Isărescu: Politicienii urmăresc obiective pe termen scurt, în vreme ce politica monetară se uită la stabilitatea pe termen lung. Iar asta poate fi uneori o problemă.

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 25 octombrie 2018, 11:14 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
”​Adoptarea euro este un proces complex. Odată cu venirea crizei, o parte din beneficiile adoptării euro s-au estompat.  E nevoie de un calendar adecvat care să asigure trecerea cu succes la moneda unică. Procesul de convergență presupune o combinație de politici monetare și politici fiscale macroprudențiale uneori dificil de aplicat în mod practic. Politicienii urmăresc obiective pe termen scurt, în vreme ce politica monetară se uită la stabilitatea pe termen lung. Iar asta poate fi uneori o problemă. Politicile macroeconomice ar trebui să meargă mână în mână cu reformele structurale în economie”, a spus joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o conferință organizată la Banca Centrală.

Ce a mai spus joi Guvernatorul:

 • Adoptarea monedei euro de către noile state este o chestiune de timp. Când, nu dacă, pentru că nu au o clauză de opt-out. În acest context, abordarea a variat atât în ​​timp cât și între state.
 • În ceea ce privește diferențele actuale din strategiile diferitelor țări, Bulgaria se gândește să se alăture zonei euro mai devreme decât România. Este adevărat că aceste țări vecine au multe în comun, dar există și alte lucruri care le separă. Bulgaria are un consiliu monetar și este normal să se gândească la adoptarea euro ca o ieșire din acest cadru monetar (adoptarea căreia, acum două decenii, însemna o jumătate de pas spre zona euro).
 • În schimb, România urmărește un curs de schimb flotant și o strategie de țintire a inflației, la fel ca Ungaria, Polonia și Republica Cehă. Prin urmare, abordarea este diferită, trecerea la moneda euro fiind mai complexă în acest context. Acest lucru nu înseamnă în niciun caz că România este sceptică în ceea ce privește adoptarea monedei euro, ci doar că are nevoie de o viziune cuprinzătoare, menită să asigure calendarul adecvat al acestui moment și intrarea cu succes în zona euro.
 • În timp ce ne ocupăm de acest subiect, nu se poate trece cu vederea că noile state membre care au adoptat euro - Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia - sunt țări relativ mici, cu un nivel diferit de convergență reală. Referindu-mă la țările care sunt în prezent în curs de adoptare a monedei euro, eu însumi sunt printre cei care subliniază necesitatea unei convergențe durabile, fiind conștienți de faptul că, pentru a profita de avantajele aderării la zona euro, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe premise esențiale.
 • Faptul că criteriile de convergență nominală trebuie îndeplinite în mod durabil - nu accidental, forțat sau temporar - este doar un aspect. De fapt, durabilitatea convergenței a fost stabilită chiar în Tratatul de la Maastricht ("gradul înalt de convergență durabilă" este formularea exactă), dar acest "detaliu" a fost luat prea ușor pentru o vreme. Mai mult, acum este evident pentru toată lumea că convergența reală este, de asemenea, esențială pentru sustenabilitatea întregului proces de adoptare a monedei euro
 • România a parcurs cu siguranță un drum lung în ceea ce privește convergența economică, un proces al cărui început este legat de perspectivele de aderare la UE, înregistrând o creștere semnificativă a PIB pe cap de locuitor ca pondere a mediei din zona euro (bazată pe PPS), de la 31,7 %în 2005, la 58,6% în anul 2017.
 •  Bulgaria a variat de la 33 la 47%, în timp ce Republica Cehă, Ungaria și Polonia, care au început de la un nivel mai avansat, au adăugat 9-20 puncte procentuale același indicator în perioada 2005-2017. Cu toate acestea, acest proces este încă departe de a fi finalizat în aceste noi state membre care nu fac parte din euro.
 • Convergența necesită o combinație de politici macroeconomice prudente (fie monetare, fiscale sau macroprudențiale), chiar dacă în practică este dificil să se creeze sprijin pentru astfel de politici. În acest context, permiteți-mi să menționez că îngrijorarea bancherilor centrali în atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor nu este întotdeauna în concordanță cu dezideratul unei creșteri economice rapide. Acest lucru oferă uneori impresia
 • Aceste reforme structurale ar putea asigura o creștere economică durabilă și ar face economia mai rezistență în fața diferitelor șocuri.
 • Convergența trebuie să vină pe cale naturală, nu în mod forțat. Ea trebuie făcută în mod sustenabil. În ultimii 17 ani, în România, convergența în termenii PIB pe locuitor (PPS, adică la paritatea locală a puterii de cumpărare standard, care ţine cont de nivelul preţurilor pentru a asigura comparabilitatea corectă între ţări) a cumulat 33 puncte procentuale (de la 26% din media UE în anul 2000 la 59% din media UE în anul 2016).
 • Revenind la politicile macroeconomice, pentru a spori eficacitatea acestora, acestea ar trebui să meargă mână în mână cu reformele structurale menite să asigure un mediu economic mai flexibil, astfel încât utilizarea lor combinată să deschidă calea pentru o convergență durabilă. Cu alte cuvinte, politicile anticiclice și reformele structurale nu sunt în contradicție, ci într-o relație de complementaritate.
 • Un domeniu care ar putea beneficia în mod sigur de implementarea unor astfel de reforme este piața forței de muncă, într-un moment în care România se confruntă cu provocări care nu sunt cu siguranță noi sau neobișnuite.
 • Având în vedere statutul nostru de economie deschisă, în cadrul unei Uniuni Europene care are la bază libera circulație a capitalului și a forței de muncă, ne aflăm într-o dilemă:  există opinii diferite cu privire la locul în care ar trebui să se afle  salariile: pe de o parte, ele ar trebui să fie guvernate de dinamica productivității. Dar, pe de altă parte, acestea nu pot fi semnificativ mai mici decât cele disponibile în alte economii, deoarece ar duce pur și simplu la o scurgere a forței de muncă, cu consecințe dramatice.
 • În prezent, ne confruntăm cu o problemă de emigrare, deoarece mai mult de trei milioane de români (un procent semnificativ din populație) și-au părăsit patria pentru alte state membre ale UE.
 • Pentru a atenua acest lucru, salariile ar trebui să crească. După cum s-a menționat mai sus, singura modalitate de a face acest lucru fără a afecta competitivitatea este creșterea productivității. Acest lucru se poate realiza pe mai multe căi, multe dintre ele implicând, totuși, o perioadă semnificativă de timp (de exemplu, nu se poate rezolva problema îmbătrânirii populației peste noapte).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1390 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Se refera (Joi, 25 octombrie 2018, 11:25)

