BCR, profit net de peste un miliard de lei (218,2 milioane EUR) după primele nouă luni

de DP     HotNews.ro
Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:46 Economie | Finanţe & Bănci


Sergiu Manea, CEO BCR
Foto: Hotnews
Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni ale lui 2018 un profit net de 1.015,2 milioane RON (218,2 milioane EUR), au anunțat vineri reprezentanții băncii. Creditele noi generate de bancă în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor a fost de circa 6,3 miliarde lei în primele nouă luni, pe baza creşterii cu 46% a creditului de nevoi personale “Divers” şi o creştere de patru ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”. BCR şi-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 22% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate).

Pe scurt:
    • La finalul trimestrului trei, Banca Comercială Română (BCR)  a lansat în operare George, prima platformă de banking inteligent din România.
    • Produsul standard de credit ipotecar și creditele de nevoi personale au generat un nivel total de finanțări noi de 6,3 miliarde RON în primele nouă luni.
    • Banca a finanțat achiziția a peste 10.000 de locuințe în primele nouă luni din 2018. BCR și-a consolidat poziția de principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, deţinând o cotă de peste 22% din creditele imobiliare acordate în primele nouă luni din 2018.
    • Nivelul total al creditelor aprobate pentru întregul sector corporate a ajuns la 4,5 miliarde RON (970 milioane EUR) în primele nouă luni.
   
“Crearea de prosperitate în România reprezintă un drum plin de provocări, fiind deopotrivă și unul inspirațional. Vom putea ajunge acolo doar printr-o colaborare extinsă și cu această ocazie aș dori să mulțumesc clienților și angajaților noștri care colaborează împreună pentru a face față unui mediu economic și social aflat în continuă schimbare. În ultima instanță, scopul nostru este să contribuim la ridicarea nivelului de încredere al societății și facem acest lucru prin crearea de noi oportunități economice, dar mai ales învățând în permanență de la clienții noștri cum să acționăm ca un consilier de încredere. Sunt deosebit de recunoscător tuturor românilor care cred în programul Școala de Bani și își propun să obțină independența financiară. 
Dintr-o altă perspectivă strategică, transformarea băncii este mai impulsionată de tehnologie ca niciodată și suntem conștienți că acesta este doar începutul. Ne adaptăm relația cu clienții la universul digital și credem că aceasta este singura soluție pentru a reuși o transformare durabilă” – Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română 

Vânzările pentru microîntreprinderi au crescut cu 50% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinute de oferta îmbunătățită şi de implicarea BCR în programul guvernamental Start-Up Nation.

În ceea ce privește businessul total corporate (companii mari, IMM-uri, sectorul public), BCR a aprobat un nivel de credite noi de 4,5 miliarde RON (970 milioane EUR) în primele nouă luni din 2018. În cadrul finanţărilor corporate, BCR se implică în câteva sectoare-cheie pentru economia românească, precum cel industrial (în principal sectorul auto), energie, agricultură și IT. Co-finanţarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene a crescut în ultimul an, BCR având o cotă semnificativă de piață și un portofoliu total de co-finanţări de circa 8,4 miliarde RON.

Rezultatul operaţional s-a situat la 1.222,4 milioane RON (262,8 milioane EUR), mai mare cu 14% decât rezultatul din anul precedent de 1.072 milioane RON (233 milioane EUR), ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

Veniturile nete din comisioane au avansat cu 2,8% la 530,4 milioane RON (114,0 milioane EUR), de la 515,8 milioane RON (112,1 milioane EUR), în primele nouă luni din 2017, datorită veniturilor mai mari din mentenanță, precum și a tranzacțiilor cu și fără numerar.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 15,9%, la 325,8 milioane RON (70,0 milioane EUR), de la 281 milioane RON (61,1 milioane EUR) în primele nouă luni din 2017.
Venitul operaţional a crescut cu 12,8% la 2.434,7 milioane RON (523,4 milioane EUR) de la 2.158,3 milioane RON (469,3 milioane EUR) în primele nouă luni din 2017, ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi, a veniturilor din comisioane și a rezultatului net din tranzacționare.

Cheltuielile administrative generale în primele nouă luni ale 2018 au ajuns la 1.212,3 milioane RON (260,6 milioane EUR), mai mari cu 11,6%, comparativ cu 1.086,2 milioane RON (236,2 milioane EUR) în aceeași perioadă din 2017, fiind impactate de cheltuilile mai mari de personal, a investiţiilor în noul sediu şi în proiecte IT.
Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 49,8% în primele nouă luni din 2018, faţă de 50,3% în aceeaşi perioadă din 2017.

Rata NPL de 6,8%, la 30 septembrie 2018, comparativ cu nivelul de 10,5% din septembrie 2017, ca urmare a rezultatelor bune din activitatea de recuperare de credite neperformante și a tranziţiei la IFRS9. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 93,8% în septembrie 2018.

Depozitele de la clienţi au stagnat la 52.630 milioane RON (11.284,8 milioane EUR) la 30 septembrie 2018, faţă de 52.496,1 milioane RON (11.268,9 milioane EUR), la 31 decembrie 2017, evoluție determinată de o creştere a depozitelor din zona retail şi o scădere a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

999 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Bravo ... la cat mai mare profit (Vineri, 2 noiembrie 2018, 10:14)

  Je__ [utilizator]

  Sergiu tata, parca tu erai ala care ne spuneai in alt articol ca dobanzile sunt la nivelul mediei UE sau chiar mai mici

  Da...da....foarte frumos

  Ptiu...si ce frumos se curata bilanturile:

  Risk mare-> multe milioane imprumutate unui dezvoltator imobiliar->creste pretu la imobiliare-> vanzari pe credit la gugustiuci->dezvoltatorul si banca inchid linia de credit pun profitul la pusculita->dezvolatorul inchide firma si muta activele pe alta firma sa nu acorde garantie imobilelor-> banca da credite la gugustiucii fericiti ca au unde sta si ca platesc un credit la dobanzi sub ioropene, deci profit constant in urmatorii 2-30 de ani -> bancile mai baga de un cartel pe care bnr si autoritatile se fac ca nu-l vad, si se imprumuta intre ele overnight si intra-bancar pe la 3.5-4% chiar daca BNR da bani cu 2.5% cui vrea....doar doar urca ROBOR-ul si mai bagam un profit la pusculita-> mai un depozit cu dobanzi intre 0.1 pana la un 0.7% si credite personale/credit carduri cu dobanzi intre 25 si 30%

  Bravo...bravo

  Foarte frumos profitul. Sa tot creasca, si sa va auzim cat de rau e si cum saracii de voi sunteti oropsiti cand se mai introduce cate o reglementare din aia populista, in favoarea gugustiucilor. Imi place tare cand liderii de opinie, sponsorizati bine, tin lectii moralizatoare pe bloguri si ziare, si mimeaza ca nu miros a ipocrizie cu ideologii trecute prin stomac. Mai ales cand gugustiucii facebukisti, le mesteca intregi si-s ar iesi si-n strada in caz ca organizeaza cineva eventul pe facebook
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Vineri, 2 noiembrie 2018, 12:35)

  SoulSearcher [utilizator]

  e si normal, la ce libertate au de la BNR...

  sa faca abuziv ce vor ei...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by