Dragoș Anastasiu: Nu cred că salariul minim ar trebui să fie legat de studii sau de vechimea în muncă, ci de productivitate

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2018, 6:20 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine de la conferinta de marti
Foto: Hotnews
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, una dintre cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din România, au criticat deciziile Guvernului din ultimii ani de a majora salariile din sectorul bugetar şi ajutoarele sociale, scrie Agerpres. Aceste măsuri nu au încurajat oamenii să muncească şi au adâncit criza de pe piaţa forţei de muncă din România. Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, membră a CDR, a arătat căt de dramatică este criza de pe piaţa forţei de muncă, oferind drept exemplu un antreprenor care a pus pe picioare un restaurant, pe care însă nu-l poate deschide pentru că nu a găsit nici măcar un ospătar.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt dramatice şi noi ne ocupăm de toate balivernele din lume, cu justiţia, cu toate... minunat, dar mai facem şi treabă în ţara asta? Pentru că, dacă nu avem forţă de muncă, nu putem face nimic. Şi tot bălmăjim între noi. Haideţi să lansăm un apel extrem de clar: Dragi decidenţi, dacă mâine nu ne punem la masă şi dacă poimâine nu venim cu măsuri imediate, ne ducem de râpă! E simplu, nu este complicat şi o spunem de mai mulţi ani şi o tot bălmăjim între noi", a arătat Anastasiu.

El a mai spus că Guvernul, dacă tot vrea să stabilească un salariu minim, ar trebui să facă acest lucru la nivel regional, întrucât în anumite zone defavorizate acest lucru ar putea duce la plecarea unor investitori, care, de regulă, sunt pragmatici şi chiar cinici.

"Totodată, nu cred că salariul minim ar trebui să fie legat de studii sau de vechimea în muncă, ci de productivitatea pe care o are. Iar salariile pot creşte prin productivitate, iar productivitatea, prin educaţie. Însă aceste lucruri nu se pot face peste noapte", a continuat Anastasiu.

De asemenea, în opinia lui Iancu Guda, reprezentant al Coface, companie membră a CDR, atâta vreme cât avem 30% din PIB economie subterană nu putem acorda 6% din PIB educaţiei, aşa cum ar trebui, pentru a veni în întâmpinarea cererii de pe piaţa muncii.

"În ce alocăm bani? În salarii şi în ajutoare sociale. Doi din trei lei merg în direcţia aceasta. Şi este stupid, pentru că nu avem coerenţă: cum să încurajezi munca în acest fel?", s-a întrebat Guda.

El a arătat că ajutoarele sociale au crescut cu 50% în ultimii cinci ani, ceea ce îi încurajează pe oameni mai mult să stea acasă decât să muncească.

"Apoi salariile, fără considerente de responsabilitate, fără criterii de performanţă, cresc cu 24% în ultimul an, în sectorul public. Au fost mărite cu 50% în ultimii trei ani şi s-au dublat în ultimii cinci ani. Din pix. Pentru un milion de votanţi, angajaţi în sectorul public", a acuzat Guda.

Reprezentantul CDR a criticat şi intenţia Guvernului de a creşte salariul minim de la 1 noiembrie.

"Cei care sunteţi în companii private ştiţi că, atunci când ai veniturile sub cheltuieli şi eşti pe pierdere, n-ai cum să creşti salariile în ritmul ăsta haotic, pe datorie, împovărând şi sacrificând generaţiile viitoare. Şi ce faci? Într-o piaţă de muncă deja tensionată, creşti aberant de mult salariile în sectorul public? Să pui presiune şi mai mare pe sectorul privat? Şi, dacă nu a fost suficient, mai vii şi cu un salariu minim pe economie, apropo, în două săptămâni. Dacă vă gândiţi la bugetul pentru luna următoare sau la cum supravieţuiţi luna următoare, iată încă 8% creştere pe salariul minim în două săptămâni. În condiţiile în care o treime din forţa de muncă este plătită la acest nivel", a adăugat el.

Totodată, într-un studiu realizat de PwC România şi prezentat la conferinţa de marţi, se arată că România va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane persoane în 2021, dacă nu se iau măsuri, iar o posibilă soluţie ar fi reactivarea unor persoane care acum nu muncesc.