  Kosmos [utilizator]

  la prietenii lui infractori din PSD? Nu cred ca uita nimeni ca pana in 1999 romanul a saracit de 3 ori fata de 1989. In 1999 Isarescu a ''predat'' Rosia MOntana Famigliei..
  • -3 (7 voturi)    
   Nu, se referea la stapanii lui infractori (Joi, 25 octombrie 2018, 11:37)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   din statul paralel! Stie ce spune...
 • -1 (7 voturi)    
  Disonanta cognitiva (Joi, 25 octombrie 2018, 11:33)

  Fides [utilizator]

  Romanii au plecat din tara din cauza salariilor mici.
  Romanii au plecat deoarece nu-si puteau plati creditele impanate de clauze abuzive, ilegale.
  Romanii au plecat deoarece de peste 27 de ani, BNR este condusa de un informator securist, ce nu-si atinge tintele de deficit. Si care joaca la doua capete, periind zeci de politicienii numa sa-si salveze scaunul.
  Romanii au plecat deoarece acest om s-a opus vehement atunci cand a fost vorba de a adopta la noli legile consumatorilor din UE.
  Romanii au plecat... deoarece au inteles ca politicienii mint, iar pseudo profesionistii BNR contribuie la acest mixt nociv.
  Sunt atat de multe... despre cat de putine a facut acest personaj pentru natia sa si cat de multe rele ne-a bagat pe gat.
  Multumim Manole.
  • +1 (5 voturi)    
   noroc ca prostia nu doare... (Joi, 25 octombrie 2018, 13:12)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   "Romanii au plecat deoarece de peste 27 de ani, BNR este condusa de un informator securist, ce nu-si atinge tintele de deficit. " deci dupa capul tau tintele de deficit sunt in responsabilitatea BNR?!?

   "acest mixt nociv" ?!?

   Si in concluzie, daca miine il dam jos pe Isarescu de la BNR, toate problemele dispar si romanii din afara fac coada la vama sa re reintoarca acasa.

