Lecția nord-coreeană a salariilor de stat. Posibile amintiri cu vremea românului Ceaușescu

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2018, 14:46 Economie | Finanţe & Bănci


Sarbatoare la Phenian
Foto: Agerpres
În timp ce în România discutăm despre creșterea salariului minim pe economie, într-o țară închisă există un salariu fix pentru toată lumea din 2002. Un câștig fix nu reprezintă un lucru bun, atunci când ai inflație și este nevoie de două job-uri pentru a te întreține. Când Coreea de Nord a crescut salariile peste productivitate, prețurile au crescut. Acum, după o reformă care a însemnat renunțarea la economia planificată, cetățenii acestei țări, pe lângă salariul de bază fix, în funcție de productivitate primesc bonusuri și stimulente. Totuși, pentru a face rost de bunurile necesare pentru a trăi, sunt nevoiți să apeleze la încă un job și să meargă pe piața neagră pentru a face rost de produse.

La prima vedere, pare imposibil pentru un muncitor nord-coreean care are un salariu de 4.000 won (4 dolari) să supraviețuiască într-o economie unde un pachet de țigări ajunge la 5.000 won (5 dolari), scrie JoongAng Ilbo.

Soluția, spune o persoană de rang înalt care a plecat din Coreea de Nord, o reprezintă bonusurile și job-urile cu jumătate de normă.

Această persoană s-a ocupat cu crearea politicilor economice în Nord și spune că oamenii trăiesc cu  salariul oficial și bonusurile oferite la locul de muncă, precum și cu joburi cu jumătate de normă.

„Când am venit prima dată în Sud, oamenii vorbeau doar despre salariul oficial lunar când discutau despre sistemul de plată din Nord. În realitate, însă, nord-coreenii câștigă mult mai mult din bonusuri”, a spus el.

Veniturile de bază sunt standard la 4.000 won pe lună, indiferent de tipul de muncă sau de nivel. Totuși, nu există niciun plafon asupra veniturilor suplimentare acordate prin bonusuri, care variază în funcție de fabrici și de locuri de muncă, a mai spus el.

Reporterii JoongAng Ilbo spun că au fost la o fabrică din capitala Coreei de Nord, Pyongyang, în mai 2006. Atunci au aflat că în 2005 venitul unui muncitor era de 20.070 won, care includea salariul plus bonusuri și stimulente. Totuși, o sursă de la acea vreme le-a spus ziariștilor că venitul individual era în septembrie 2005 de 33.678 won. Asta înseamnă că muncitorii primeau mult mai mult din bonusuri și stimulente decât din salariul de bază.

Cei care au plecat din Nord recunosc că a crescut activitatea economică în special după ce Guvernul a modificat legea pentru a renunța la controlul producției în fabrici dând mână liberă managerilor și administratorilor.

Asta a transformat sistemul de producție al țării, schimbându-se de la structura în care Guvernul colecta și distribuia toate bunurile produse, la una în care fabricile vând produsele pentru profit și plătesc o taxă de 30% din venituri către stat. Ca rezultat, compensarea muncitorilor a urcat rapid sub formă de stimulente și bonusuri.

Circa 40% din fabricile din Coreea de Nord sunt operaționale, comparativ cu circa 10% în anii 2000, când țara încă se confrunta cu foametea care a distrus societatea cu un deceniu în urmă.

Potrivit unei alte persoane care a plecat din Nord și s-a ocupat cu politicile publice, structura câștigurilor salariale a început să difere de la fabrică la fabrică și de la un loc de muncă la altul, fiind o diferență mare comparativ cu structura uniformă a câștigurilor din trecut.
„Pentru că oamenii au început să consume mai mult recent, unii muncitori din sectorul produselor alimentare au ajuns să câștige 400.000 de won pe lună (400 dolari). Salariul mediu în sectorul minier sau din metalurgie este între 100.000 – 300.000 won, în timp ce în sectorul de încălțăminte într-o fabrică din Hyesan acesta este de 30.000 won (30 dolari). Unele fabrici generează un profit așa de mare încât muncitorii nu trebuie să își ia job-uri cu jumătate de normă”, a mai spus el.


Lanțul: politica salarială - inflație în creștere – neîncredere în monedă – piața neagră

Autoritățile au devenit conștiente de inegalități de la căderea sistemului de distribuție publică, respectiv economie planificată, de la mijlocul anilor 1990 și a luat măsuri precum controlul prețurilor și creștere a câștigurilor salariale pentru a asigura cetățenilor un nivel de trai minim.

Acestea au fost considerentele care au stat la baza reformei majore din iulie 2002 când salariul oficial a fost crescut de la 200 won la 4.000 won împreună cu măsuri precum ajustarea monetară și permiterea tranzacționării bunurilor.

La acea vreme, Guvernul spunea că aceste schimbări reprezintă măsurile prin care câștigurile muncitorilor sunt ajustate cu prețurile.

