Fosta cumnată a ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, Florina Diana Costache, a fost numită recent, fără concurs, ci prin detașare, în funcția de director general adjunct al unei direcții generale din Ministerul Finanțelor. Numirea a fost făcută exact într-o perioadă în care ministrul finanțelor, care este și senator, tot critică aparatul bugetar prea încărcat și ineficient. Chiar vineri, Eugen Teodorovici s-a plâns în fața jurnaliștilor că este dificilă reformarea administrației publice, doarece "sistemul în sine reacţionează", iar când "vine vorba să faci un astfel de lucru e plin de populişti şi de habarnişti şi de neaveniţi". Vezi ce a spus Teodorovici despre numirea Florinei Diana Costache.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Antena 3

Nu este pentru prima oară când vorbește despre reforma administrației și restructurarea aparatului bugetar. În urmă cu aproape o lună, spunea că "în toate ministerele, din păcate, ani şi ani de zile s-au încărcat aceste structuri şi cred că e momentul să spunem stop şi nu doar stop ci în sens invers, reluăm procesul". Mai afirma că va începe cu evaluarea personalului din marile ministere consumatoare de bani publici, respectiv "nu doar ministerul în sine şi cu structura proprie ci şi cu cea din subordine".

În acest timp, exact la ministerul pe care îl conduce a fost adusă prin detașare fosta sa cumnată. Potrivit ultimei sale declarații de avere, semnată pe 25 septembrie 2018, noua funcție pe care o ocupă este de director general adjunct, la Direcția Generală Pregătire ECOFIN și Asistență Comunitară, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. În declarația de avere se precizează că a venit pe această funcție prin detașare.

O declarație de avere din februarie 2017 arată că a fost înainte șef serviciu în cadrul unei direcții din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care în acea perioadă era unit cu Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice. În ultima declarația de avere se mai arată că soțul său, Valentin Costache, lucrează la un birou senatorial, fără a preciza la ce senator.

Contactat de HotNews.ro, Eugen Teodorovici a evitat să explice ce o recomandă pentru noua funcție. "Cel mai bine vă pot răspunde cei care au propus detașarea". La insistențele jurnalistului HotNews.ro, Teodorovici a răspuns: Nu înțeleg care este întrebarea pentru mine". Nu a spus nici cine a propus detașarea.

Întrebat vineri de jurnaliști, în cadrul unui eveniment public, despre reforma din adminitrația publică, Teodorovici a spus că "este ceea ce nedorim cu toţii, vorbim de foarte mulţi ani de zile, dar când vine vorba să faci un astfel de lucru e plin de populişti şi de habarnişti şi de neaveniţi şi aşa mai departe. Din păcate, asta-i România, ţara în care trăim. Orice subiect, oricât de bun ar fi, tot timpul va fi cineva care să atace în mod nejustificat". A mai spus și că va vorbi despre restructurarea aparatului bugetar "până când se va face acest lucru”. Apoi, a afirmat că reforma în administrație este dificilă deoarece „sistemul în sine reacţionează, e un sistem de ani de zile, de după revoluţie, s-a tot întărit, s-a tot extins şi reacţionează". "Mai ales statul trebuie să facă dovada că banul public îl cheltuieşte aşa cum trebuie, cât mai eficient”, a mai adăugat Teodorovici.