit multe tocmai pt ca lucrurile ieftine (gen haine) nu se fac la ei in tara!
    • +2 (8 voturi)    
     Citeste orice carte de economie (Luni, 22 octombrie 2018, 17:50)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     La paris totul e scump, francezii au mai multi bani decât noi. De ce ? Știi bine, pentru ca renault, peugeot, orange , mistral etc, au autostrăzi, au infrastructura etc. Acum, pentru că francezii care produc produsele de top au bani atunci si cei de pe lângă ei au și ei mai multi bani pentru că asta e economia, cafeaua o sa coste mai mult daca stiu ca o pot vinde mai scump, daca am cumpărători bogați o sa o vand mai scump (tot asa cum o cafea la otopeni costă 10 lei iar la caracal costă 1 leu). Mai bine opune întrebarea de ce in romania chiria unui apartament costă de 5 ori mai mult la cluj sau bucuresti decât la caracal ? Ca tot apartament e și colo și colo, ei zice tu...
   • +4 (8 voturi)    
    e de la sine inteles (Luni, 22 octombrie 2018, 16:02)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ca asta se va rasfrange si in pretul final al produsului. Cumpar paine si ma costa intre 8 si 20 lei in functie de paine, dar dau bucuros mai mult pentru un produs de calitate mai buna, daca gasesc.
    In privinta hyper-market-urilor vad ca au inceput sa adopte self check-out-urile, mi se pare de bun augur.
    • +1 (1 vot)    
     bineinteles (Luni, 22 octombrie 2018, 21:45)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     Pe langa tine, care esti bucuros sa dai 20lei pe paine, va fi obligat sa cumpere si cel cu salariu mai mic. Pe de alta parte, va avea salariul mai mare, probabil cu mai putin fata de cat ii creste _doar _costul painii pe luna. DAAARRRR... va exista un mmmircea fericit ca au romanii salarii MARI. Ah... + guvernul, care va raporta la hectar si va rostogoli/acoperi deficite mai usor.

     Inainte sa comentezi ca un mic proletar entitled si sfertodoct, poate ar fi bine sa te dai un pic pe net. Poate o sa vezi ca exista GDP Nominal si GDP PPP. La cat de multe stii, presupun ca stii ante cu ce se mananca.
  • +2 (8 voturi)    
   ah (Luni, 22 octombrie 2018, 15:55)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Ce-mi place optica de angajat, eventual la stat.
   Fix asta a spus si pedelista gratiela (sic :D) iordache cand a bagat boc impozitul forfetar, inclusiv pe cifra de afaceri 0 (zero). Bine, ea a fost anchetata dupa aia pentru o TVA manarita de vreo 20 milioane eur pentru un arab. PDL style...
  • +3 (5 voturi)    
   Pai apuca-te de produs chipuri i7 (Luni, 22 octombrie 2018, 17:51)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   sau Apple, ce mai stai???
  • +4 (4 voturi)    
   Plimba ursul (Luni, 22 octombrie 2018, 23:15)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Firma mea are 12 ani in piata. Peste 40 de clienti. Sunt singurul salariat. O marire de taxe inseamna o cheltuiala in plus, cheltuiala pe care n-o pot tarifa clientilor. Orice marire de tarif inseamna un client pierdut. Inseamna alte griji, alte nopti nedormite. Bine ca nu ai nevoie de afacerea mea. Ma bucur.
 • +13 (15 voturi)    
  juma' de miliard (Luni, 22 octombrie 2018, 14:21)

  revo [utilizator]

  Pai... e cam putin! O sa ajunga si pentru Senat, si pentru Camera Deputatilor, si pentru Guvern? Ei cum or sa-si faca Mos Niculae, Craciunul si Revelionul in deplasare?!
 • -5 (11 voturi)    
  majorare cu un procent din nimic, dar trebuie (Luni, 22 octombrie 2018, 14:47)

  jackalphonse [utilizator]

  Referitor la minimul pe economie, este atat de "minim" incat o sa fie nevoie de trei salarii ca sa platesti telefonul, caldura si mancarea. Deci ceva trebuie facut.
  referitor la titlu:
  1. Plusul ala de jumatate de miliard care trebuie scos din buget, este cam cat fura valcov si draknea intr-o jumatate de an.

  2. Firmele care nu-si permit sa plateasca salariul minim calculat dupa formula: salariul vechi + 2 lei majorare (ca nu vorbim de o majorare de 500%), ar fi bine sa inchida portile ca sa nu mai concureze alte firme care au de unde da. Pe scurt, epoca sclavagista a trecut acum cateva sute de ani.
  • +5 (7 voturi)    
   mai citeste odata articolul (Luni, 22 octombrie 2018, 15:23)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   1) bugetul castiga, nu pierde
   2) 9.5%, sau 23.6% din 1900 lei e mai mult de 2 lei - 180, respectiv 450 lei, numai buni de platit taxe si inflatie

   ....dar asta o stiai si tu...
 • +8 (10 voturi)    
  Sa vedeti incetari de contracte din acest moment (Luni, 22 octombrie 2018, 16:25)

  deval [utilizator]

  cu maxim in ianuarie 2018 !!
  Cizma de la ministerul muncii, care la ministerul filologiei (ce a absolvit ea ) nu ar putea fi decat ingrijitoare, ne va ingropa pe toti : salariati, angajatori, pensionari !!
 • +5 (7 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Luni, 22 octombrie 2018, 17:15)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  peticeala si dat rasol, ca mai intotdeauna ... si se mira de ce imediat urmeaza discutii, desi n-au cuprins gramada de aspecte ... si tot prost facut ramane, si tot asa ... ce planificare ... ce corelare ... astea sunt treburi care nu-i prea intereseaza pe decidenti ... cum sa le iasa ceva bun din ce s-apuca, in asa brambureala in care lucreaza ...
 • +7 (9 voturi)    
  ...sau minus jumatate de miliard la buget! (Luni, 22 octombrie 2018, 17:44)

  taro [utilizator]

  si zeci de mii de someri.

  La fel de bine se pot inchide firmele care nu mai castiga nimic dupa modificarile propuse de PSD.

  Ministrii astia de la PSD sunt incuiati rau de tot. Ca sa aduni impozite trebuie mai intai sa fie bani de unde sa iei.
 • -1 (1 vot)    
  Confuzie (Luni, 22 octombrie 2018, 18:21)

  Uskaat2004 [utilizator]

  Este vorba, probabil, de Florin Jianu, nu de Augustin Jianu
 • +10 (12 voturi)    
  ATENȚIE! Că de aici se mai deduce ceva (Luni, 22 octombrie 2018, 19:07)

  nick24 [utilizator]

  Ăștia aproape 2 milioane vor avea o pensie de sub jumate de punct - deci cam 500 lei / lună. Vor primi pensia minimă de 640 lei. Alți 4-5 milioane sunt plecați în străinătate de unde vor avea și pensia dacă au lucrat legal. Deci câți pensionari vor pune presiune pe fondul de pensii, în viitor? Doar cei cu pensii speciale, desigur!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by