Pentru a traversa frontierele cu ușurință, nimic nu bate un pașaport japonez, arată raportul realizat de Henley & Partners. Ediția pe 2018 a acestei liste, actualizată regulat din 2006, arată că posesorii unui pașaport japonez poate călători în 190 de destinații diferite fără a avea nevoie de viză. Țara Soarelui Răsare este urmată de Singapore, al cărui pașaport permite intrarea în 189 de țări și de francezi (188 destinații fără viză). România se află pe locul al 18-lea în acest clasament, românii putând vizita 169 de state fără a avea nevoie de viză.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vecina noastră Ungaria e pe locul al 10-lea, maghiarii putând călători fără viză în 180 de destinații. Printre țările în care ei pot merge în vreme ce românii au nevoie de vize se numără: Burkina Faso, Africa de Sud, Swaziland, Guam, Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, Anguilla (teritoriu britanic aflat în nordul Antilelelor Mici, la est de Puerto Rico), insulele Cayman, Puerto Rico (stat insular asociat Statelor Unite ale Americii situat în nord-estul Mării Caraibilor), Insulele Virgine, Surinam și SUA

Pe locurile 3 și 4 ale acestui clasament îi găsim pe sud-coreeni și pe germani.

Statele Unite și Regatul Unit, care în 2015 ocupau primele locuri în clasament ”adună” în 2018 doar 186 de destinații fără viză, fiind ”puțin probabil” ca ele să revină în curând în fruntea clasamentului, arată raportul Henley & Partners..

Deși Rusia a beneficiat de un moment favorabil în septembrie, când Taiwanul a anunțat o scutire de viză pentru cetățenii ruși (valabil până în iulie 2019), ”pașaportul” rusesc a coborât de pe locul 46 pe poziția a 47-a.

Același lucru este valabil și pentru China: resortisanții chinezi au acum acces la două noi jurisdicții (Saint Lucia și Birmania), dar pașaportul chinez a coborât două locuri, ajungând pe poziția 71.

Dar "cea mai remarcabilă creștere în ultimii ani", potrivit companiei anglo-saxone, este cea a Emiratelor Arabe Unite, care a trecut de pe locul 62 în 2006 până pe locul 21. EAU deține acum pașaportul numărul unu în regiunea Orientului Mijlociu.

În Africa, singurele țări care au înregistrat o creștere în ultimul deceniu sunt Seychelles și Mauritius. Acestea ocupă primele trei locuri în clasamentul regional, cu 150-100 de destinații disponibile pentru cetățenii lor.

La coada clasamentului sunt statele paralizate de conflicte sau cele cu guverne autoritare, precum Coreea de Nord (42 de destinații), Sudanul de Sud (41), Eritreea (39) Yemen (37) sau Siria (32).

Ultimele locuri sunt completate de Irak și Afganistan în indexul Henley, cu doar 30 de destinații accesibile cetățenilor lor.