Un alt nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud, fost reprezentant de rang înalt în zona politicilor economice, spune că la acel moment pentru un cetățean erau de ajuns 2.000 won pentru a supraviețui. Un salariu de 4.000 won era suficient pentru a susține o familie de 4 persoane, în care lucrează două persoane.

Totuși, piața s-a dovedit a fi prea impredictibilă pentru ca Guvernul să se adapteze. Cu prețurile în creștere și comerțul în urcare, statul s-a văzut forțat să controleze prețurile în 2009.

În noiembrie a anunțat reforma monedei, denominând cu o rată de 100 la 1. Această măsură a avut un efect minim asupra prețurilor, ba chiar acestea au început să crească, având efecte negative asupra țării.

Un pachet de țigări produs în țară costa în jur de 60 de cenți în 2008, dar acum costă 4 dolari, în timp ce populara înghețată care ajungea la un dolar pentru cinci cupe, acum poți lua doar 2 cupe cu aceeași sumă. O sticlă de bere care costa 40 de cenți, a ajuns la 1,2 dolari.

O pereche de adidași care costau 200 won înainte de 2002, a ajuns la 3.000 won în 2010. „Acum se vând cu 10.000 won perechea”, au spus aceștia.

În timp ce salariul de bază a înghețat la nivelul din 2002, prețurile de pe piață au urcat chiar de 10 ori.

Alte persoane care au părăsit țara spun că unii nord-coreeni și-au pierdut încrederea în monedă și au început să facă tranzacții în yuanul chinezesc.
 
„Cel puțin 300 de yuan (43 dolari) sunt de ajuns pentru a susține două persoane. Dacă convertim în moneda națională, ar însemna 350.000 won (la cursul pieței la negru, nu cel oficial de stat n.r.)”, au precizat acestea.

Oamenii, în general, nu își permit luxul de a cumpăra țigări sau alcool.

„Prețurile pentru serviciile de transport și bunuri necesare, ca orezul, sunt stabilite la un nivel foarte jos. Totuși, bunurile care nu sunt vitale pentru noi, precum țigările sau caviarul, costă câteva mii de won. Dacă nu consumi banii pentru a mânca în oraș sau să mergi în parcul de distracții, probabil nu vei muri de foame. Totuși, viața nu este distractivă doar mâncând orez”, spune unul dintre cei care a plecat din Coreea de Nord.

Educatorii predau lecții private celor care nu își permit, în timp ce oamenii care au dolari în plus se duc în piață pentru a face un ban în plus prin schimb valutar ilegal. În timp ce în mod oficial cursul won/dolar este de 1000 la 1, dolarul poate ajunge la 8.300 won pe piața neagră. Dolarii sunt necesari pentru a cumpăra bunurile necesare vieții din piață.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5876 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Curs de schimb HN (Miercuri, 24 octombrie 2018, 15:09)

  Tescovin [utilizator]

  Rog bursa valutară Hotnews să ne lămurească care dintre următoarele rate de schimb este cea mai valabilă din toate:

  - „...are un salariu de 4.000 won (4 dolari)...” - adică 1 USD = 1000 won ?
  - „...în sectorul de încălțăminte într-o fabrică din Hyesan acesta este de 30.000 won (300 dolari)” - adică 1 USD = 100 won ?
  - „Cel puțin 300 de yuan (43 dolari) sunt de ajuns pentru a susține două persoane. Dacă convertim în moneda națională, ar însemna 350.000 won” - adică 1 USD = 8139 won ?!

  Cu o volatilitate atât de mare a cursului de la un paragraf la altul, mai că m-ar interesa să speculez pe cursul won. În maxim 2 pagini mi-aș lua Merțan.
  • 0 (8 voturi)    
   mai citeste o data (Miercuri, 24 octombrie 2018, 15:43)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   "pentru a face un ban în plus prin schimb valutar ilegal. În timp ce în mod oficial cursul won/dolar este de 100 la 1, dolarul poate ajunge la 8.300 won pe piața neagră"

   Probabil sunt franturi de la diferite persoane, in diferite momente, etc.
   • +7 (7 voturi)    
    Greseli (Miercuri, 24 octombrie 2018, 19:12)

    Un-oarecare [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    ''În timp ce în mod oficial cursul won/dolar este de 1000 la 1, dolarul poate ajunge la 8.300 won pe piața neagră.''