"Trebuie să ne uităm la categoriile de populaţie care ar putea deveni active pe piaţa forţei de muncă, iar într-un scenariu conservator, acest deficit se va putea reduce la 400.000, iar, într-un scenariu optimist, chiar am putea vorbi de un mic surplus", a mai arătat reprezentanta CDR, a afirmat Oana Munteanu, reprezentant al PwC, companie membră a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Potrivit calculelor, există între 600.000 şi 1,2 milioane de persoane inactive, care pot fi integrate pe piaţa muncii.

"Cine sunt aceste persoane? Avem partea de şomeri înregistraţi. Cifrele din şomaj arată foarte bine, problema este că cifrele de şomaj oficial nu respectă dimensiunea persoanelor neocupate, pentru că este vorba doar despre şomerii înregistraţi. Este vorba de 400.000 de şomeri. În plus, avem 3,2 milioane de pensionari sub 79 de ani care au potenţial de continuare a activităţii. De asemenea, avem 1,2 milioane de persoane în educaţie, care au peste 15 ani şi care au potenţial de activare. Totodată, vorbim de o categorie, poate cea mai interesantă: alte persoane inactive", a adăugat Munteanu.

Aceştia din urmă sunt peste un milion şi nu se cunoaşte exact cu ce se ocupă.

"Nu sunt nici persoane angajate, nici în educaţie, nici pensionari. Putem presupune că în această categorie intră un număr mare de persoane care stau acasă pur şi simplu şi au grijă de familie, de gospodărie. Poate o parte activează pe piaţa forţei de muncă, dar în zona neagră, sau poate nu sunt număraţi ca emigranţi, dar lucrează sezonier în afara ţării", a explicat reprezentanta CDR.

În opinia sa, această populaţie are o pondere importantă, pe care România ar trebui să mizeze pe viitor pe piaţa muncii.

"Am calculat în două scenarii, respectiv dacă 10% şi 20% dintre aceste persoane vor fi activate pe piaţa forţei de muncă, ar însemna, teoretic, între 600.000 şi 1,2 milioane de noi persoane există în ţara aceasta cu potenţial de a fi folosite de către economie", a mai spus Munteanu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1384 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Cum a pus pe picioare un restaurant încă nedeschis (Miercuri, 24 octombrie 2018, 7:12)

  simplex1 [utilizator]

  "oferind drept exemplu un antreprenor care a pus pe picioare un restaurant, pe care însă nu-l poate deschide pentru că nu a găsit nici măcar un ospătar."

  Cum poți spune ca un antreprenor a pus pe picioare un restaurant pe care încă nu l-a deschis. A pune pe picioare ceva înseamnă ca l-ai făcut sa funcționeze. Ca doar ai realizat niște investiții și te-ai trezit ca dintr-un motiv sau altul afacerea nu merge asta nu înseamnă ca ai pus-o pe picioare.
 • +5 (9 voturi)    
  La munca cu pensionarii sub 79 ani! Asta spuneți? (Miercuri, 24 octombrie 2018, 8:03)

  simplex1 [utilizator]

  "În plus, avem 3,2 milioane de pensionari sub 79 de ani care au potențial de continuare a activității."

  Si ce are de câștigat pensionarul de 79 ani dacă îl obligi sa meargă la munca?

  Cum sa trimiți la lucru oameni trecuți de 70 - 75 ani. Voi nu știți ce vorbiți. Patronii încep sa nu te mai angajeze de la 30 ani. La 40 este aproape imposibil sa mai obții un job. Asta este realitatea. Nu este nimic de lucru și oamenii au luat calea străinătății ca sa primească un ajutor social acolo sa aibă din ce trai.
  Dupa ce ca i-ați gonit pe cei mai tineri acum doriți tăierea pensiilor pentru a-i obliga pe cei bătrâni sa lucreze pentru voi.

  Legea cererii și a ofertei zice ca dacă nu găsești angajați mărești salariile pana iți vin. Daca nu, dai faliment și cu asta gata ca nu sta nimeni în firma ta.

