Populația îmbătrânește, numărul de pensionari crește pe măsura ce populația României se reduce, a declarat Adrian Codirlașu, președinte CFA România, citând un studiu al profesorului Vasile Ghețău, de la Facultatea de Sociologie a Universității București. Potrivit acestuia, din ‘91 natalitatea a căzut sub mortalitate. De atunci avem un spor negativ al populației. Mai mulți oameni mor decât se nasc.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom avea un șoc de creștere a numărului de pensionari în 2027-2028, până spre 2031. Va fi un șoc asupra sistemului public de pensii. În 2016 avem 19,7 milioane locuitori, în 2040 populația va scădea la 17,2 milioane. Profesorul nu a luat în considerare migrația. Dacă adăugăm migrația, arată mai rău. Proporția pensionarilor este la 21% și va crește către 31% în 2040", a spus Codirlașu, într-o conferință de specialitate.

Sursa: prezentarea profesorului Vasile Ghețău

Estimarea ONU arată în 2050 vor fi 15,6 milioane persoane, ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste va fi de 29,2%, natalitatea va fi de 7,4 la 100 de locuitori, în condițiile în care în 2015 era de 9,3. Mortalitatea va fi de 13,2 la 1000 de locuitori.

"Față de perioada comunistă când era interzis avortul, acum nu se mai poate face acest lucru. Ceea ce poate rămâne este indemnizația pentru mame. Migrația externă va juca un rol important. Situația actuală este că oamenii pleacă în străinătate. Vestea proastă este că nu se mai întorc, în general. Am avut criza din Spania care a dus al creșterea șomajului. Acei romani nu au venit în România, ci au mers spre Marea Britanie, de exemplu. Odată ce copii acestora intră în sistemul de învățământ de acolo, le este greu să se întoarcă. Va fi extrem de greu de adus înapoi oamenii care pleacă din România", a mai spus Codirlașu.