    Ce conteaza un zero, oricum nu are valoare. Si autorul si tu il mancati din cand in cand.
  • +7 (9 voturi)    
   Asa calculeaza (Miercuri, 24 octombrie 2018, 15:59)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   google translate.
  • +2 (2 voturi)    
   pacat (Joi, 25 octombrie 2018, 0:19)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   pacat ca won nu e pe bursa :)
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 octombrie 2018, 15:12)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Mai contează și taxele + valoarea furtului (Joi, 25 octombrie 2018, 11:07)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   Dacă munca simplă nu ar fi taxată atât de feroce, pensia de boală n-ar interesa pe nimeni capabil să muncească. Însă fiscalitatea asupra muncii face preferabilă combinația pensie de boală + muncă la negru, iar asta e în primul rând vina statului.
 • +2 (6 voturi)    
  ati amestacat de a iesit zarzavat (Miercuri, 24 octombrie 2018, 15:14)

  torna_fratre [utilizator]

  pentru că oamenii au început să consume mai mult recent, unii muncitori din sectorul produselor alimentare au ajuns să câștige 400.000 de won pe lună (4.000 dolari). Salariul mediu în sectorul minier sau din metalurgie este între 100.000 – 300.000 won, în timp ce în sectorul de încălțăminte într-o fabrică din Hyesan acesta este de 30.000 won (300 dolari). Unele fabrici generează un profit așa de mare încât muncitorii nu trebuie să își ia job-uri cu jumătate de normă”

  „Cel puțin 300 de yuan (43 dolari) sunt de ajuns pentru a susține două persoane. Dacă convertim în moneda națională, ar însemna 350.000 won”

  va hotarati la calcule?voi nu verificati dpdv matematic ce traduceti?
  sau poate ati pus punctul unde nu trebuie de au dat valori aiurea?
 • -5 (9 voturi)    
  Buna raortare a celor de la HN (Miercuri, 24 octombrie 2018, 18:54)

  Velma Kelly [utilizator]

  Direct la Coorea de Nord. Stalin si Mao ar fii mandrii de voi, mai HN mai :))))))
  Dar nu'i asa, voi luptati cu dracnea, iliescu si rusii :))))
  • +2 (6 voturi)    
   Esti dus (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:10)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Adica dupa capul tau doar daca scrii despre ceva inseamna ca sustii acel ceva? Iar eu daca vreau sa ma informez de cum e viata in Coreea de Nord probabil sunt comunist dupa mintea ta.
 • +7 (7 voturi)    
  Concluzia? (Miercuri, 24 octombrie 2018, 19:10)

  Spiky [utilizator]

  În timp ce Coreea de Nord se îndreaptă spre capitalism cu pași mici, Teleormanistanul lui Dreaqnea o ia înapoi spre comunism cu pași mari...Vezi salariul minim și celealte prevederi economice pe orbește ale guvernului Pavian-Teleorman-TelDrum....
 • 0 (4 voturi)    
  Piata fortei de munca si productivitatea (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:00)

  TrueBlue [utilizator]

  Salariul este pretul fortei de munca iar forta de munca este o marfa. Salariul (pretul) se stabileste deci pe piata fortei de munca. Salariul depinde intr-adevar de productivitate dar nu de productivitatea salariatului ci de productivitatea sistemului in care lucreaza (firma). Este evident ca chiar si in conditii de productivitate mare salariile pot fi mici. Invers nu se poate pentru ca nu sunt bani. Problema patronului roman (si nu numai) este ca nu plateste munca. Adica isi ia prea mult pentru sine. Cresterea productivitatii este o chestiune de management. Pe o piata solida, daca nu poti plati salarii corespunzatoare, reduci numarul de personal si daca nu reusesti sa te corectezi ajungi la faliment. Forta de munca se va indrepta, liber, catre locurile de munca mai bine platite. Firesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Lozinci socialiste și comunism mascat (Joi, 25 octombrie 2018, 11:12)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   Problema patronului român este că România se află prea departe de Frankfurt, iar asta nu se va schimba prea curând. De asta productivitatea firmei va fi mereu mai redusă decât a uneia echivalente din Germania.

   Iar fiscalitatea asupra muncii reflectă exact mentalitatea ta comunistă: statul preferă să vadă românii plecând din țară, decât să accepte că fiscalitatea e prea mare.
 • +2 (4 voturi)    
  Acum înțeleg (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:59)

  Observatory [utilizator]

  de ce foarte mulți îl plâng pe Cismar ...
  Acum eram ... de mult oale și ulcele ...
 • 0 (0 voturi)    
  sa lasam vremea lui Ceau... (Joi, 25 octombrie 2018, 11:38)

  Toni_Romania [utilizator]

  ... si sa vedem vremea democratilor, vreme in care 80% din romani au venit sub 1500 ron, la preturie de Ue.
 • 0 (0 voturi)    
  Tovarasul Florin Barbuta (Joi, 25 octombrie 2018, 16:16)

  tg3290 [utilizator]

  nu face bine la sanatate atata traducere dupa ureche. Nu vedeti ce a iesit?!
  Articolul asta e scris fara participarea creierului, asta e senzatia mea si a altor cititori probabil. E ciudat, ca sa fiu elegant cu dumneavoastra.
  Daca va luati meseria de jurnalist in serios si lasati altora traducerile, exsta riscul ca si jurnalismul sa va ia in serios :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by