  Înțelegeți odată ca atâta vreme cât ii dai omului bani cât sa traiască de la o luna la alta nu îl atragi pentru ca el nu se alege cu nimic, nu poate economisi nici un leu.
  • +3 (11 voturi)    
   bine spus.... (Miercuri, 24 octombrie 2018, 9:37)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   anastasiu asta face pe prostu .... sa va explic ... dupa parerea voastra asazisii patroni romani platesc munca corect??? nu platesc, dau in acte minimul si la negru in plus, adica pacalesc statul .... sa-l luam pe anastasiu asta de exemplu, e doctor cica dar are afaceri cu autocare, transport, etc.... acuma pentru ca soferii lui presteaza mai mult in Europa si cred ca muncesc mult mai mult decat cei germani de exemplu credeti ca-i plateste ca in Germania ??? nu, minim pe economie plus bani la negru ......de aia pleaca lumea din tara ba anastasiule, sunteti blat cu politicienii corupti, nu platiti corect munca, fentati statul si cotizati la pusculite de partid,,,,, apropo cu ce autocare au fost carati la bucuresti la mitingul PSD si al lui daddy???? aud anastasiule ??? ciocu mic cocoilor ,, sper sa va caute odata si odata cu adevarat prin acte.....
 • +5 (5 voturi)    
  chestia (Miercuri, 24 octombrie 2018, 8:44)

  codrean [utilizator]

  cu" studiile superioare" ar trebui clarificata; intr-o tara cu atatea universitati si licente dubioase ... Daca sunt sapator de santuri si am licenta in Studii Politice sau Teologie ma incadrez ? Ca profesori, ingineri, medici incadrati pe SM eu n-am pomenit !
 • 0 (10 voturi)    
  Nu (Miercuri, 24 octombrie 2018, 9:57)

  savatuf [utilizator]

  mai pot cu cretini de teapa acestui individ ..pai nu spune nimic de cei care lucreaza la negru din cei disparuti din piata. Oricum disperarea e mare nu mai gasesc sclavi , iar faptul ca guvernul vrea sa mai pastreze fraieri care sa lucreze in tara, e catalogat ca iresponsabil. S-a ajuns ca 8 persoane active pleaca din tara la fiecare ora, in ritmul asta chiar ca o sa lucreze cu pensionarii. Dar cand 2.5 mil de oameni sunt platiti cu salariul minim adica 1400 ron ce pretentii sa mai ai, cei de la AM CHAM impreuna cu Boc au flexibilizat forta de munca de au omorat-o si am ajuns o tara de NECALIFICATI, care culmea cu acest venit vor pune presiune pe fondul de pensii in viitor.
 • +2 (4 voturi)    
  Salariul minim (Miercuri, 24 octombrie 2018, 11:38)

  noi2013 [utilizator]

  e minim, de acolo in sus se poate discuta de productivitate...
 • +3 (3 voturi)    
  PRODUCTIVITATEA (Miercuri, 24 octombrie 2018, 12:34)

  jidanul [utilizator]

  In primul rand orice om care devine salariat/angajat la un loc de de munca, lucreaza pentru bani, adca pentru un salariu/venit. Si salariul trebuie sa fie cel putin decent. Iar salariile, in marea lor majoritate, in Romania, nu sunt nici macar decente. In Romania un salariu minim net si decent trebuie sa inceapa de la 500 de euro, echivalent in lei. Productivitatea este importanta si o productivitate constanta si mare vine si din experienta care provine din vechimea dobandita in timp si din invatatura acumulata de un salariat/angajat. In concluzie salariile trebuie sa fie aliniate la nivelul maxim pentru ca sa existe motivatia si conditia ca salariatul/angajatul sa ocupe un loc de munca care sa lucreze cat poate el de bine si de mult. Forta de lucru din Romania, trebuie valorificata la maxim, cu sprijinul total al institutilor statului si al firmelor private, prin calificare/recalificare/conversie profesionala/specializare si dupa ce forta de munca romaneasca este valorificata la maximum, concomitent trebuie sa repatriem cat mai multi dintre romanii plecati la lucru in strainatate si apoi daca mai avem nevoie de forta de munca sa aducem din alte tari. Avem forta de munca romaneasca nevalorificata in randul tinerilor fara un loc de munca, din casele de copii (orfelinate), in mediul rural si chiar urban, care trebuie neconditionat, obligatoriu si urgent valorificata si rasplatita si platita cu salarii, cel putin decente.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by