   Nu spun ca Isarescu n-o avea si el partea lui de vina (desi dupa parerea mea e sub 5%), da' partidul comunistilor, FSN/FDSN/PSD nu cr4ezi ca are si el o parte din vina? Nu cumva pleaca lumea mai degraba din cauza de Dragnea, Dancila, Genunche, Dodorel, etc decit din cauza lui Isarescu?!?
   • -2 (4 voturi)    
    Prostia nu doare in cazul tau (Joi, 25 octombrie 2018, 13:49)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Desi poate ar trebui, Ca si tu suferi de disonanta cognitiva - Manole fiind vremelnic chiar politician. Si poate mai mult decat atat a facut jocurile sa iasa Iliescu presedinte. Dar hei, tu spui ca are o parte de vina de 5% - o fi mult? O fi bine 5%? Ce oca ai folosit? Baga in cap 27 de ani, Manole repeta aceleasi texte.
    • 0 (0 voturi)    
     ce ai tu se numeste spalare pe creier (Luni, 29 octombrie 2018, 10:18)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Parerea mea e sa faci o cura de 2 luni fara antena3, cu informatii verificate din macar surse credibile, si vei vedea ca realitatea e cu totul alta decit iti imaginezi tu.
     1. Manole e o inventie antena3, ne-existand nici o dovada clara ca Isarescu a colaborat cu secu, spre deosebire de exemplu de cazul Voiculescu, dovedit cu sentinta definitiva.
     2. Jocurile sa iasa Iliescu le-a facut Constantinescu, refuzand cu 2 luni inainte de alegeri sa mai candideze. Ca a candidat si Isarescu si Stolo, asta e alta discurtie. Dar daca Candida constantinescu, Vadim nu iesea pe doi.
     3. Isarescu, cit a fost premier, in 2000, a reusit primul an de crestere economica dupa multi ani. E adevarat ca asta a fost si consecinta reformelor dinainte...
     4. 5% nustiu daca o fi mult sau o fi putin, dar daca nu vrei sa manipulezi te iei intai de cei 95% care inseamna PSD si partial PDL/PNL, si abia dupa aia de cei 5% ai lui Isarescu.
     5. Partea cu baga la cap arata nivelul tau de cultura si educatie. De bagat la cap baga ala care nu e capabil sa gindeasca, si in consecinta memoreaza ca papagalul ce primeste de la altii. Oamenii capabili za judece nu baga la cap, ci cauta informatii si le proceseaza.
 • +1 (1 vot)    
  Politicienii (Joi, 25 octombrie 2018, 11:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Singurul obiectiv pe termen scurt: jaful organizat si distrugerea statului de drept. Isarescu stie bine de ce (Trocadero!)
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 25 octombrie 2018, 13:02)

  qwerasdf [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  creșterea productivității (Joi, 25 octombrie 2018, 13:42)

  Je__ [utilizator]

  Limba de bocanc, sa justifice sclavagismul

  Bai nene...zii cu productivitatea? Da exemple, numeste cine are productivitate mai mica?
  in IT, lucrezi cot la cot/aceleasi taskuri cu colegii americani, pe salariu de 4-5 ori mai mici
  Sapi cu excavatorul....scoti acelasi volum de pamant pe ora
  Faci suruburi.....scoti acelasi nr de suruburi pe ora, indiferent ca masina e operata de un german sau un roman
  Ora de consultanta, de predare la clasa, la medic....dureaza tot 60 de minute. Si da Price Coopers, Moodies, etc...au angajati iefitini la noi
  La call center....minutul de consultanta dureaza tot 60 s
  Agricultura....la hectar scoatem la fel sau mai bine decat media UE.

  Da, se mai aduaga ceva costuri cu infrastructura de tara, in transporturi, administratie, etc. Dar sunt poate si impozite, taxe mai mici, ce compenseaza. Diferentele nu sunt colosale sa conteze asa mult. De aia fac multinationalele business aici...ca overheadul e neglijabil.


  Nu poti lua sectorul industrial si de servicii, aduni cu ce produc taranii in gospodarii, si sa declari solemn la TV, ca romanii ar trebui sa accepte salarii mici...cat de mici, ca media productivitatii e mica. Pai aia is self sustenabili, si nu-i intereseaza decat viata lor simpla. Asteapta sa moara, is generatia 60+ care nu mai conteaza si nici nu le pasa. Nu-i mai adunati si pe tineri...ca astia au plecat deja...nu gasesti unu sa dea o sapa la tara cand ai nevoie. Sunt in statistici doar, da nu in teren!
  • 0 (0 voturi)    
   ni se trage acum 28 de ani (Joi, 25 octombrie 2018, 15:13)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   cand Ilici si cu ai lui calareti au vandut forta de munca din romania pe nasturi. Cand se numeau investitori strategici oameni care veneau cu 40k de marci la ei.
   Si da ai dreptate in IT un L2 support la noi ia undeva la 1100 1300 de Euro iar in state un L1 ia 5000 de USD. Nu stiu cat ia un L2 acolo dar banuiesc :)
 • 0 (0 voturi)    
  sublim, dar prea fin pentru obrajii gubernantilor (Joi, 25 octombrie 2018, 17:00)

  ..13 [utilizator]

  Nu intra in sfera de productie a BNR-ului,dar politicile gubernului....

  dar chiar asa: de ce pleaca oamenii sa lucreze in afara tarii???

  este salariul singur obstacol pe care nu il pot depasi romanii in tara lor? raspunsul il putem gasi in plecarea si/sau venirea medicilor dupa cresterea semnificativa de salariu in RO - nu vaz numere semnificative care sa indice ca medicii au ales sa revina in RO...

  deci cauza prabusirii populatiei, imbatranire si plecari, este in alta parte, adicalea in curtea gubernarii.

  capitalul ar veni si el in tara mai sustinut daca politicile gubernului ar fi un pic mai... - stiti Dvs. cum...

  Durabil, lent, smooth, fara socuri cam asa se rezolva problema la BNR dar dincolo se da cu sapa si cu tarnacopul de ma doare creierul si stomacul - dincolo lucreaza vechii oameni ai muncii - tip vechi, domnule!

  In rest - sa auzim numai de bine si sa invatam sa pansam durabil ranita ieconomie si visul catre euro caci poate, poate...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by